»

RIAA, hčerka ti edinstvena!

The Register - Marsikdo ne mara vsesplošnega piratiziranja glasbe in drugovrstnih avtorsko zaščitenih vsebin po spletu; še več pa nas je onih, ki nam želje RIAA po pravici hekanja (krekanja?) v računala nelegalnih imetnikov glasbe in podobnega ter nje uničevanje takisto ni ravno všeč.

Dragi bralec, dobro se primi za svoj naslonjač, vrtiljak ali pručko. Manjši ameriški ISP, Information Wave Technologies, je namreč svojim uporabnikom preprečil dostop (beri: blokiral) do spletne strani RIAA. Prav tako kanijo omrežje Gnutella zasuti z lažnimi 'hit' komadi ter slediti morebitnim njenim agentom, vohljajočim/vdirajočim po uporabniških mašinah ter jim preprečil dostop do svojega omrežja. Vprašanje pa je, kako bo s tem, ko in če pride do pravnomočnosti predlaganega 'riaa' zakona. Klik!

5 komentarjev

<a>: še vedno sirota

The Register - Ne razumem, kako se mi je dotična novička uspela izmuznit. Verjetno se še spomnite, ko se je pred časom tudi na Slo-Techu na veliko začelo pisati in govoriti o patentih, dobrih in slabih straneh. Nikakor ne moremo mimo British Telecomove najave, da si lasti patent na hiperlinke -- na podlagi česar je tudi vložil tožbo ter načrtoval kovanje mastnih denarcev, ki bi mu jih pridno nakazovali ponudniki internetnih storitev.

To pa se -- zaenkrat -- še ne bo zgodilo. Sodišče je namreč odločilo, da ISPji niso kršili oz. posegali v BTjev patent. Pravici na ljubo, kakšne drugačne odločitve javnost glede na razširjenost hiperpovezav -- pardon, spleta -- niti ni pričakovala; kakorkoli, BTjevci so jako presenečeni ter razočarani. Več sreče prihodnjič! Klik!

3 komentarji

Microsoft objavil API-je

The Register - Microsoft je v svoji knjižnjici MSDN končno -- po zahtevi sodišča, seveda -- razkril API-je za nemalo svojih tehnologij ('približno' 272). Kakor se sliši utopično, pa razvijalce na trda tla postavi dejstvo o nedodelanosti, hroščatosti in nepopolnosti dokumentacije. Po besedah nemalo razvijalcev je dokumentacija v takšni obliki marsikomu praktično nekoristna -- po besedah Henka Devosa pa to celo nenamerno. Zaradi svojih prepričanj sodil o tem bom ne. Klik!

3 komentarji

Zgodba o BAPCO-u se nadaljuje

Tom's Hardware - Kot najbrž že veste je pred dnevi na VansHardware izšel članek o domnevnem prirejanju BAPCO-vega Sysmark-a 2002 v prid Intelovim Pentium 4 procesorjem. Od takrat naprej se je med raznimi PC stranmi razvnela precej vroča debata kaj vse to skupaj sploh pomeni. Je BAPCO res namenoma sestavil test v prid Intelovemu paradnemu konju in odstranil teste, kjer je poprej v Sysmark 2000/2001 blestel Athlon (XP), ali so enostavno sestavili slab benchmark. O tem zadnjem se več ali manj vsi strinjajo, o zlem namenu pa še zdaleč ne.
Sedaj se je v spor vmešal še Tom Pabst (ustanovitelj www.tomshardware.com), ki kot kaže za vse skupaj že zelo dolgo ve, a se mu zgodba ni zdela primerna za objavo. Njegovo mnenje je, da je to samo AMD-jev marketinški trik, nekaj podobnega Nvidijinemu obtoževanju ATI-ja, da je imel gonilnike prirejene za goljufanje v tretjem Quake-u. Pri tem pa razkrije precej sočnih zakolisnih podrobnosti o avtorju prvotnega članka in njegovem bivšemu (le zakaj) uredniku foruma Vanu...

11 komentarjev

The-Cad v prenovi (težavah)?

The-Ctrl-Alt-Del - The-Ctrl-Alt-Del.com je stran, ki jo je nekoč skoraj vsakodnevno obiskoval vsak, ki so ga je zanimale zadnje novice v računalništvu, zadnji izdani gonilniki, najnovejše verzije raznih programov itd.

Sčasoma pa je tudi to mrežno postajo doletela enaka usoda, kot že mnoge podobne pred njo. Njen blišč je pričel slabeti, vsebina zvodenela, začetni zanos je upadel... Razni vdori in prevzemi www naslova so pripeljali d tega, da je danes stran le še bleda senca nekdanje. Na strani se je pojavila novica, ki napoveduje, da bo stran v kratkem zaprla svoja vrata.

Napovedujejo sicer prenovo, in poskus, vrniti se na stara pota slave v novi preobleki, vendar šele čez čas. Osebno se bojim, da iz tega ne bo kaj dosti, čeprav jim privoščim srečo.
Še enkrat se je pokazalo, da obdržati vsebino in obisk takšnih strani ni mačji kašelj... zato živel Slo-Tech! [;)]

0 komentarjev