»

Windows 7 prispel bučno

Tik pred začetkom predstavitve Windows 7

vir: CNet
CNet - Včeraj je bil velik dan za Microsoft, saj so uradno izdali nov operacijski sistem Windows 7. Sam sistem je bil sicer končan (RTM) že pred natančno tremi meseci in tisti bolj zagnani uporabniki so ga lahko na različne načine kupili že od takrat, sedaj pa je na policah v računalniških trgovinah dostopen sleherniku. Kot Microsoftu pritiče, je bila uradna predstavitev ustrezno pompozna. Največji dogodek se je odvijal v New Yorku.

Vse skupaj se je dogajalo v Skylight Studios, kamor so obiskovalce začeli spuščati že ob pol enajstih, pol ure pred začetkom. Tedaj je vse zbrane nagovorila Tami Reller, Microsoftova podpredsednica, ki je omenila, da je beta verzije Windows 7 pomagalo testirati osem milijonov ljudi. Kasneje se je...

72 komentarjev

Kitajska podpira poceni računalnike z Linuxom

Slashdot - Kitajska vlada že nekaj časa uvaja program Go Rural, s katerim bodo poskušali zvišati raven računalniške pismenosti na podeželju. V nerazvitih predelih države bodo ponujali poceni računalnike (prenosnike in netbooke) s procesorji Intel Atom, ki jih bo poganjala lokalna verzija operacijskega sistema Moblin z imenom Red Flag Linux. Ljudjem bodo omogočili 13-odstotno subvencijo pri nakupu, če se bodo odločili za Linux, ki bo imel dodanih vrsto aplikacij, ki bodo posebej namenjene za pomoč pri razvoju vasic. Dodana programska oprema bo z vseh področij - za rezervacijo izletov po vaseh z drugim etničnim prebivalstvom, kar naj bi pripomoglo k večjemu razumevanju, aplikacije za podporo kmetovanju, ipd. Microsoft še vedno prepričljivo obvladuje večinski tržni delež, vprašanje pa je tudi, koliko izmed teh računalnikov bo po nakupu dobilo ukradeno verzijo Windows.

16 komentarjev

HTC razkril izvorno kodo telefona Hero

Slo-Tech - Po tem, ko so razvijalci od podjetja HTC več tednov zahtevali kopijo Android izvorne kode, ki teče na telefonu HTC Hero, HTC pa si je izmišljeval številne izgovore, zakaj je ne more objaviti, so se včeraj pri HTC končno vdali.

Izvorno kodo so sedaj objavili na posebnem razvijalskem portalu. Glede na to, da je izvorna koda izdana pod GPL licenco, o nerazkritju seveda ni moglo biti govora, zaradi HTCjeve "počasnosti", pa so nekateri razvijalci zagrozili tudi s pravnimi posledicami, če kode HTC ne bi želel razkriti.

In odslej ne bo nič več tako, kot je bilo...

11 komentarjev

The Pirate Bay mora izbrisati nelegalne torrente

TorrentFreak - Nizozemsko sodišče v Amsterdamu je razsodilo, da mora zloglasna švedska stran The Pirate Bay odstraniti sporne torrente do avtorsko zaščitenih vsebin v naslednjih treh mesecih. Poleg tega morajo začeti blokirati dostop do strani vsem Nizozemcem, v nasprotnem primeru jim grozi v višini 5000 evrov na osebo na dan. Sodba je rezultat procesa nizozemske verzije organizacije RIAA, ki se imenuje BREIN, ki je tožila The Pirate Bay. Podobno odločitev je sodišče sprejelo že julija, a so se lastniki strani pritožili na sodbo.

Sodišče je sicer razveljavilo prejšnjo sodbo z ugotovitvijo, da The Pirate Bay ni nujno kriv za kršenje avtorskih pravic. So pa odločili, da stran pomaga pri kršenju z omogočanjem in spodbujanjem uporabnikov k deljenju torrentov. Gluhi so bili za navedbe pritožnikov, da niso lastniki strani, temveč da je ta v lasti podjetja Reservella s Sejšelov, saj tega niso mogli dokazati. Skrbniki strani morajo torej odstraniti sporne torrente in blokirati dostop Nizozemcem do delov...

