»

Združitev Yahoo! in Windows Live Messenger

Ars Technica - Microsoft in Yahoo! sta sklenila dogovor, v skladu s katerim bosta povezala svoji omrežji za takojšnje sporočanje, s čimer bosta po lastnih navedbah ustvarila največje tovrstno omrežje na svetu (350 milijonov uporabnikov), v praksi pa bo to najbrž pomenilo, da bo nastala direktna konkurenca AOL-u, ki trenutno na globalnem nivoju dominira. Uradna najava je bila izrečena včeraj, kmalu pa lahko pričakujemo posodobitvi programskih klientov za dostop do obeh omrežij. Kaj nam bo združitev prinesla, se sprašujejo tudi na Arstechnici.

11 komentarjev

1 milijon za najboljši Viiv PC

The Register - Viiv je Intelova platforma za majhne HTPC-je, kot je recimo Mac mini, ki pa trenutno še ni dosegla prevelike popularnosti. Intel je zato na IDF-ju napovedal razpis, v okviru katerega nameravajo najboljši izdelek, ki bo temeljil na njihovi platformi, nagraditi z milijonom dolarjev (600 tisoč za izdelavo in 400 tisoč za oglaševanje). En tekmovalec lahko prijavi do pet različnih dizajnov, ki morajo biti majhni in modni, delovati pa morajo pri dovolj nizkih temperaturah. Zmagovalec bo znan že na naslednjem, marčevskem Intel Developer Forumu, če lahko verjamemo Registerju.

7 komentarjev

Kako do zastonj Apple MacBook Pro-ja?

Gizmodo - Vprašanje iz naslova si je najbrž zastavil marsikateri najstnik širom po svetu, dober odgovor nanj pa je našla programerska začetnica Leah Culver. Hrbtno stran zaslona bo namreč razprodala po 150 ameriških dolarjev na kvadratni palec površine in si z nabranim denarjem kupila laptop. Oddani oglasi morajo biti v formatih Adobe Illustratorja, Corel Drawa ali EPS. Pohitite, sedem palcev je že zakupljenih, plačuje pa se preko PayPala.


Očitno ni bila čisto prepričana v lastno idejo in je k ponudbi dodala še svojo fotografijo in pijačo v dvoje vsakomur, ki ji pošlje vsaj 30 dolarjev, da tolažilne nagrade v obliki ZIP enote največjemu vlagatelju v zgornje površine prenosnika niti ne omenjamo.

14 komentarjev

Optimus Mini Three

Tweakers.net - O konceptu tipkovnice Optimus smo na našem forumu debatirali že pred letom, ko se je prvič pojavil. Ideja je bila vsekakor navdušujoča, ampak ker delujočega izdelka ni bilo na voljo, so bili mnogi prepričani, da gre zgolj za lep render. Nedavno pa je bil najavljen Optimus Mini Three -- izdelek istih avtorjev v pomanjšani različici s samo tremi gumbi. Prav to žverco so dobili v roke na Tweakers.net, žal pa ni izpolnila vseh pričakovanj.

5 komentarjev

Nova anketa: zvočna kartica, da ali ne?

Slo-Tech - Diski so po rezultatih ankete sodeč, še daleč od popolnosti, saj vas je več kot polovica že izgubila podatke zaradi okvare tega nosilca podatkov.

Zaradi napake na disku sem že izgubil podatke:
da58%
(578)
ne42%
(419)
Skupaj glasov: 997


Tokrat vas sprašujemo, kaj pošilja zvok na zvočnike, oziroma slušalke. Je to kar vezje, integrirano na matično ploščo, je to zvočna kartica, ali pa gre za zunanjo zvočno kartico?

37 komentarjev

DFI ostaja na trgu matičnih plošč

DigiTimes - DFI je zanikal govorice o svojem umiku s trga matičnih plošč za osebne računalnike v četrtem četrtletju letošnjega leta. Pojavile so se namreč govorice o tem, da naj bi DFI presedlal v segment industrijskih računalnikov. DFI je vzpostavil tesno sodelovanje tako z ATI-jem kot nVidio na področju veznih naborov in izdeluje high end matične plošče, namenjene predvsem navijalcem. Zaradi tega govorice o njegovem umiku ne držijo, dodajajo pri DFI-ju.

Več o tem v izvirni novici na DigiTimesu, kjer si lahko ogledate tudi DFI-jeve poslovne rezultate.

1 komentar

Intel 945GC

DigiTimes - Intel naj bi po informacijah proizvajalcev matičnih plošč predvidoma v prvem četrtletju prihodnjega leta predstavil nov vezni nabor 945GC. Omenjen vezni nabor velja za naslednika veznih naborov 945G in 945GZ. 945GC bo podpiral do 800 MHz FSB-ja ter prihajajoče Core 2 Duo E4000 ter Pentium E1000 procesorje. Intel pričakuje več uspeha od omenjenega veznega nabora, kot ga je imel z njegovimi predhodniki v najnižjem razredu.

Več o tem v izvorni novici na DigiTimes.

