»

Kako bom pekel DVDje?

Target PC - Sedaj, ko se trg DVD zapisovalnikov odpira ter ceni, je pametno razmisliti o nakupu take enote... Pomislite - skoraj pet gigabajtov na ploščku! Odpravite se v nakup, nato vas pa zmrazi: DVD-R, DVD+RW, DVD+R, DVD-RW, DVD-RAM... Kakšna je sploh razlika med standardi? Ali lahko novozapekli devede sploh vtaknem v mojega 16x Pioneera? Tukaj pride v vlogo TargetPC s svojim člankom o razlikah med temi številčnimi standardi. Obvezno branje za vse, željne nakupa.

4 komentarji

Širša Amis.net-ova pipica

Jaz - Amis.Net, verjetno eden največjih SiOl-ovih tekmecev, je svojima dvema 34 Mbps povezavama dodal še tretjo. Glavna prednost teh povezav pa ni zgolj v hitrosti (no ja, 12 MB/s bi se zdelo malo za kakšnega ponudnika kabelskega dostopa ali klicnega v evropskem merilu, toda ne pozabite: smo v mali Sloveniji), ampak tudi priklop preko različnih ponudnikov, kar omogoča boljše delovanje v primeru izpada ene povezave.

5 komentarjev

AMD ukinja Athlone

X-Bit Labs - AMD bo v prvem četrtletju 2002 prenehal s proizvodnjo procesorjev družine Athlon, ki bazirajo na jedru Thunderbird. Nadomestil jih bo s procesorji AthlonXP na 0.18 mikronskih jedrih Palomino, ter nekaj kasneje (najkasneje Q2/2002) z 0.13 mikronskim Thoroughbred jedri.

2 komentarja

NVidiini spomladanski zvončki

X-Bit Labs - NVidia, kraljica grafičnega dvora, v svojih skrivnih in nedosegljivih temnicah, v laboratorijih iz katerih se nihče ne vrne živ ... snuje nove generacije grafikulj. Nepreverjene govorice, ki pa zvenijo dokaj realne (in jih zato tudi objavljamo), govorijo o dveh GPUjih, seveda - NV25 in NV17. Produkta, ki bi naj bila končana spomladi (ampak pred ATIjevim R300), se bodo prodajali pod pričakovanimi tržnimi imeni - GeForce 4 in GeForce4MX. NVidia bo še enkrat poizkusila masovno poplaviti trg s cenejšimi MXi, ki pa bodo sedaj ponujali veliko dobrot.

GF4 bo končno v motor T&L uvedel še drug cevovod namenjen senčenju točk modela (vertex shader) - nekaj s čimer ga je ATIjev Radeon8500 dodobra prehitel. Vsi GF4 čipi bodo kot novost vsebovali tudi pospeševanje in dekodiranje DVD zapisa in to na strojnem nivoju (spet nekaj kar ATI v veliki meri ponuja že danes), podprt pa bo še vedno TwinView saj bodo imele kartice dva RAMDAC čipa (ATI...)... GF4MX bo po zgradbi podobna GF4, strojno bo...

7 komentarjev

ATI R300

The inquirer - Medtem, ko ATIjev zmaj Radeon 8500 šele dobro prihaja na trgovske police in nosi smehljaje vsem (vsaj po srcu) mladim, še zlastim pa tistim, ki bodo monstruma našli pod takšno ali drugačno smrečico, pa ATI že snuje naslednika... Podjetje ArtX, ki ga je ATI lani prevzelo, je namreč zasnovalo grafični procesor za konzolo Gamecube. Ker gre za izjemno močan procesor, ATIjevci pa imajo sedaj proste roke pri njegovi uporabi, bodo procesor nadgradili in še dodatno razširili in ga predvidoma sredi pomladi 2002 ponudili v novi generaciji grafičnih kartic. Procesor ima torej ime R300 (Radeon 8500 poganja R200), in bo strojno pospeševal vse MS DirectX 9.0 funkcije in trike. Željene delovne frekvence še niso znane, dejstvo pa ostaja, da bo čez 6 mesecev na trgu že veliko več hitrejšega in predvsem takrat cenejšega pomnilnika, kar bo omogočilo naslednji veliki korak. Šušlja se celo, da razmišljajo o vgradnji pomnilnika kar v sam procesor, s čimer bi odpravili problem ozkega grla......

4 komentarji