60 komentarjev

Metasploit se je prodal

Slo-Tech - Znano spletišče Metasploit, ki se ukvarja z varnostjo, razvojem IDS podpisov, penetracijskimi testi, znano pa je tudi po svojem produktu Metasploit Framework, se je združilo s podjetjem Rapid7.

Glavna razvijalca HD Moore in Egypt ter podjetje Rapid7 obljubljajo, da bo programska koda, ki jo bodo razvili še vedno brezplačna, edina razlika je, da bosta HD Moore in Egypt sedaj za svoje delo plačana. HD Moore bo pri podjetju Rapid 7 postal direktor za področje varnosti in vodja razvoja Metasploita, Egypt pa bo postal glavni razvijalec. Zaposliti nameravajo še razvijalca zlonamerne kode (ang. exploit developer), razvijalca uporabniškega vmesnika in inženirja za testiranje (ang. QA engineer).

Pričakujemo torej lahko še več "zlonamerne kode" ter še boljša orodja za testiranje varnosti.

6 komentarjev

Dvojedrni Core i5-650 dodobra navit

Expreview.com - Prvi inženirski primerki procesorjev s kodnim imenom Clarkdale, ki bodo v začetku leta 2010 na podnožju LGA-1156 nadomestili trenutno aktualne dvojedrnike Core 2 Duo in zapolnili tržno luknjo, ki jo ima na tem podnožju Intel, že krožijo po internetu. Na romunskem forumu lab501.ro je inženirski primerek procesorja Core i5-650, ki sicer deluje pri 3,2 GHz, ima 4 MB tretjenivojskega deljenega predpomnilnika in podpira Hyper Threading, uspelo najti in dodobra naviti enemu izmed članov.

Z uporabo le zračnega hladilnika Noctua NH-U12P mu je pri 24 °C okolice procesor uspelo naviti za skoraj 50%, na 4,7 GHz. Jedri sta sicer dodobra zašvicali, saj sta delovali pri 77 in 68 °C in za stabilnost potrebovali napetost 1.424 V. Navitje je bilo...

7 komentarjev

Nokia toži Apple, Apple vložil patent za oglase v operacijskem sistemu

Prihodnost oglaševanja?

vir: engadget
engadget - Nokia je vložila tožbo proti Applu, ker naj bi slednji kršil Nokiine patente, ki so povezani s tehnologijami GSM, UMTS in WiFi v mobilnih telefonih, saj naj bi bila težava prav v Applovem iPhoneu. Podrobnosti tožbe niso znane, saj so pri Nokii povedali le, da se Apple ni strinjal s pogoji za uporabo patentov. Seveda ni nujno, da je Apple tehnologijo enostavno in brezbrižno ukradel, saj je lahko Nokia za svoje patente po mnenju veljakov v Cupertinu enostavno zahtevala preveč, kar bi podaljšalo dogovarjanje med družbama. Kako se bo razpletla tožba za 10 patentov, ki jih je že uspešno licenciralo 40 največjih proizvajalcev mobilnih telefonov, bomo še poročali.

Če že govorimo o Applu in patentih enostavno ne moremo spregledati novice, da...

21 komentarjev

PS3 Slim kot balistični izstrelek

engadget - Pri avstralski podružnici Sonyja so si zamislili nadvse zanimivo reklamno kampanjo, katere oglas v obliki počasnega video posnetka si bodo še najraje ogledali bralci, ki jim Sony ni preveč po godu. V reklamnem spotu s pomočjo posebnega vozička izstrelijo PS3 Slim pri hitrosti 80 km/h v 46 palčni LCD televizor Sony Bravia KDL46X 3100. Posledice so seveda katastrofalne za oba udeleženca testa trka.

Spot, ki se dogaja v laboratoriju za preizkušanje varnosti avtomobilov v Melbournu, predstavlja posebno akcijo, kjer bo v Avstraliji prvih 25.000 kupcev prej omenjenega televizorja brezplačno dobilo priložen tudi PS3 Slim, verjetno s 120 gigabajtnim trdim diskom. Namen oglasa je, da se bo po internetu razširil od ust do ust in tako pravzaprav...

12 komentarjev