»

Dva ponudnika interneta za petino svetovnih odjemalcev

Največjih deset

vir: Ars Technica
Ars Technica - Veliko število državljanov Kitajske in njeno hitro razvijanje skupaj pomenita, da je veliko tudi internetnih naročnikov. Pričakovali bi, da bo prav tako veliko tudi ponudnikov, a, morda zaradi komunističnega režima, temu ni tako. Daleč najpopularnejša sta namreč dva, China Telecom in China Unicom, ki imata po 55 oz. 41 milijonov naročnikov. Njuna uporabniška baza se bliskovito viša, saj sta še lani imela vsak po skoraj 10 milijonov naročnikov manj. Posledično ta dva ISP-ja s širokopasovnim internetom oskrbujeta kar petino svetovne populacije.

Velik prepad v številu naročnikov se pokaže že na tretjem mestu, kjer je nekoliko presenetljivo japonski NTT s 17 milijoni naročniki. V deseterici...

9 komentarjev

Google prenavlja licenčni sistem Android Marketa

Shema novega sistema

vir: Android Developers Blog
Android Developers Blog - Vsi lastniki spletnih trgovin si seveda želijo, da aplikacij z njih (oz. mimo njih) ne bi bilo mogoče piratizirati. To je seveda skorajda nemogoče, a vseeno skrbniki lahko nekoliko zmanjšajo enostavnost tega početja. Za piratiziranje npr. iPhone zahteva polni dostop do operacijskega sistema, t.i. jailbreak, medtem ko je nameščanje aplikacij mimo Android Marketa na Androidu popolnoma trivialno, saj potrebujete le namestitveno datoteko .apk, brez kakršnihkoli sprememb na mobilnem telefonu (t.i. root ni potreben).

S tem se je seveda mogoče ogniti omejitvam, s katerimi se sooča Android Market, npr. omejenost plačljivih aplikacij na peščico držav. Tako lahko za .apk poprosite...

56 komentarjev

Izpod Črnega Klobuka, 1. dan

Black Hat USA+2010, Las Vegas

Slo-Tech - Letošnja varnostna konferenca Black Hat USA+2010 v Las Vegasu je največja doslej: več kot 4000 obiskovalcev lahko izbira med 11 sočasnimi sekcijami. Prvi dan smo lahko videli nekaj zanimivih prispevkov.

Raziskovalec Dan Kaminsky, sicer znan po odkritju zelo učinkovitega napada z zastrupljanjem predpomnilnika DNS iz leta 2008, je tokrat v duhu nedavnega podpisa korenskih območij (root zones) predstavil svojo vizijo varnejšega interneta - Domain Key Infrastructure. Gre za koncept, ki naj bi dokončno rešil problem zaupanja na internetu pod pogojem, da zaupamo korenskim podpisom strežnikov DNS. Predstavil je nekaj zanimivih idej in implementacij v...

4 komentarji

Adobe in Microsoft na konferenci Black Hat

CNet - Microsoft in Adobe sta na varnostni konferenci Black Hat, ki te dni teče v Las Vegasu, objavila, da bo Apple sprejel Microsoftov model informiranja o varnostnih ranljivostih v svoji programski opremi proizvajalcev programske zaščite pred izidom popravkov. Microsoft je program MAPP (Microsoft Active Protections Program) uvedel leta 2008 in od takrat proizvajalcem poroča o varnostnih luknjah pred uradno izdajo popravka, tako da lahko ti pripravijo ustrezno zaščito že prej. Microsoft ocenjuje, da so s tem zmanjšali okno ranljivosti do 75 odstotkov.

Adobe se je zato odločil, da bo ranljivosti v svojih programih istim proizvajalcem razkrival na enak način. Uporabljali bodo enak format, enak...

3 komentarji

Zmaga za Rambus proti Nvidii

Extremetech - Ameriška Zvezna komisija za trgovino (FTC) je ta teden odločila, da so Nvidia in njene stranke kršile patente 6.470.405, 6.591.353 in 7.287.109, ki so v Rambusovi lasti. Gre za "določene krmilnike za sinhroni dinamični naključni (SDR) dostop do pomnilnika in izdelke, ki jih vsebujejo", torej linije GeForce, Quadro, nForce, Tesla in Tegra. Rambus je pritožbo vložil julija 2008 in v njej zahteval prepoved prodaje Nvidiinih izdelkov v ZDA.

Odločitev FTC-ja ne bo imela drastičnih posledic za Nvidio in njene stranke. Odločili so namreč, da bodo morali plačati premijo v višini 2,65 odstotka cene kartice na prodane izdelke, kar za najdražjo kartico GeForce GTX 480 znaša 12 dolarjev. Nvidia je že potrdila, da bo razsodbo upoštevala, a se bo obenem nanjo pritožila. Pri Rambusu pa si manejo roke, saj so vnovič zaslužili lep kupček denarja, ne da bi se pretegnili.

18 komentarjev

Odprti profili s Facebooka v enem torrentu

Slashdot - Res se že ponavljamo, ko vedno znova opozarjamo, da je Facebook odlično orodje za iskanje davno izginulih kontaktov in vzdrževanje stikov, a za dobro uporabniško izkušnjo zahteva pravilno nastavitev zasebnosti. Letos so upravljavci Facebooka že nekajkrat spremenili sistem nastavitev zasebnosti podatkov, zato ni odveč pogledati, ali podatke res vidijo le tisti, ki si to zaslužijo.

V nasprotnem primeru se lahko zgodi, da se znajdete v ogromni datoteki, ki se te dni distribuira prek torrentov. Ron Bowes s Skull Security je v 2,8 GB veliko datoteko stisnil URL-je vseh profilov uporabnikov na Facebooku, ki so v iskalnikih, imena vseh teh uporabnikov, potencialna uporabniška imena za prijavo itn. Zbrani podatki niso zelo občutljivi ali uporabni, so bolj indikacija, kaj vse je moč najti in povsem legalno zbrati na internetu.

5 komentarjev

Applove novosti

Applov polnilec baterij

vir: Apple
Apple - Z včerajšnjim dnem je Apple osvežil obilico svojih izdelkov, ki jih je na prvi pogled s predstavitvijo iPada, novega iPhona in njunega operacijskega sistema skorajda zanemarjal. Osveženi so tako iMaci, Mac Proji, končno imamo nekaj novosti pri LCD zaslonih, t.i. Cinema Displayih, šlo pa ni seveda brez nekaj novosti. Največja novost je Magic Trackpad, ki ga na nek način poznamo s prenosnikov, a tokrat povečan in namenjen rabi na namizju....

56 komentarjev