»

Kaj kupiti by AnandTech

AnandTech - AnandTechovci so nas ponovno razveselili z novim člankom, ki se ukvarja s problematiko kupovanja novih računalniških komponent, saj vsi želimo dobiti za svoj denar največ in še več. Tokrat so se osredotočili na matične plošče oz. čipovja ter pomnilnike (kako prikladno, kajne [:P]) in njihove cene preračunali po dolgem in počez. Če se torej ne morete odločiti, kam bi z odvečnim denarjem (kar pa ne verjamem [:D]), klik!

Vprašanje je sicer, koliko te cene ter priporočila veljajo za našo ljubo Kokoško, a vendarle, informiranje ne škodi, kajne ...

1 komentar

MP3 predvajalnik

t - break - Potujete nekam daleč? Želite na poti poslušati glasbo in po možnosti ne tovoriti zraven kilogram CDjev? Za takšne so razvili format MP3, s katerim lahko na en CD spravite ogromno glasbe. Problem pa se pojavi, ko želite te CDje poslušati kje drugje kot na računalniku. Različna podjetja so tu ugledala tržno nišo in nemudoma začele ponujati prenosne CD igralnike, ki govorijo tudi tuj jezik - MP3. Eno takšnih naprav so si ogledali na T-Break. Z iRiver SlimX iMP-400, kot se ji uradno reče, so bili z njo sorazmerno zadovoljni. Če imate dvesto zelencev preveč, klik!

5 komentarjev

Samsung odpira novo tovarno

The Register - Korejski gigant Samsung Electronics želi utrditi svoj položaj na Vzhodu z odprtjem nove tovarne LCD monitorjev na Kitajskem. ki se razprostira na območju velikem 100.000 m2. Nova tovarna v Suzhou bo tako proizvedla 160.000 modelov mesečno, obratovati pa naj bi začela v drugi polovici prihodnjega leta.

Očitno se število LCD monitorjev le povečuje, saj naj bi po napovedih Displaysearch njihovo število preseglo prodajo klasičnih CRT monitorjev v letu 2004. Klik!

1 komentar

Zmeda na grafičnem pomnilniškem trgu

X-Bit Labs - Pred kratkim je ATI uradno naznanil uporabo GDDR-3 pomnilnika na svojih karticah ter zaprosil JEDEC za njegovo uradno standardizacijo. Prejšnji teden pa je na JEDEXu v Pekingu prišlo do novih zapletov. Poglejmo si celotno štorijo.

Pojavljajo se namreč špekulacije, da se ATIjev standard GDDR-3 sploh ne razlikuje bistveno od standarda nVidie, poimenovanega GDDR-2 (Graphics DDR-II). Bilo naj bi nekaj sprememb, ki dovoljujejo višje takte (1600 MHz), a nič bistvenega. Nato se oglasili še Samsungovi inženirji, ki trdijo, da bi lahko tudi DDR-II z malenkostnimi spremembami in optimizacijami dosegal hitrosti do poldrugega gigaherca.

Resnični problem tako ni samo zmeda na grafičnem trgu, ampak dejstvo, da bodo morali proizvajalci pomnilniških krmilnikov izdelati več različic, ki se bodo prodajale v manjših nakladah, kar lahko občutno dvigne ceno vseh grafičnih kartic. Žogico ima sedaj JEDEC, da odloči kateri standard je boljši ter bo preživel. Klik!...

0 komentarjev

Širokopasovni dostop na letalih

Gambit - Čeprav smo pred časom poročali, da je večina letalskih družb prepovedala uporabo presnikov na letalih, kaže, da stvari ne niso tako črne, kot izgleda.

Tako sem danes zasledil podatek, da naj bi recimo Lufthansa že kmalu ponujaja dostop do interneta na svojih letalih. Sicer je tehnologija še zelo draga, ker so povezave satelitske, vendar naj bi to rešil koncept lokalne mreže. Tako naj bi strežnik na letalu na letališču prevzel določene podatke, potem pa bi jih potniki brali preko interne mreže. Kako naj bi to potekalo, sicer meni ni jasno, samo strokovnjaki že vedo, kaj delajo. Več najdete tukaj.

0 komentarjev

Hammerji s podporo DDR-II

X-Bit Labs - Kot vemo, bodo AMDjevi 64-bitni x86 procesorji imeli vgrajen pomnilniški krmilnik, ki bo omogočal višje hitrosti ter nižjo zakasnitev (latency). Slaba lastnost bo jasno strožja izbira pomnilnikov, saj bo tako posledično manj pomnilnikov delovalo z njim, ker bo potrebna podpora v procesorju in ne samo v samem čipovju.

AMD je potrdil, da zdajšnja revizija Hammerja podpira izključno PC2700 DDR SDRAM pomnilnik, vendar bodo v roku leta dni dodali podporo DDR-II standardu, ki bo prinesel večjo pasovno širino ter izboljšane zmogljivosti. Evolucija Hammerjev tako izgleda dokaj logična, pojavlja pa se vprašanje, ne ali bo Hammer podpiral DDR-II, temveč kdaj bo AMD sposoben izdati masovno dovolj takšnih čipov. Na žalost AMD noče reči ničesar gotovega o datumih, pravijo le, da bodo Hammerji na voljo prihodnje leto. Klik!

1 komentar

Novi Radeoni

več strani - Radeon 9700, 9500 in 9500 PRO so nove grafične kartice kanadskega podjeja ATi. Vse tri so občutno cenejše od nadražjega Radeona 9700 PRO. Prva, Radeon 9700, stane 299 dolarjev ter ima znižani frekvenci procesorja ter pomnilnika iz 325/310 na 275/270. Za Radeona 9500 PRO podjetje zahteva 199 $. Kartica obratuje na isti frekvenci kot 9700, le da ima dvakrat manjšo prepustnost pomnilnika (128 bitov). Najcenejši model pa prodajajo za 179 $, deluje na enakih frekvencah kot 9500 PRO, le da ima 64 MB pomnilnika in 4 cevovode manj (4 namesto 8).

Kartice sta testirali strani Anandtech in Tom'shardware, kako so se obnesle pa si lahko ogledate tukaj in tukaj.

10 komentarjev

WPC Expo 2002

Overclockers Australia - O sejmu WPC Expo 2002 , ki je pred dvema tednoma potekal na Japonskem, smo na Slo-techu že poročali.

Sedaj pa so se poročila lotili še na Overclockers Australia, s tem, da so ga oblikovali bolj kot predogled dvokanalnih DDR matičnih plošč, in ga opremili z nekaj zanimivimi slikami. Članek je kar lep roadplan pa prihajajoče izdelke, jaz osebno pa sem pogrešal še "test spremljevalnega osebja".[:D] Kakorkoli, če vas zanima, članek najdete tukaj.

Sejem je bil pred 14 dnevi, članek pa danes. Sedaj namesto WPC Expo 2002 v mislih napišite InterInfos..

0 komentarjev