»

Bo uporaba odprtokodnega programja postala zločin?

Guardian - Če ste mislili, da z uporabo odprtokodnega programja ne kršite zakona, je morda čas za ponoven premislek. Kot je namreč ugotovil predavatelj na University of Edinburgh Andres Guadamuz, je International Intellectual Property Alliance (članici združenja so tudi MPAA, RIAA in BSA) pri ameriškem trgovinskem predstavniku pričela z lobiranjem, katerega cilj je, da bi uporabo odprtokodnega programja obravnavali enako kot piratstvo.

Predlagajo namreč, naj ZDA zaradi uporabe oziroma spodbujanja uporabe odprtokodnega programja Indonezijo, Brazilijo in Indijo uvrstijo na posebno poročilo z imenom "Special 301 watchlist" Gre za posebno poročilo, katerega cilj je preučiti "ustreznost in učinkovitost varstva intelektualne lastnine" po svetu. V poročilu se pogosto znajdejo države, kjer proizvajajo ponarejena zdravila ali druge izdelke (ponarejena v smislu da pri proizvodnji ne upoštevajo pravic intelektualne lastnine) - nekakšen seznam tim. sovražnikov kapitalizma - ZDA pa nato na te države...

113 komentarjev

3 'šasije' za Windows Phone 7

vir: engadget
engadget - Da bo Microsoft za uporabo Windows Phone 7 zahteval zelo ozek nabor strojen opreme, že vemo, a je vse skupaj morda celo strožje, kot se je predvidevalo sprva. Ob izidu sistema, skupaj s prvimi napravami, bodo slednje praktično enake na zunaj, zagotovo pa vse enakega tipa - škatlaste oblike, ki jih bo mogoče upravljati le prek na dotik občutljivega zaslona. Trenutne razvojne različice, s katerih so tudi vsi predogledi vmesnika, naj bi bili prva specifikacija šasije, medtem ko naj bi dodatni različici sledili kasneje. 1. šasija naj bi se tako ponašala z gigaherčnim procesorjem (morda Snapdragon, ki ga poznamo iz Nexus One in HTC Desire?) in čipom za grafično pospeševanje, ki bo nadvse dobrodošel za prelepe prehode med meniji. Za 3....

25 komentarjev

SanDiskovi SSD-ji z 10-letno garancijo

X-Bit Labs - SanDisk je predstavil novo generacijo SSD-jev, s katero želi pokazati, da sta njihova zanesljivost in dolgoživost povsem primerljivi s klasičnimi trdimi diski. Družina G3 s članoma kapacitet 60 GB in 120 GB bo imela namreč kar desetletno garancijo. Kavelj je v deklariranih zmogljivostih, saj SanDisk obljublja le primerljivost s klasičnimi diski s 7200 obrati na minuto, tako da hitrostnih presežkov ne gre pričakovati. Pravijo sicer, da bo hitrost zaporednega branja 220 MB/s in hitrost pisanja 120 MB/s. Manjša inačica bo stala 230 dolarjev, večja pa 400 dolarjev.

14 komentarjev

Kako poteka produkcija ponarejenih spominskih kartic

Primerjava spominskih kartic

vir: engadget
engadget - Eden izmed ravilacev Chumbyja Andrew "Bunnie" Huang na svojem blogu opisuje, kako poteka proizvodnja ponarejenih micro SD spominskih kartic. Celotno proizvodnjo teh kartic je začel raziskovati po prejemu sumljive pošiljke spominskih kartic. Po temeljitem raziskovanju je prišel do ugotovitve, da je kartice verjetno izdelal eden izmed zaposlenih v tovarni po koncu delovnega časa. Večina teh kartic je na pogled skoraj identična originalom, saj so izdelane v isti tovarni. Kljub temu pa je eden izmed pokazateljev črne proizvodnje nizka serijska številka teh kartic. Če vas zanima bolj natančna preiskava, pa le odklikajte na njegov blog.

17 komentarjev

Ameriška šola preko kamere na šolskih prenosnikih vohunila za svojimi dijaki

Nadzor preko šolskega računalnika

Slo-Tech - 11. novembra 2009 je pomočnik ravnatelja v Harriton High School dijaka Blakea Robbinsa obtožil "neprimernega vedenja doma" in mu pri tem kot dokaz predočil fotografije, ki so jih uslužbenci šole posneli s pomočjo njegovega prenosnika. Užival naj bi namreč droge, Robbins trdi, da je jedel bonbone.

Šola in Pensilvanije, ki je članica združenja šol Lower Merion School District je namreč svojim učencem razdelila prenosnike Mac na katerih je bila nameščena programska oprema za oddaljeni nadzor. Uporaba šolskih računalnikov je bila obvezna, učenci niso smeli uporabljati svojih računalnikov (če so v šoli uporabljali svoje računalnike so jim jih zasegli), šolski računalniki pa so bili za učence zaklenjeni (ni bilo mogoče nameščati ali odstranjevati programske...

53 komentarjev

Googlovi zaposleni obsojeni zaradi spornega posnetka na Google Video

Google - Neki italijanski učenci iz Torina so leta 2006 na Google Video naložili videoposnetek, v katerem se spravljajo na avtističnega sošolca. Posnetek je presegal vse meje dobrega okusa, zaradi česar so ga le nekaj ur po prejemu obvestila italijanske policije na Googlu odstranili. Poleg tega so sodelovali s policijo pri identifikaciji tistega, ki je posnetek naložil na splet. Storilka in nekaj ljudi iz posnetka je bilo kasneje obsojenih na 10 mesecev družbenokoristnega dela. Pričakovali bi, da se zgodba tu konča, a ni bilo tako.

Javni tožilec iz Milana je štiri Googlove uslužbence - to so David Drummond, Peter Fleischer, George Reyes in Arvind Desikan) - obtožil razžalitve in kršitve italijanskega zakona o varstvu zasebnosti. Omenjeni zaposleni so leta 2008 zapustili Google. Seveda nihče izmed njih ni imel ničesar opraviti s spornim posnetkom, saj se niso pojavili v njem, niso ga posneli, niso ga naložili niti ga pregledali pred ali po objavi.

Zato je toliko bolj presenetljivo, da je...

21 komentarjev

Vesoljske navlake vedno več

Vesoljske smeti

Space - Okrog Zemlje frči na tisoče kosov odsluženih satelitov, raket, razbitin in drugih vesoljskih smeti, ki ostajajo v orbiti. Večino jih po izteku življenjske dobe poizkušajo pospraviti v pokopališko orbito, ki je vsaj 300 km nad geosinhrono orbito delujočih satelitov. Kljub temu je tudi v uporabnem delu ogromno smeti, ki motijo in ogrožajo delujočo vesoljsko opremo.

Prejšnji mesec so tako komaj preprečili čelni trk ostankov kitajske rakete in evropskega opazovalnega satelita Envisat. Nemški radarji so pokazali, da sta se zgrešila za vsega 50 metrov. Envisat tehta osem ton, kitajski del pa 3,8 tone, tako da bi bil trk vsekakor spektakularen in uničujoč prizor. Problem ne...

37 komentarjev