»

Vesele praznike!

Jaz - Hm, razna voščenja in podobne zadeve mi niso nikoli šle dobro od rok. Pa vseeno: kaj lahko zaželim (v imenu celotnega Slo-Tech teama, ki sedaj veselo nabija igre na LAN partiju [;)]) najboljšim obiskovalcem na svetu? Nič drugega, kot tisto, kar si sami želite. Kot je enkrat povedala naša striparka ursula, so včasih lahko najboljše želje ravno najslabše... Torej, naj se vam v prihodnjem letu izpolni vse tisto, kar si sami želite. Vi že veste, kaj je za vas najboljše [:))]!Pa še nekaj: če bo Božiček to leto zamujal, ne bodite jezni na njega. Krivi so jeleni... [:P] (zahvala za sliko gre gospodu Povšetu)

0 komentarjev

GeForce FAQ

GeFore FAQ - 23. decembra je poteklo točno eno leto od prve objave GeForce FAQa, ki je med tem časom pomagal neštetim uporabnikom. Skladno starosti tega FAQa se je v njem nabrala res velika skladovnica uporabnih informacij za vse, ki si lastite GeForce(2) kartico. Torej, če imate s svojo grafikuljo probleme in vam zadeva navidez brez razloga nagaja, potem res priporočam ogled, saj obstaja zelo velika verjetnost, da boste našli odgovor!

0 komentarjev

Vzdrževanje sistema

ABIT - Na Acid Hardware so objavili zanimiv članek o optimizaciji in vzdrževanju Win2k sistema. Čeprav je ta M$jev OS zelo stabilen to seveda ne pomeni, da ga ni potrebno vzdrževati. Še posebej je to opravilo kritično pri vseh mašinah, ki so prižgane 24 ur na dan... Čas je, da med temi prazniki poskrbite tudi za svoje najljubše škatle silicija in jim pokažete malo pozornosti [:)].

0 komentarjev

Pro Coolingova umetnija

ProCooling - Na Slo-Techu smo vseskozi spremljali nastajanje odličnega Pro Coolingovega vodnega hlajenja. Njihov projekt je dejansko že skoraj umetnost in neskončne ure dela in načrtovanja vsekakor niso neopazne. Najbolj pomembno za nas pa je, da so fantje pri Pro Coolingu celoten projekt vseskozi slikali in opremljali s komentarji, tako da so sedaj objavili pravi mali priročnik vodnega hlajenja. Gotovo bo njihovo delo prišlo prav marsikaterem domačem navdušencu nad vodnim hlajenjem!

1 komentar

Creative o prevzemu 3dfx-a

Digit Life - Na prevzem 3dfx-a s strani NVidie se je odzval tudi Creative. Tukaj lahko preberete kaj o tem meni Eoin Leyden. Sodeč iz tega intervjuja pa se nam morda le ne obetajo astronomske podražitve, ki so jih nekateri napovedovali. Možno pa je tudi, da bodo programerji sedaj bolj resno vzeli GeForce-a in Radeon-a in ju bolje podprli, saj jim nebo potrebno več tako skrbeti za Voodoo 5...

1 komentar

Prvi testi Samuel2 procesorja

VIA Hardware - Na VIA Hardware so objavili prvi pogled na VIAin prihajajoču Samuel2 procesor. S tem procesorjem VIA namerava doseči 7% tržni delež, tako da bi že moral biti boljši kot propadli Samuel (AKA CyrixIII). In dejansko, Samuel2 bo izdelan v 0.15 mikronski tehnologiji, imel bo 64KB L2 predpomnilnika, delovna napetost pa se bo znižala. Na prvi pogled lepo, toda kako se zadeva obnese? Definitivno bolje, kot predhodnik, toda še vedno v 3D igrah za enako hitrim Celeronom2 precej zaostaja. Že zdaj je torej predvsem jasno, da bo procesor namenjen predvsem nezahtevnem pisarniškem delu. Če vas zadeva zanima, se test le oglejte.

