»

Kako z DVD-ja na iPod video, ter nove alternative Nanu?

TweakNews.net - Vsi, ki že imate iPod nove generacije, in ste se spraševali, kako ga pripraviti, ob neprisotnosti iTunes v Sloveniji, do predvajanja video vsebin, poglejte tale priročnik, ki so ga spisali pri Wired. Tako boste vsaj domače DVD-je lahko gledali povsod tam, kjer vam bodo to zavidali.

Bo konkurenca omehčala Applovo vodstvo? Samsung je že nekaj dni nazaj napovedal konkurenco Apple Nanu, ki sliši na ime Z5. Glede na to, da Nano uporablja njihov Flash spomin, to niti ne čudi toliko. A so pri Samsungu šli še korak dalje in najeli Paula Mercerja, ki je bil tudi pri prvem iPodu zadolžen za uporabniški vmesnik. Z5 bo na voljo preko luže od 5. marca naprej, predvideno v rangu Nana.

Vsem, ki nam je odveč vlačenje toliko različnih napravic, bo veliko bolj dobrodošla rešitev Nokia N91, ki žal zamuja s svojim prihodom na trg, zaradi nam dokaj nevšečnega DRM-ja ali Sonyja Ericssona W950, predstavljenega v Barceloni. Oba telefona/walkmana imata enako prostora, kot večji Nano, t.j. 4Gb.

...

3 komentarji

Večji LCD TV zasloni in nov dvojni analogni pogreb

EETimes - Po Matsuhiti (Panasonic, Tehnics...) je zaključila s proizvodnjo analognih CRT TV-jev in analognih TV tunerjev za LCDje sedaj še Toshiba.

Sharp je hkrati za skoraj 18% povečal svojo proizvodno kapaciteto LCD TV-jev, na 60'000 enot na mesec. Zaslužki v lanskem letu so bili temu ustrezni. Hkrati napovedujejo tudi zagon nove tovarne osme generacije LCD-jev za konec letošnjega leta.T.i. "Kameyama No. 2 fab" bo sposobna izdelave LCD plaht velikosti 216 x 240 cm, iz katerih bo moč pridobiti osem 40" ali šest 50" zaslonov. Začetna kapaciteta bo 15'000 enot na mesec, ki se bo kasneje podvojila. Vse skupaj jim bo uspelo uresničiti 9 mesecev pred rokom.

Porast zanimanja za LCD TV-je občutijo tudi pri Samsungu, ali bolje rečeno v navezavi Samsung + Sony. Njuna tovarna 7-1 je sposobna že sedaj proizvodnje plaht v velikosti, ki omogočajo izrez osmih 40" ali šestih 46" zaslonov (7 generacija).

S sedmo in osmo generacijo hkrati pada tudi cena velikih zaslonov.
Kaj torej še ostane plazmam?...

16 komentarjev

Novi Apple-ovi izdelki

Slo-Tech - Apple je danes na manjši prireditvi v Cupertinu predstavil nove izdelke, ki predvsem ciljajo na širše množice.

Najbolj odmevna bo zagotovo predstavitev prenovljenega malčka Mac Mini, ki je od sedaj naprej osnovan na Intelovih procesorjih. V ponudbi sta dva modela, ki se razlikujeta predvsem po vgrajenem procesorju. Osnova je Intelov Core Solo, ki tiktaka pri frekvenci 1.5 GHz, medtem ko je močnejši model podkrepljen še z dodatnim jedrom (Intel Core Duo) in nekoliko višjo frekvenco 1.67 GHz. Razlika je tudi v diskovnih in optičnih enotah, osnovni Mini ponuja 60 GB disk in Combo optično enoto, močnejši brat pa ima 80 GB disk in SuperDrive enoto.

Ostale specifikacije so enake, v sistemu je 512MB DDR2 667 pomnilnika, Intelovo vezno čipovje 945G z vgrajenim grafičnim čipom GMA 950, gigabitni mrežni vmesnik, brezžična mrežna kartica,...

34 komentarjev

GeCube Dual-X1600 XT na CeBIT-u

X-Bit Labs - Potem ko je ASUS na začetku meseca zaradi manjših zmogljivosti od pričakovanih preklical izdelavo grafične kartice z dvema grafičnima čipoma X1600, se je GeCube odločil, da na CeBIT-u, kljub temu predstavi svoj model z dvema X1600 čipoma. Le-ta bosta povezana z CrossFire tehnologijo in bo imela kar štiri DVI izhode (dva Dual-Link in dva Single-Link DVI). Jedro X1600 XT tiktaka na frekvenci 590MHz, ima 12 pixel cevovodov in 5 vertex enot, na voljo pa ima 128 bitni pomnilnik pri frekvenci 1380MHz. Teoretično bi kartica z dvema takima čipoma dosegla zmogljivost Radeona X1800 XT, vendar v resnici take zmogljivosti dva čipa povezana z CrossFire tehnologijo (tudi SLI) ne zmorejo doseči.

Od aprila naj bi bila kartica dobavljiva po ceni 399 ameriških dolarjev. Cena je proti ceni navadne X1600 XT (približno 179 ameriških dolarjev) kar visoka, saj je edina prednost, ki jo prinaša nova kartica možnost priklopa štirih monitorjev na eno grafično kartico.

Izvorna novica na X-bit labs.

1 komentar

Brezplačna delavnica OpenOffice

Slo-Tech - V Kiberpipi v ponedeljek 6. marca začenjamo z brezplačno delavnico programskega paketa OpenOffice.org v štirih delih.

Na predavanjih se boste naučili uporabljati Writer (Dokument z besedilom), kjer bomo uporabili najpogostejša orodja za izdelavo dopisa, diplomske naloge itd. Drugi uporabljen modul bo Calc (Razpredelnica), kjer se bomo poigrali z osnovno statistiko ter izdelali grafikone. Za uspešno izdelavno predstavitve pa bomo uporabili Impress (Predstavitev). Poleg omenjenih programov bomo pogledali kaj lahko počnemo v orodjih Math (Formula), Draw (Risba) in Base (Zbirka podatkov).

OpenOffice.org je iz dneva v dan popularnejši in zmogljivejši pisarniški program. V svetu ga uporablja vedno več javnih in zasebnih institucij. V zadnji izdaji (2.0.1) je odpravljenih večina težav, ki so mnoge uporabnike odvračale od rabe prostega, odprtokodnega programskega paketa. Marsikdo misli, da je OpenOffice.org alternativa podobnim komercialnim izdelkom, vendar ko uporabnik spozna zmogljivosti...

26 komentarjev