»

Linux cenejši?

Slashdot - Vsak ve, da je Linux praktično zastonj in da so Okna relativno draga. Prav tako večina ljudi ve, da je TOC (Total Cost of Ownership) bolj problematičen od cene samega programja. Torej cena administracije in podobnih reči.
Se je pa pojavila še ena zanimiva stvar, ki bi lahko tehnico izbire operacijskega sistema nagnila na stran Linuxa. Namreč zadnje čase se da zavarovati račualnike proti vsem mogočem, tudi proti hekerskim vdorom. Kdo bi si mislil, ampak zavarovalnice znajo računat. Zračunali so si, da je pri Windowsih vdorov toliko več, da zaradi tega pobirajo 5-15% večje zavarovalne premije. No zaenkrat to počne šele ena, ampak je pa zanimivo, ker imajo zagotovo najboljše podatke o samih količinah vdorov pri podjetjih. Seveda gre za vprašanje koliko je varen povprečen nameščen Windows ali Linux sistem in ne kako varno se da sistem zrihtat če človek zna.

4 komentarji

Najmanjši vodni blok na svetu

Slo-Tech - Hm, do sedaj sem bil mnenja, da so na miniaturne zadeve najbolj vdarjeni Azijci, toda dva Italijana sta me prepričala o nasprotnem. Fanta sta namreč prišla na idejo, da bi izdelala najmanjši vodni blok na svetu. In res, iz njune delavnice je prišla ven ta zadevica, dejansko precej miniaturen vodni blok. Sicer je zadeva sodeč po njujinih testih precej neuporabna, toda koga to briga. Glavno je, da sta v nečem prva . Thnx, PsiHO.

5 komentarjev

Podrobnosti o Nvidia Crushu

Slo-Tech - Še ena zanimiva novička s strani slycerja:

Torej, kar se tiče Nvidiinega Crusha, se stvar še celo nekam premika. Nvidia naj bi končno predstavila dolgo pričakovani chipset 4. junija. Chipset naj bi izšel v dveh različicah: 64 bitni (Crush 11) in 128 bitni (Crush 12). Proizvjalci matičnih plošč seveda ne stojijo križem rok in so že najavili nove matične plošče. Te bodo:
 • ABIT NV7. Ta matična plošča ATX bo imela 1 AGP in 5 PCI rež, 4 USB vtičnice, 3 DIMM reže za PC1600/PC2100 DDR SDRAM. Podpirala bo ATA/100 in imela integrirano AC'97 zvočno kartico.
 • ABIT NV22. Ta matična plošča bo formata MicroATX. Kot že veste, to pomeni malce oskubljeno ploščo ATX. Imela bo 1 AGP in 3 PCI reže, 4 USB vtičnice in 3 DIMM reže za PC1600/PC2100 DDR SDRAM. Prav tako bo podpirala ATA/100 in imela integrirano AC'97 zvočno kartico.
 • Gigabyte GA-7NTM. Tudi Gigabyte se je odločil za format MicroATX (očitno tudi njemu diši OEM trg :)). Tudi ta plošča bo imela, tako kot Abitova, 1 AGP in 3 PCI reže, 4 USB vtičnice...

2 komentarja

Novi linux kernel

Slo-Tech - Kot nam sporoča slycer:

Kot že veste, se linux kar naprej razvija. Dokaz za to je, da linuxaši v zelo kratkem času "izpljunejo" nove kernele (jedro operacijskega sistema). Zato Linux freaki pozor! Z dvodnevno zamudo najavljam, da je izšel nov kernel, z zaporedno številko 2.4.5. Spisek sprememb si lahko ogledate na http://lwn.net/daily/2.4.5.php3 . No, že po nekaj urah pa se je pojavil tudi prvi patch: http://lwn.net/daily/2.4.5ac1.php3.

0 komentarjev

Ultimativni test

GamePC - Kaj je boljše od testa? Dolg test? Kratek? Ne, ne. Najboljši je primerjalni test. Ni ga lepšega kot videti točne razlike in prebrati prednosti ene in druge komponente. Točno to so tu pripravili fantje pri GamePC. Testirali so 7 (opa!) GeForce3 grafičnih kartic. Secirali so torej: Asus V8200 Pure, Asus V8200 Deluxe, Gainward PowerPack III, Hercules 3D Prophet III, Leadtek Winfast TD, Nvidia Reference GeForce3 in Visiontek GeForce3. Test je tudi zeloooo obširen, saj obsega 18 strani! Če boste v kratkem kupili GeForce3, si test morate prebrati. Če ne, pa si ga preberite kar tako, iz lastnega zadovoljstva.

