»

Prenosnik za manj kot sto čukov™

Slo-Tech - Trgovska veriga Wal-Mart, ki že več časa sodeluje s podjetjem Linspire (prej Lindows.com), ponuja izjemno ugoden prenosnik spodnjega cenovnega razreda. Prenosnik znamke Balance s premerom zaslona 14,1 palcev in s procesorjem VIA C3 1,0 GHz je na voljo že za 498 USD in ima že naložen operacijski sistem z osnovnimi aplikacijami, več kot 1900 pa jih je na voljo za prenos spleta. Za ta denar ne dobimo niti osnovne komercialne programske opreme.

V času, ko je prodaja prenosnikov v silovitem poskoku, je cena očitno v sunkovitem padcu. In kdo bo srečni dobičkar donosnega trga? Morda nobeno izmed podjetij ...

37 komentarjev

PCLinuxOS 8

Slo-Tech - PCLinuxOS 8 ni samo še ena distribucija Linuxa, niti ni samo še en živi Linux na zgoščenki. Razvijalci, ki so med drugim tudi vzdrževalci strani PCLinuxOnline, so ravnokar predstavili različico 8, ki nadaljuje razvoj distribucije po začetnih smernicah, ki so se izkazale za izjemno uspešne. Na zgoščenki boste našli aplikacije za praktično vsako opravilo, nameščeni so tudi dodatki in vstavki, skrbno so izbrane privzete nastavitve, mikaven pa je tudi zunanji izgled. PCLinuxOS, ki ga lahko namestimo tudi na trdi disk, je primeren za takojšnjo uporabo, brez vsakršnih administrativnih posegov. PCLinuxOS je nadvse primerna distribucija za razkazovanje Linuxovih mišic.

41 komentarjev

Microsoft podučuje Firefox o varnosti

Mozillazine - [>:D], [:P] in [:'(] si verjetno že majejo roke in se pripravljajo na novo besedno vojno, a naj vas kar takoj pomirim: Microsoftov predstavnik v tem članku ne naklada, ampak daje nekaj konkretnih primerov, kje ga Firefox "lomi".

Microsoftov uslužbenec Peter Torr je tako na svojem spletnem dnevniku objavil članek o (ne)varnosti Firefoxa. Kritizira predvsem dejstvo, da niti namestitveni program Firefoxa niti razširitve niso digitalno podpisane. Tako lahko namestimo npr. razširitve, ki to v resnici sploh niso, pač pa poškodujejo naš sistem.

Vsekakor bomo z zanimanjem pričakali reakcije razvijalcev.

58 komentarjev

EU : Microsoft - 2 : 0

Mladina - Evropska komisija je od Microsofta marca letos v okviru protimonopolnega postopka zahtevala, da na evropskem trgu ponudi operacijski sistem Windows brez Media Playerja, konkurentom na trgu programske opreme pa naj razkrije izvorno kodo operacijskega sistema.

Microsoft se je na odločitev pritožil, a kot poroča Mladina (in številni ostali spletni mediji), je sodišče prve stopnje v Luksemburgu danes odločilo v prid Evropski komisiji.

Pričakovati je, da se bo Microsoft pritožil na naslednjo stopnjo, to je Sodišče Evropskih skupnosti, kakšna bo odločitev tam, pa bomo zagotovo še poročali.

100 komentarjev

Poljska umaknila patente iz dnevnega reda

Slo-Tech - Včeraj je Poljska rešila dan - malim evropskim programerskim hišam, posameznikom in prostim programerjem je do nadaljnega omogočila preživetje.

Na zasedanje kmetijskih ministrov je prišel podsekretar poljskega ministrstva za znanost in informacijsko družbo, ter zahteval umik glasovanja o direktivi z dnevnega reda. Tega naj ne bi storili poljski diplomati v Bruslju, saj so bili pritiski lobijev nanje premočni.

Tako se je vsaj začasno pridobilo več časa, da se začnejo vpletene strani razumno pogovarjati o problemu in ga poskušajo rešit. Vedeti pa je treba, da se je zaenkrat le preložilo glasovanje in nič drugega. Če se nihče ne bo upal oporekati in bodo multinacionalke s taktiko grobe sile zadevo gnale naprej, bo direktiva potrjena v začetku 2005.

Zdaj ima ministrstvo za gospodarstvo nekaj časa, da pripravi novo slovensko stališče, ki bo dostojno zastopalo interese tistih, ki se jih direktiva najbolj dotika - tako v gospodarstvu kot v neprofitnem sektorju. Upati je, da bo nova...

49 komentarjev