»

ATI-jeva čipovja

X-Bit Labs -

Včeraj smo poročali, da je ATI napovedal izdelavo lastnih čipovij za AMD-jeve Athlone 64, danes pa je znanega še nekaj več. Njihova poimenovanja in okvirne specifikacije.

ATI RS480 bo imel napredno PCI Express vodilo in vgrajeno ATI-jevo z DirectX 9 kompatibilno grafično kartico. Prvi primerki bodo proizvedeni v začetku prihodnjega leta, masovno proizvodnjo pa lahko pričakujemo v drugi polovici.

ATI RX480 bo po vseh lastnostih enak RS480, le da ne bo imel vgrajenega grafičnega čipa.

ATI IXP400 bo podpiral SATA150 in klasični ATA 133/100, 8 USB 2.0 vhodov, AC'97 zvočno kartico in podobno, skratka šlo bo za podobno ploščo, kot so na trgu sedaj. Več o tem.

3 komentarji

Novičke

Digital Daily - Intelova čipovja Springdale in Canterwood za Pentiume 4 so se pojavila v številnih inkarnacijah in s to številko so narasle tudi količine različnih matičnih plošč in lahko verjamem, da se ljudje pri nakupu težko odločijo. Na Digital Daily so stestirali 13 čudes najbolj znanih proizvajalcev matičnih plošč, temelječih na čipovjih 865PE/875P/865P/865G. Abit, Asus, Epox, Gigabyte, MSI, Soltek ter DFI so bili podvrženi Sandri, PCMarku, Quaki 3, Serious Samu ter 3DMarku2001. Morda se bo zdela bera testov malce premajhna in predvsem malce "zastarela", a za osnovno predstavo, bi morlo biti dovolj. 13x klik!

1 komentar

Grafika, tokrat vgrajena

vir: Google
Short-Media - Grafične kartice danes po večini najdemo pritrjene v AGP vodilu, le redko pa se te nahajajo že intergrirane na matične plošče. Največja slabost je pomnilnik, saj si mora grafična kartica le-tega sposoditi pri sistemskemu, kar se ponavadi pozna pri hitrosti. Drugi plus pa je cena, saj je ta ponavadi nižja od konkurenčnih eksternih kartic. Ati Radeon 9100 IGP je vgrajen v severni most matične plošče in deluje preko vodila AGP 3.0. Prilasti si do 128 MB pomnilnika, katerega prepustnost je 6,4 GB/sekundo, medtem ko jedro deluje pri 300 MHz. Uvrstimo jo lahko v kategorijo Gf FX 5200, ki je dosegla podobne rezultate kot intergriran konkurent.

1 komentar

DDR 566 MHz

X-Bit Labs - OCZ Technology je na Comdexu za zaprtimi vrati že predstavil nove pomnilniške module, ki bodo prehiteli trenutno najhitrejše 533 megaherčne in sicer bodo to PC4500 moduli s časi CL3-4-4-8, ki bodo na voljo že v drugi četrtini naslednjega leta. Cena in dobavljivost po svetu še ni znana, vemo pa da si jih bodo lahko privoščili le najbolj ekstremni navijači. Klik!

4 komentarji

Phoenix opušča BIOS

Slashdot - O novi generaciji strojne opreme, ki bo poskrbela, da bo uporaba računalnika resnično varna, smo že poročali. Srž ideje je, da če imamo na eni strani operacijski sistem in programe digitalno podpisane ter na drugi strani strojno opremo, ki ima prav tako digitalno podpisano čipovje, nam ZliLjudje™ ne morejo mednje vstaviti, naprimer, naprav za prisluškovanje. Prav tako odpadejo razni virusi in podobno, saj naenkrat poganjamo samo programsko opremo, ki je digitalno podpisana in ji zaupamo.

Eden izmed pomebnejših členov oz. celo prvi je BIOS, ki poskrbi, da se zažene računalnik in operacijski sistem. Ker trenutne implementacije niso primerne za zaupanje vredne računalnike, seveda potrebujemo novo. Tako so pri Phoenixu napovedali novi izdelek Core System Software (CSS), ki bo nadomestil trenutni BIOS. Kdaj bodo izdelki s to rešitvijo na voljo, ni znano. Prav kmalu verjetno še ne, saj mora Microsoft poskrbeti za primerno programsko opremo. Toda razvijalci se že pripravljajo in cilj...

4 komentarji