»

Mozilla plačala dvanajstletniku tri tisoč dolarjev za najdeno ranljivost

Alex Miller z Mozillinim čekom v rokah

vir: CNET News
CNET News - Mozilla je že pred časom razpisala program, po katerem so lahko posamezniki zaslužili 500 ameriških zelencev za najdeno varnostno ranljivost, vendar kljub času recesije in krčenju proračunov tudi v IT sektorju to ni spodbudilo resnejšega interesa po iskanju varnostnih ranljivosti. Ko pa so se odločili skladno z izboljšanim stanjem na trgu dela in splošnim stanjem gospodarstva to cifro pomnožiti za šest, torej na tri tisoč dolarjev, so vpodbudili nekoliko resnejši interes.Ker so trije tisočaki precejšen znesek za dvanajstletnika, je Alex Miller še bolj zastrigel z ušesi kot večina odraslih in se vrgel na delo (nenazadnje, le zakaj bi pomival avtomobile za borih dvajset dolarjev?)....

40 komentarjev

AppCircus, preganjanje piratstva ter PDC konferenca

vir: Kiberpipa
Kiberpipa - V ponedeljek, 25.10. ob 18:45 začenjamo z otvoritvijo sezone Mobile Monday dogodkov. Prvi letošnji event bo posvečen tekmovanju AppCircus – izboru najboljših svetovnih mobilnih razvijalcev, ki bodo svoje aplikacije predstavili na dogodku Mobile Worlds Congress v Barceloni.

V torek, 26.10. ob 19h bo na Pipinih odprtih terminih potekalo predavanje o preganjanju piratstva. V imenu FSFE bo Igor Kolar razložil zakaj je zelo pomembno da se zakonodaja kot naprimer sporazum ACTA ne sklene na vseevropski ravni. Predavanje ne bo snemano.

V četrtek, 28.10. ob 17:30 bo potekalo predavanje Roka in Bojana, ki bosta predstavila razvijalski pristop k Windows Azure Platformi, ob 18h pa se bomo vključili v živi prenos konference PDC....

0 komentarjev

Galaksija z začetka vesolja

Ultra Deep Field fotografija posneta z vesoljskim teleskopom Hubble in galaksija UDFy-38135539.

vir: European Southern Observatory
European Southern Observatory - Znanstvenikom iz Evropskega južnega observatorija je s pomočjo teleskopov VLT uspelo izmeriti razdaljo do najbolj oddaljene galaksije z rdečim premikom kar 8.6, kar ustreza razdalji 13 milijard svetlobnih let. Po besedah Matt-a Lehnert-a (Observatoire de Paris) je to najbolj oddaljen poznani objekt.

Galaksijo z oznako UDFy-38135539 je prvi posnel vesoljski teleskop Hubble s kamero WFC3 avgusta 2009. Takoj je bilo jasno, da je iz obdobja v razvoju vesolja, ki mu pravimo obdobje reionizacije (150 do 800 milijonov let po velikem poku), a meritve razdalje z Hubble-om ni bila možna.

81 komentarjev

JavaScript: Firefox 4 hitrejši od Chroma

Slashdot - Na ConceivablyTech so primerjali hitrost najbolj priljubljenih spletnih brskalnikov, ko govorimo o Javascriptu. Uporabili so referenčni točki (benchmark) SunSpider in Google V8 na platformi x86. V prvi je bil najhitrejši Firefox 4 (TraceMonkey + JaegerMonkey) s 350,8 ms, ki je prvikrat prehitel dosedanjega vodilnega Googlovega Chroma s 356,5 ms. Tretji je Apple Safari s 369,7 ms,...

38 komentarjev

IBM patentiral masovno zajemanje podatkov z akcelerometrov na diskih za analizo potresov

Slashdot - IBM pravi, da so patentirali sistem za napoved naravnih nesreč, ki uporablja analitične tehnike za točno in natančno analizo seizmičnih dogodkov (na primer potresov) ter za zgodnjo napoved tsunamijev, ki utegnejo slediti. Program tudi omogoča hitro merjenje in analizo cone poškodovanja z namenom prioritizacije odziva interventnih služb.

Kot pravijo v IBM-u, za delovanje potrebujejo pognano programsko opremo na vsakem računalniku v podatkovnem centru, ki zbira podatke iz detektorjev vibracij oz. akcelerometrov (primitivni seizmograf). Zbirajo se podatki s senzorjev na trdih diskih, ki se na to prenesejo v procesni center, ki v realnem času izvede zgoraj omenjene analize.

Robert Friedlander iz IBM-a pojasnjuje, da ima vsak moderen trdi disk vgrajen merilnik pospeška (akcelerometer), s to patentirano iznajdbo pa jih lahko izrabijo za analizo potresnega dogajanja v realnem času, saj je hitro ukrepanje ob tovrstnih nesrečah zelo pomembno. Analiza velikega števila podatkov z...

14 komentarjev

Windows 8 čez dve leti?

vir: CNet
CNet - Pretekli teden je Microsoftov najnovejši operacijski sistem Windows upihnil prvo svečko, zato je čas za prve smele napovedi, kdaj bo dobil naslednika. Po prvih konkretnih informacijah iz Redmonda, ki so v resnici prikapljale iz Amsterdama, naj bi bil Windows 8 nared čez približno dve leti, čeprav uradni Redmond tega ne komentira. Bolj zgovorni so glede svojih strežniških operacijskih sistemov, saj so že lani napovedali naslednjo inačico Windows Server za leto 2012. In če upoštevamo, da strežniška različica običajno malce zaostaja za namizno, so nizozemske navedbe smiselne. Tudi Windows 7 je izšel poltretje leto za Windows Vista, kar naj bi bila nekako ustaljena časovnica (pustimo vnemar ogromno zamudo Viste, ki je bila izjemni dogodek).

16 komentarjev