»

Zalman CNPS7000A-Cu na bojišču

Zalman CNPS7000A-Cu

vir: NeoSeeker
AnandTech - Če od časa do časa odstranite pogled od monitorja in se zazrete skozi okno v naravo, ste verjetno že opazili, da se je sneg po večini stalil in se je mati Narava začela prebujati. To pa pomeni, da se temperature višajo in če posedujete visoko navit procesor ter po možnosti še zračno hlajenje, se bo število obratov in glasnost sčasoma ventilatorja precej povečala. In prav zato so na Neoseeker.com spisali test Zalman-ovega hladilnika CNPS7000A-Cu. Zelo težak, zelo tih in precej dober hladilnik, ki tehra 773 gramov, je z nizkimi obrati (oddajal je samo 36,2 dB hrupa) Athlon 64 3400+ ohranjal na delovnih 50 stopinjah,...

8 komentarjev

Želite preiti na GNU/Linux? Stric Tom vam bo pomagal!

Tom's Hardware - Če je množica tem, ki se zadnje čase porajajo na našem forumu in so tako ali drugače povezane z Linuxom, v vas vzbudila zanimanje za priljubljen operacijski sistem, bi vam lahko članek, ki prihaja izpod rok Humphreyja Cheunga, zelo pomagal, saj uporabnikom Oken pomaga narediti kar se da neboleč prehod na Linux.

Na voljo so navodila za prenos in peko Linuxa na CD-medije, preverjanje združljivosti strojne opreme (čeprav ta problem v zadnjem času vse bolj izginja) ter za izdelavo varnostnih kopij datotek, ki jih boste morda potrebovali v vašem novem sistemu. Vas je kaj strah? Naj vas ne bo.

0 komentarjev

Africa Source 2004

Slashdot - Končal se je Africa Source 2004, vseafriško srečanje razvijalcev odprtega in prostega programja, ki je uradno potekalo med 15. in 19. marcem v Namibiji, najbolj vztrajni pa so "potegnili" vse do konca marca. Dogodka se je udeležilo 60 razvijalcev, ki so v razpravah izmenjali poglede na izzive razvoja tovrstne programske opreme na najrevnejši celini. Srečanje je bilo tudi praktične narave, tako da so udeleženci predstavili svoje zvijače in tehnike pri programiranju, medtem pa je nastal tudi kiswahilski črkovalnik.

1 komentar

Ko Microsoft jamo koplje, sam vanjo pade.

Slashdot - Microsoft Office ima mnoge možnosti, ki jih pri običajni obdelavi dokumentov sploh ne opazimo, ker jih ne potrebujemo nujno. Ena izmed takih je možnost sledenja spremembam, ki so nastale od nastanka dokumenta dalje. Prikupna možnost, a njena "žrtev" je postal Microsoft sam.

V okviru iniciative Get The Facts se nahaja nekaj dokumentov, v katerih redmondski velikan prepričuje stranke, naj nikar ne presedlajo na Linux, ker sploh ni poceni niti zmogljiv. Nekatere izmed njih si je ogledal tudi Michael Zalewski, ki je objavil članek, v katerem prikazuje smešne rezultate branja dokumentov s pomočjo sledenja spremembam.

Kdor se zadnji smeje, se najslajše smeje.

13 komentarjev

Pravnuke čakajo radioaktivni meteorji

Slashdot - Sledeča novica je lep primer, da mnogo ljudi ne razmišlja najbolj v dobrobit zanamcem. Tako Slashdot poroča, da se verjetno našim naslednikom obetajo občasni radioaktivni meteorji.

To je posledica dejstva, da bo satelit RORSAT, ki je puščal radioaktivno hladilno tekočino, in je bil kasneje izstreljen v "dispozicijsko orbito", v nekaj sto letih pristal v nižji orbiti, kar bo pomenilo, da se bo energija delcev tako znižala, da bodo iz te orbite izstopili. Na Zemljo bodo tako leteli radioaktivni delci.

Kot kaže, vesolje ni neskončno smetišče. Vprašanje je, kdaj bomo to ugotovili. Še klik.

15 komentarjev

NetSky-Q očitno ne mara piratov

The Register - Včeraj se je začel širiti najnovejši črv iz serije NetSky, ki izkorišča varnostno luknjo v Microsoft iFrame. Luknja je sicer znana že 3 leta, navodila za njeno krpanje najdete tukaj.

Po okužbi se črv po elektronski pošti razpošlje naprej in poskuša nič hudega slutečega naslovnika zavesti s sporočilom o težavah pri dostavi pošte. 30. marca, torej danes, bo začel opozarjati nase z naključnimi piski, če ga v enem tednu ne boste odstranili, bo med 7. in 12. aprilom izvedel napad DDoS na strežnike www.kazaa.com, www.edonkey2000.com, www.cracks.st, www.cracks.am in www.emule-project.net.