2 komentarja

Quo vadis Jerovšek

Jaz - Kot veste vsi, ki spremljate zadeve, je nekoč največje slovensko računalniško podjetje, Jerovšek Computers, že nekaj časa v resnih težavah. In z nekaj časa ne mislim par mesecev, temveč prej kakšno leto. Zadnje dejanje velike krize pa je uradna potrditev prisilne poravnave z upniki, ki jim je podjetje dolžno denar. O razlogu za krizo bi lahko ugibali kar nekaj časa, toda verjetno gre za posledico prepočasnega prilagajanja tako velikega podjetja. S samo tržno dejavnostjo je dandanes težko preživeti in podjetje ni dovolj hitro opravilo prehoda na storitvene dejavnosti. Prihodnost podjetja je trenutno na precej trhlih nogah kljub temu, da novo vodstvo napoveduje ponovni vzpon prestrukturiranega podjetja. Bomo videli...

Ob vsem skupaj pa velja opozoriti, da maloprodajne trgovine z Jerovškovim nazivom že kar nekaj časa poslujejo pod okriljem franšiznih podjetij. Največje podjetje, ki je vzniknilo iz pogorišča nekoč velikega Jerovška je tako NetStore, ki upravlja s trgovinami v Mariboru,...

10 komentarjev

O Truform-u

AnandTech - Včeraj sam vam govoril o ATI-jevi zadnji pogruntavščini. O Truform-u, ki bo vgrajen tudi v Radeon 2 grafično kartico. Na AnandTech-u so tu pripravili članek o tej novi tehnologiji.
Naj vam na kratko predstavim, do kakšnih zaključkov so prišli. Ugotavljajo, da gre za zelo uporabo izboljšavo, ki pa ne bo nujno uporabljena. Čeprav ATI zatrjuje, da so razvijalci igric nad Truformom navdušeni, je treba njihove izjave jemati z rezervo. Pri ATI-ju trdijo tudi, da Truform ne obremenuje hitrosti. Bomo videli...

5 komentarjev

Sourceforge hacked?

več strani - Največji strežnik za razvoj prostega programja je bil očitno na nek način shekan. Sourceforge nudi razvijalcem vse živo od CVSja, sledenja hroščem, mailing list, shranjevanja releasov itd. Zaenkrat na spletni strani SF o hacku ni še nič napisanega, so pa vsi uporabniki, ki so CVS uporabljali v zadnjem tednu, dobili nova gesla. Nobody's safe. Si predstavljate, da bi nekdo takole na skrivaj v kak open source projekt vstavil kakega trojanskega konja? Verjetno bi ga kaj hitro odkrili. Kaj pa Microsoft?
Razvijalci prostega programja pa bodo navdušeni nad zadnjim IBMjevim korakom. Da bi programerjem omogočili lažje 'portanje' programov na njihove platforme, so se odločili, da bodo začeli dajati zastonj accounte na njihovi mainframe mašini (tipa zSeries).

3 komentarji

Tyan se je vključil

X-Bit Labs - Tyan, firma, ki se je v Sloveniji pojavila šele pred kratkim, je izdala novo Socket A matično ploščo. Ime ji je K7 in podpira DDR SDRAM ter dva AMD procesorja. To se njene specifikacije:
 • AMD 760MP chipset (IDG4-2 NorthBridge + Viper SouthBridge);
 • dvoje Socket A ležišč (EV6 200MHz/266MHz)
 • 4 184pin-ske DDR DIMM reže (podpora za do 4GB pomnilnika)
 • Podpora ECC (72bit-nim) modulom
 • 5 64/ 32-bit 33MHz PCI rež
 • 1 AGP Pro
 • ATI Rage XL vgrajena grafična kartica (4MB pomnilnika)
 • SCSI On-Board Adaptec AIC-7899W kontroler (dvokanalni ultra160 SCSI podpora, podpora za do 15 LVD SCSI naprav na posamezni kanal, 2 68-pin konektorji)
 • dva 3Com 2C920 LAN konektorja
 • 2 IDE ATA/100 kanala s podporo za do 4 naprave
 • 2 USB vhoda, 1 paralelni in en serijski vhod
 • 2MB Phoenix BIOS
Matično ploščo bodo začeli prodajati 4. junija, tako kot Athlone z SMP podporo (Palomino). Cena plošče bo okoli $575.

8 komentarjev