2 komentarja

X1300 XT za AGP

Slo-Tech - Sapphire naj bi v kratkem predstavil grafično kartico Radeon X1300 XT za AGP vodilo, poroča NGOHQ. Omenjena grafična kartica bo tako ena redkih novih grafičnih kartic za AGP vodilo, namenjena pa je kot konkurent nVidiinemu GeForce 7300 GT, od katere naj bi bila zmogljivejša, dodaja NGOHQ. Jedro nove grafične kartice bo tiktakalo pri 500 MHz, medtem ko bo do 512 MB 128 bitnega DDR2, oziroma DDR3 pomnilnika, imelo frekvenco 800 MHz. Cena Radeona X1300 XT za AGP vodilo naj bi bila pod sto evri.

Več o tem v izvorni novici na NGOHQ.

1 komentar

Združitev CPU in GPU leta 2008?

X-Bit Labs - AMD-jev tehnični direktor, Phil Hester, je v intervjuju za Cnet News.com dejal, da naj bi prvi procesor z integriranim grafičnim procesorjem izdelali leta 2008 v 45 nanometrskem procesu. O izdelavi tovrstnega izdelka pričajo govorice tudi iz Intelovih logov. Tako bi z združenim procesorjem ter grafičnim procesorjem lahko procesorska giganta kupcem ponujala energijsko varčne, a kljub temu zmogljive računalniške sisteme.

Več na X-bit labs.

23 komentarjev

Novosti 65 nm Athlonov

Hkepc - Na HKEPC so objavili specifikacije prihajajočih AMD-jevih 65 nanometrskih procesorjev, o prihodu katerih smo že poročali. Novi procesorji bodo temeljili na jedru Brisbane, ki premore 512 kB drugonivojskega predpomnilnika po jedru. Poglavitno novost predstavlja sprememba frekvenc procesorjev, saj bodo znova uporabili stopnjo množilnika 0,5, tako bo frekvenca najšibkejšega 65 nanometrskega procesorja z oznako 4000+ znašala 2,1 GHz. Trem že najavljenim procesorjem z oznakami Athlon 64 X2 4000+, 4400+ in 4800+, se je pridružil še četrti z oznako 5000+ in s frekvenco 2,6 GHz, njegova poraba pa naj bi znašala 76 W.

Več na HKEPC.

4 komentarji

Google upihnil osmo svečko

Google - Čeravno je običaj, da rojstne dneve obhajamo na bolj ali manj iste dni vsako leto (sožalje vsem rojenim prestopnega dne), je Google tudi v tem primeru izjema. Do leta 2004 smo njegov rojstni dan praznovali 7. septembra, ko je bilo ustanovljeno podjetje Google, Inc. in ko se je beta različica iskalnika prvič pojavila na spletu. Lani se je rojstni dan čudežno prestavil na 27. september, po novem pa na svojih straneh Google svojega rojstnega dne sploh ne navaja, temveč ga nedoločljivo postavlja v september 1998. Kakorkoli že, na rojstni dan nas je spet spomnila torta v Googlovem logu na prvi strani. Vse najboljše, Google!

Nekoč 7. septembra ...

vir: Google

... sedaj samo še septembra.

vir: Google

23 komentarjev

Seznam člankov v tajnih NSA revijah

Schneier.com - Kot je znano, ameriška tajna služba NSA izdaja kar nekaj publikacij, ki pa so strogo zaupne. Mednje sodita tudi reviji NSA Technical Journal in Cryptographic Quarterly, ki sta bili nekajkrat javno omenjeni.

Leta 2003 je Michael Ravnitzky na podlagi zakona Freedom of Information Act od NSA želel pridobiti bibliografske indekse in kazala teh dveh revij. V okviru zahteve se je izkazalo, da NSA izdaja še dve zaupni reviji, Cryptologic Spectrum in Cryptologic Almanac in Ravnitzky je zahteval indekse in kazala še za te dve reviji. Trajalo je več kot tri leta, NSA pa je podatke na koncu le poslala.

Javnosti je tako sedaj na voljo seznam člankov objavljenih v teh revijah, kar pa je seveda le prvi korak. Bruce Schneier zato poziva, da vsi, ki jih zanimajo konkretni članki, le te zahtevajo s pomočjo tim. FOIA zahtevka. Naslovi člankov kažejo, da je marsikateri med njimi vsekakor vreden branja.

8 komentarjev

Intelovo razkazovanje mišic: 80-jedrni procesor in napovedi o prehodu na 45 nm proizvodni proces proti koncu 2007

Daily Tech - Intel je naznanil, da so proizvedli svoj prvi procesor (zaenkrat prototip), ki je v sekundi sposoben izvesti bilijon operacij s plavajočo vejico (1 teraflops). Predstavil ga je Intelov izvršni direktor Paul Otellini med uvodnim predavanjem na IDF, ki ravnokar poteka v San Franciscu. Otellini je pokazal wafer (glej sliko), ki vsebuje 80 procesorjev z 80 jedri - skupaj 6400 jeder!Delovni takt predstavljenih procesorjev znaša 3,1 GHz, pri čemer je potrebno poudariti, da so še daleč od pripravljenosti na proizvodnjo in služijo predvsem za predstavitvene namene. Vsak procesor bi naj bil unikaten zaradi tridimenzinalnega pakiranja - predpomnilnik je namreč vstavljen neposredno pod FPU-je, s čimer so prihranili na...

31 komentarjev