»

Za napadom na Saudi Aramco bržčas Iran

The New York Times - Analiza napada na računalniške sisteme največjega svetovnega podjetja Saudi Aramco, ki se je zgodil 15. avgusta letos, razkriva verjetne vzroke, namene in storilce. Napad, ki je bil med najbolj uničujočimi med zabeleženimi, je bržkone izvedel Iran kot odgovor na Stuxnet, Flame in druge dovršene trojance, s katerimi sta jih napadala Izrael in ZDA.

Ni presenetljivo, da so za datum izbrali prav 15. avgusta, saj so muslimani letos tedaj obhajali praznik lejletu-l-kadr (27. noč ramadana) in ostali doma. Tistega dne je neznani storilec z dostopom do računalniškega sistema v Saudi Aramcu nanj priključil USB-ključ, ki je vseboval virus Shamoon. Ta se je bliskovito razširil po omrežju in se ob 11.08 uri sprožil. Povzročil je ogromno škode.

...

30 komentarjev

Strmoglavljenje nadzvočnega Boeinga X-51 povzročila resonanca

X-51 s potisno raketo

Flightglobal - Ameriško vojno letalstvo je objavilo preliminarne rezultate preiskave o padcu brezpilotnega nadzvočnega letala X-51, ki so ga avgusta med testom izgubili v Tihem oceanu. Preiskava je pokazala, da je neposredni razlog za strmoglavljenje izguba nadzora nad repnim krmilom (fin), zaradi česar let ni imel stabilne trajektorije. Kaj je povzročilo nedelovanje repnega krmila, še preiskujejo.

Letalo X-51 Waverider je v nebo ponesel bombnik B-52, ki ga je odvrgel nad kalifornijsko obalo. Letalo je nato brez težav letelo približno 15,5 sekund, ko ga je poganjala taktična raketa MGM-140 ATACMS. Po tem času bi se bil moral sprožiti potisni motor (scramjet), ki bi ga s hitrosti štirih machov pospešil do končnih šestih machov. To se ni zgodilo, ker so nadzor nad...

10 komentarjev

Apple se v svojem stilu opravičil Samsungu

Apple - Izidi sporov med Jabolčnim in Android taborom o tem, kdo je kopiral koga, so kot kaže še najbolj odvisni od izbire sodnika. V zadevi proti Motoroli je načrte pokvaril Richard Posner, v britanski sagi proti Galaxy Tabu pa Colin Birss; oba sta namreč dobro znana po nizki toleranci za zlorabo prava intelektualne lastnine.

Britanska odločitev je bila še posebej zoprna za obe stranki, saj je sodnik Birss julija zapisal, da Galaxy Tab ne krši Applovega modela skupnosti (tj. ne kopira izgleda iPada) in da se mora Apple zato opravičiti za neresnične izjave v to smer, saj je z njimi odškodoval dobro ime in znamko konkurenta. Zakaj naj Samsung ne bi bil zadovoljen s takšno odločitvijo? Ker je sodnik v obrazložitvi napisal, da Galaxy Taba itak ne bi nihče zamešal za...

13 komentarjev

Tudi Yahoo ignorira DNT v IE10

Yahoo News - Težave z implementacijo standarda DNT (do not track) v Internet Explorerju 10 se nadaljujejo. Problem ostaja privzeta vključitev te možnosti v IE 10, zaradi česar se pojavljajo pomisleki, ali dejansko izraža željo uporabnika. Tako je tudi Yahoo napovedal, da DNT v IE10 ne bodo spoštovali.

DNT se vpeljali, da bi lahko uporabniki izrazili svoje želje glede sledenja. Kdor ne želi, da mu spletne strani sledijo s piškotki, stalno hrambo (persistent storage) ali kako drugače, v brskalniku vključi DNT in spletne strani mu (vsaj v teoriji) ne bodo sledile oziroma ga poskušale enolično...

16 komentarjev

Linux na svežem Samsung Chromebooku

Samsung Chromebook.

vir: The Verge
The Verge - Google in Samsung sta ta teden prijetno presenetila z osveženim Chromebookom za skromnih $249 dolarjev. Ima 11.6 palčni mat zaslon, 16GB SSD disk, 2GB RAMA, nov 1.7GHz Samsung Exynos 5250 SoC z dvema Cortex-A15 jedroma in Mali-T604 GPU-jem, ter (pri tej ceni) trpežno a plastično ohišje. Tehta malenkost več kot 1kg, baterija pa zadostuje za dobrih 6 ur dela. Pod "delo" se seveda misli uporabo Googlovega operacijskega sistema Chrome OS, ki je v osnovi brskalnik s sorazmerno bogato paleto HTML5 aplikacij.

Entuziasti seveda že razmišljajo, kako bi na napravi pognali običajno distribucijo GNU/Linuxa, tako da bi dobili dostop tudi do vseh ostalih priljubljenih aplikacij. Intelov inženir Olof Johansson ja na svoje Google+...

38 komentarjev