»

Za Applom rekordno četrtletje

Slo-Tech - Ko se delniški trgi že tresli od signalov, da utegne ameriška centralna banka v bližnji prihodnosti povišati ključno obrestno mero in da bo odkupovanja obveznic konec, je za nov odmerek zanosa poskrbel Apple z rekordnimi rezultati. V minulem kvartalu, ki se je končal 25. decembra, je podjetje ustvarilo 124 milijard dolarjev prihodkov, kar je več od napovedi analitikov in kar za 11 odstotkov presega enako obdobje leto poprej. Ob tem so ustvarili 34,6 milijarde dolarjev čistega dobička, kar je 20 odstotkov več kot v enakem obdobju leto pred tem. Apple ima trenutno 381 milijard dolarjev premoženja, od tega 37 milijard dolarjev denarnih sredstev, 27 milijard dolarjev tržnih kratkoročnih vrednostnih papirjev in 30 milijard dolarjev terjatev. Presečni datum za izplačilo dividend v višini 0,22 dolarja na delnico bo 7. februarja.

Apple še vedno največ prihodkov ustvari s prodajo iPhona, in sicer 71,6 milijarde dolarjev. Na drugem mestu so že storitve z 19,5 milijarde dolarjev, sledijo pa...

32 komentarjev

Diski prilezli do 22 TB

Slo-Tech - Medtem ko so bili doslej največji diski s kapaciteto 20 TB, je Seagate začel prodajati tudi 22-TB izvedenke. Na novinarski konferenci o poslovnih rezultatih je podjetje potrdilo, da nekatere stranke že lahko dobijo diske s kapaciteto 22 TB. Tolikšno kapaciteto dosežejo zaradi uporabe tehnologije SMR.

SMR (shingled magnetic recording) ni več nov izum, saj jo poznamo že nekaj let. Na diskih s SMR se sledi deloma prekrivajo, zato je nanje moč zapisati več podatkov. Negativna posledica te tehnologije je nižja hitrost, zaradi česar ti diski niso najprimernejši za uporabo v sistemih, kjer je veliko branja in pisanja. Nekateri proizvajalci so prikrivali uporabo te tehnologije, zaradi česar so si nakopali tožbe.

Novi Seagatovi diski so jasno deklarirani kot SMR, saj bi brez tega nanje težko stlačili 22 TB podatkov. Njihovi klasični diski (CMR) zmorejo 16 in 20 TB. Seagate še vedno dela tudi na diskih HAMR, ki naj bi prihodnje leto prinesli 30 TB, do konca desetletja pa 100 TB. Konkurenca...

14 komentarjev

Microsoftov Azure odbil rekordno velik napad DDoS

Slo-Tech - Z naraščajočo povezljivostjo do interneta in kapaciteto povezav rastejo tudi napadi DDoS, s katerimi se skušajo začasno onesposobiti posamezni strežniki. Microsoft je sporočil, da je njihova storitev Azure DDoS Protection lani novembra branila pred največjim napadom dotlej, ki je potekal s 3,47 Tb/s. Izvajalo ga je več kot 10.000 računalnikov iz več kot 10 držav. Identitete tarče napada, ki je iz Azije, seveda ne razkrivajo.

Napad je trajal vsega dve minuti in še zdaleč ni bil edini v tolikšnem obsegu. Decembra sta sledila še dva velika napada, ki sta merila 3,25 Tb/s in 2,54 Tb/s. Prvi je v več sunkih trajal petnajst minut, drugi pa dobrih pet minut. Kaže, da se obseg napadov povečuje, saj je bil največji v prvem polletju lani 2,37 Tb/s. Še pred tremi leti ni bilo napadov prek 2 Tb/s.

Zanimivo je, da napadi niso več zgoščeni okrog božično-novoletnih praznikov, kot je to veljalo v minulih letih, temveč so enakomerno razporejeni skozi celotno leto. Lani jih je bilo celo največ...

5 komentarjev