Še klik do novičke v The Register in do podrobnejšega opisa črva na straneh F-Secure.

14 komentarjev

OpenOffice.org 1.1.1

PC Linux Online - Po treh kandidatih za izdajo je izšel OpenOffice.org 1.1.1, ki več ali manj odpravlja hrošče iz različice 1.1.0 (kar 557 naj bi jih odpravili), prinaša pa tudi nekaj malega novosti. OOoDic Autopilot tako sedaj omogoča samodejno nalaganje slovarjev s sinonimi, črkovalniki in pravili za deljenje besed, izboljšali pa so tudi podporo za jezike, ki namesto decimalne pike uporabljajo vejico - mednje sodi tudi slovenščina.

Novička, opombe ob izdaji in dolvleka slovenske različice.

7 komentarjev

Filtriranje pošte na RCUL: nam bo v prihodnosti zavladala umetna 'inteligenca'?

Novi RCUL-ov sistem za filtriranje SPAM-a je očitno zelo uspešen...

Slo-Tech - Virusi in SPAM so velika nadloga vsakega poštnega sistema. Zato se vsi resni administratorji teh nadlog lotevajo s takšnimi ali drugačnimi rešitvami. Končno so se reševanja teh problemov pred kakšnim mesecem dni lotili na Računalniškem centru Univerze v Ljubljani. Žal precej po domače in s precejšnjo mero neposluha za uporabnike.
RCUL-ovi sistemski administratorji so za pregledovanje virusov namestili Micro Trendov InterScan, RCUL-ov sistem pa brezpogojno briše vse, kar "prepozna" kot viruse in SPAM. Uporabniki si seveda "zaščit" ne morejo ne prilagoditi lastnim potrebam, ne izklopiti.
Tako ravnanje - brezpogojno brisanje - je morda še smiselno v primeru virusov (čeprav so tudi tukaj možni lažni alarmi), povsem nepojmljivo pa je to za obravnavanje SPAM-a in predvsem "SPAM-a". Po mojih informacijah se...

15 komentarjev

Miška in GeForce pod drobnogledom

Albatron-ov GeForce FX5900XTV

vir: Red & Blackness Modes
Overclockers Australia - Zadnje čase vas moja malenkost precej zasipa s testi raznih grafičnih kartic. Danes pa bom podal poleg že včeraj podane povezave do ATI All-in-one 9600XT testa še testa Albatron-ovega FX5900XTV in miške Razer Viper. Prvi, Albatron-ov GeForce FX5900XTV, je na testu verjetno že pričakovano dobila pet zvezdic od petih, zatorej tu ne bomo govorili o njenih specifikacijah.

Nasprotno pa že dolgo nismo podali povezav do kakšne predstavnice namiznih podgan. In zato vam tu serviramo še povezavo do testa Razer Viper miške, ki je namenjene predvsem zagrizenim igralcem iger, to pa počne naravnost odlično, saj njena natančnost daleč prekaša vse konkurente.

1 komentar

Koliko tranzistorjev potrebujem, da skuham jajce?

Ace's Hardware - Na Ace's Hardware so se pojavili zanimivi izračuni in podatki o energijski požrešnosti IBM-ovih in Intelovih procesorjev. Izračunali so zmanjšanje porabe pri vsakem od proizvajalcev pri prehodu na nove tehnologije in morda boste presenečeni, če vam povem, da so odstotki prihrambe oziroma manjše porabe energije kar tam okoli 45 %. Torej, koliko tranzistorejv bi potrebovali, če bi hoteli skuhati jajce? Nekaj milijard zagotovo.

2 komentarja

Linux 2.6.4 proti 2.4.25

Overclockers Australia - Po navadi, ko govorimo na Slo-Techu o Linux jedrih, je to ali zaradi nove različice ali pa zaradi neke varnostne pomankljivosti v njem. A danes temu ne bo tako. Danes bomo namreč vsem vam, nejevernim Tomažem, ki se še vedno "bojite" novega 2.6.x Linux jedra pokazali test, v katerem so preizkusili najnovejši jedri - iz 2.6 in 2.4 serije. Rezultati? Razen v dbench sta si jedri po zmogljivostih precej podobni - 2.6.4 prevaja programe hitreje, 2.4.25 deluje hitreje s statičnimi internetnimi stranmi, medtem ko 2.6.4 hitreje poganja apache z dinamično (PHP in MySQL) vsebino, itd. Velja pa "opozorilo": test so fantje pri 2CPU poganjali na računalniku z dvema 3.2 GHz Xeonoma.

2 komentarja