0 komentarjev

15. aprila spet znižanje cen

X-Bit Labs - Očitno nas 15. aprila spet čaka opazno znižanje cen Intelovih procesorjev. Vse cene v naslednji razpredelnici so velikoprodajne, kar pomeni, da se bodo na poti v Slovenijo še precej odebelile:

Procesor Frekvenca 28. januar 4. marec 15. april
Intel Pentium 4 1.5GHz $644 $637 $594
1.4GHz $440 $420 $375
1.3GHz $410 $374 $318
Intel Pentium III 1GHz $265 $241 $225
933MHz $241 $225 $193
866MHz $193 $193 $163
850MHz $193 $193 $163
800MHz $183 $163 -
750MHz $163 $153 -
700MHz $143 - -
Intel Celeron 800MHz $137 $113 $103
766MHz $110 $103 $82
733MHz $88 $83 $80
700MHz $83 $79 $73
666MHz $79 $73 -

0 komentarjev

Spet težave z i850 čipovjem

Tech Web - Hm, tako Intel kot AMD se ubadata z različnimi težavami, ki pestijo njujina najnovejša čipovja. Te dni je ponovno na tapeti Intelovo Pentium4 čipovje, i850. Izvedelo se je namreč, da se sistem pri uporabi dveh monitorjev na PCI kartici zelo upočasni. Težavo so priznali tudi Intelovci in potrdili, da gre za težave s čipovjem, kljub temu pa verjetno ne bo prišlo do kakšne zamenjave defektnih matičnih plošč, saj je število uporabnikov, ki v Pentium4 sisteme tlačijo PCI grafične kartice enostavno zanemarljivo [:)].

0 komentarjev

ABIT KT7A RAID

ABIT - ABIT je najavil, da bodo kmalu začeli s proizvodnjo KT7A plošče. V bistvu gre za legendarno KT7 platko, ki ji bodo nadgradili vezno čipovje v VIA KT133A, kar pomeni, da bo po novem podpirala tudi 266MHz zunanjo frekvenco. Vse druge lastnosti so praktično enake, kar pomeni tudi SoftMenuIII in RAID različico. Kmalu!Mimogrede, če vam še vedno ni najbolj jasno, kaka je razlika med VIA KT133 in KT133A čipovjem, vam predlagam, da si ogledate Anandov test. Ta zajetna stvar bi vam res morala razjasniti obzorja [;)].

0 komentarjev

Nova Intelova jedra

Intel - Intel je pred kratkim sporočil, da bodo predstavili novo različico (stepping) jeder svojih Pentium3 procesorjev. Stepping se bo iz sedanje cC0 različice spremenil v cD0. Poglejmo si, kaj nam prinaša novo jedro:
  • Spremembo CPUIDja iz 0686h za cC0 v 068Ah za cD0,
  • Delovna napetost je povečana z 1.7V na 1.75V,
  • Izboljšan "Thermal Design Power", kar pomeni boljše hlajenje procesorjev,
  • 1GHz cD0 procesorji bodo na voljo v FC-PGA2 pakiranju z vdelanim Integrated Heat Spreader (IHS) sistemom
Ta Intelov korak je povsem logičen, saj se bodo v prihodnjem letu počasi znebili Copperminov pri nižjih frekvencah, standard pakiranja pa se bo spremenil iz FC-PGA v FC-PGA2 (tudi Tualatini bodo FC-PGA2). Na žalost bo novi standard pakiranja zahteval posebno podporo čipovja, tako da bomo te procesorje lahko uporabili komaj v drugem četrtletju 2001, ko bo prišel i815 B (mogoče bodo na voljo kakšni konverterji [;)]). Kakorkoli, masovna izdelava novih procesorjev naj bi se začela 5. marca 2001, mene pa že...

0 komentarjev

ATI začel prodajati svoje čipe neodvisnim proizvajalcem

X-Bit Labs - Grafični gigant ATI se je odločil za precej nenavadno potezo: svoje čipe bodo začeli prodajati neodvisnim izdelovalcem grafičnih kartic. Poteza je nenavadna, saj je ATI znan po tem, da je vedno proizvajal lastne kartice na lastnih čipih in drugim podjetjem ni pustil dostopa do svojih čipov. Vsa stvar postane malo bolj razumljiva, ko ugotovimo, da bodo prodali le Rage128 GL čipe. Za razliko od 3DFXa, ki je prodajo čipov začel kot zadnji korak iz obupa je videti, da se ATI le rešuje stare zaloge čipov. Kljub temu je ena izmed zahtev velikana bila tudi to, da kartice ne smejo nositi ime izdelovalca, ampak se morajo prodajati kot No-Name izdelki. Whatever [:\\].

0 komentarjev

Intelovi mobilni načrti

X-Bit Labs - Kar nekaj velikih strani je objavilo Intelove načrte za prihodnost, toda edino fantje pri X-Bit Labs so se potrudili in zadevo razložili in tabelirali tako, da je razumljiva tudi navadnim zemljanom. Torej, kaj nam Intel pripravlja za mobilno področje v naslednjem letu:

Datum izida Procesorji za prenosnike
Višji razred Nižji razred Mini-Notebook Sub-Notebook
Prvo četrt. 2001 Pentium III 900MHz (mar.) Pentium III 1GHz (mar.) Celeron 750MHz (mar.) Pentium III LV 700MHz (26. feb.) Celeron LV 500MHz Pentium III LV 500MHz (29. jan.) Celeron LV 500MHz
Drugo četrt. 2001   Celeron 800MHz Celeron 850MHz Celeron LV 600MHz Celeron LV 600MHz
Tretje četrt. 2001     Celeron-T 866MHz Pentium III LV 750MHz Pentium III LV 600MHz
Četrto četrt. 2001 Tualatin 1.13GHz Tualatin 1.2GHz Celeron 900MHz

Iz tabele je jasno razvidno, da bo Intel naslednje leto predstavil kar nekaj novih mobilnih procesorjev za prenosnike:
  • Mobilni Tualatin: Tualatin je 0.13 mikronska različica Pentiuma III, ki...

0 komentarjev

Čudne govorice o 3DFXu

Jaz - Roman me je obvestil o tej temi na x3DFXovem forumu. V njej se namreč omenja, da je prodaja 3DFXa bila le potegavščina in da se bo glavnina podjetja organizirala drugje, pod drugim imenom. Če vam sedaj ni nič jasno, vam res priporočam ogled te teme. Še nekaj mojih misli: zadeva je vsekakor le prazna govorica. 3DFX je izginil za vedno in čeprav to dejstvo ni všeč nikomur, se bomo pač morali sprijazniti z njim. Tudi če bi se ljudje iz 3DFXa organizirali pod drugim imenom z denarjem, ki so ga dobili od Nvidie bi jim po gobe šla vsa leta trdega dela in vsi patenti, ki so jih prodali Nvidii. Prav tako nekako dvomim, da bi kdo od 3DFXovcev sploh hotel tvegati ustanovitve novega podjetja, če se bodo prav kmalu nahajali pod varnim zavetjem ogromnega podjetja, kot je Nvidia...

3 komentarji

Precej odebeljena Siolova pipica

Jaz - Te dni je Siol vse svoje uporabnike precej razveselil z uvedbo precej debelejše pipce do tujine. Skupna pasovna širina sedaj znaša kar (za naše razmere, seveda... v tujini je to skoraj minimum) 189MB/s, kar pomeni, da so dosedanjo povezavo povečali za 155MB/s. To je seveda bila osnova za uvedbo kakršnihkoli flatrate povezav do interneta in zdi se, da do ADSLja več ni daleč. Vsekakor je to bil nujno potreben korak v pravi smeri, saj smo zadnje čase uporabniki Siola imeli kar precej težav z vsakdanjim nalinijskim delom. Upajmo, da bo zdaj vsaj za nekaj časa vse rožnato... Več informacij najdete tukaj (Opozorilo uporabnikom). Thnx, Tron!

0 komentarjev

Prvi pogled na M$ Office 10

Jaz - Kot že veste, nam naš dragi Microsoft že nekaj časa pripravlja naslednika popularnega Office paketa, ki se bo imenoval Office 10. Okoli naslednika popularnega pisarniškega skupka že nekaj časa krožijo najrazličnejše novice in sedaj je čas, da si pogledamo kaj je res in kaj ni. Na Winsupersite so namreč objavili prvi pogled na Office 10, ki bazira na Beta2 kodi. Predogled bo objavljan po delih, saj je po avtorju sodeč izboljšav toliko, da bo potreben zares velik članek. Zaenkrat sta na voljo prva dva dela in če vas zadeva zanima, vam vsekakor priporočam ogled. Thnx, Jure!

0 komentarjev

Kako speči procesor?

Dan's DATA - Kako? Dobite si vodno hlajenje, kjer sta blok in hladilnik iz različnih kovin (aluminij in baker, recimo) in ga pustite delovati pol leta. Po pol leta bi morali imeti črn procesor, zaradi elektro - korozije razjeden vodni blok, ki je zraven tega še zelen od alg. Kako bi stvar morala izgledati, pa lahko vidite tukaj.

0 komentarjev