»

Twitterjevi algoritmi imajo raje objave desnega spektra

Slo-Tech - Twitter je objavil rezultate raziskave lastnega raziskovalnega oddelka, s katero so želeli ugotoviti, ali daje Twitter enake možnosti za širjenje svojih idej politikom s celega spektra. Primerjali so doseg v ZDA, na Japonskem, v Veliki Britaniji, Franciji, Španiji, Kanadi in Nemčiji. Odkrili so, da v vseh preiskovanih državah razen Nemčiji desnica uživa več podpore Twitterja pri razširjanju idej in zagotavljanju dosega. To velja za politike iz glavnega toka, medtem ko skrajna desna ali leva stališča ne dobivajo podpore pri širjenju.

Raziskave so se lotili, ker so politične debate na Twitterju pomemben in velik del ekosistema. Ne le politiki, tudi organizacije in državljani o tem veliko objavljajo, doseg teh debat pa je znaten in vpliva na dinamiko v družbi. Povod pa je ureditev objav na začetni strani, ki je bila sprva kronološka v obrnjenem vrstnem redu (najprej najnovejše), sedaj pa Twitter omogoča (in do neke mere vsiljuje) algoritemsko prikazovanje objav, ki bi po njihovem...

37 komentarjev

REvil kmalu po vrnitvi ponovno tarča organov pregona

Slo-Tech - Hekerska skupina REvil, ki so jo letos poleti demontirali organi pregona ZDA in partnerskih držav, je zatem poniknila in se minuli mesec ponovno pojavila. A nova epizoda njihovega veka je bila kratka, saj so jo že ta teden s hekerskim napadom organi pregona ponovno onesposobili. Kot kaže, so proti njim uporabili kar lastno orožje, saj so zlikovci storili precej osnovnošolskih napak.

Ko je pred štirimi dnevi spletna stran REvila izginila, sta zaokrožili dve teoriji. Bodisi je stran po hitrem postopku pospravil kakšen nezadovoljen nekdanji vodja bodisi so vanjo vdrli organi pregona. Čeprav je to običajno manj verjetno, je to pot resničen drugi scenarij. Uradne potrditve iz FBI sicer ni, a strokovnjaki iz več podjetij ugotavljajo, da so FBI, Tajna služba, Cyber Command in partnerji ponovno onesposobili REvil. Po novem je to lažje z organizacijskega vidika, saj so ZDA napade z izsiljevalskimi virusi uvrstile na seznam nacionalnih groženj podobno kot terorizem, kar omogoča aktivacijo...

0 komentarjev

Windows 11 na AMD-jevih procesorjih spet do sape

AMD - Microsoft in AMD sta izdala ustreza popravka za težave Windows 11 na novejših procesorjih Ryzen, ki so delovali do 15 odstotkov počasneje od zmožnosti. Podjetji sta držali besedo in v manj kot mesecu dni pripravili nove gonilnike in programske popravke.

AMD je izdal novi gonilnik za vezni nabor (chipset), ki odpravlja težavo pri izbiri jedra, zaradi česar so sistemi z veliko jedri delovali neoptimalno. Tudi kogar težava ne pesti, ker na primer uporablja Windows 10, bo nekaj pridobil z drugimi izboljšavami v gonilniku, ki bolje izkoristi procesorje Ryzen in Threadripper. Nova verzija gonilnika nosi oznako 3.10.08.506.

Druga težava je tičala v izrabi tretjenivojskega predpomnilnika (L3), kar je odneslo 3-5 odstotkov, pri igrah pa vse do 15 odstotkov. Napaka je odpravljena v verziji Windows 11 22000.282 ter kot popravek v Windows Update. Popravek odpravlja tudi nekaj drugih težav, denimo zatikanje pri vnosu črk prek tipkovnic za Bluetooth in podobno.

29 komentarjev

Telefoni Pixel 6 prispejo naslednji teden

vir: Google
Google - Po tem, ko smo o telefonih Pixel 6 skozi mini najave in pobege informacij izvedeli že skoraj vse, je v bistvu še največje razkritje uradne najave njuna konkurenčna cena.

Pri Googlu si nas prizadevajo že od poletja prepričati, da s telefoni Pixel 6 mislijo resno in da so naposled napravili dobro zaokrožene naprave za srednji in višji del trga. Večino specifikacij zato že poznamo. Pixel 6 in Pixel 6 Pro imata novo obliko z zadebeljenim delom s foto objektivi, ki se razteza po vsej širini telefona. Manjši ima 6,4-palčni AMOLED zaslon ločljivosti 2340×1080 pik in osveževanja 90 Hz, večji pa 6,7-palčnega s 3120×1440 pikami in spremenljivim osveževanjem do 120 Hz. Glede na pretekle pixle je dobro nadgrajen fotografski del, kjer ima glavna kamerica tipalo s 50 megapiksli, ki pa privzeto štiri združuje, zato je efektivna ločljivost nekje 12,5 MP. Obe izvedenki imata še ultraširokokotni objektiv z 12 MP, le Pro pa ima še telefoto s 48 MP in štirikratno optično povečavo. Osnovna inačica ima...

44 komentarjev

FDA odobrila mešanje cepiv proti covidu za poživitvene odmerke

Slo-Tech - Ameriška Uprava za hrano in zdravila (FDA) je razširila izredno dovoljenje za uporabo cepiv proti covidu-19, in sicer je odobrila mešanje cepiv in poživitvene odmerke. To je bilo doslej možno, a je sodilo v tako imenovano nepredpisano rabo (off label use) na lastno odgovornost.

FDA je sedaj izredno odobrila poživitveni odmerek cepiva Moderna (mRNA) za starejše od 65 let in za vse polnoletne državljane, ki tvegajo hujši potek bolezni ali pa so ji poklicno izpostavljeni. Cepivo Janssen (vektorsko), za katerega je bil predpisan en odmerek, lahko vdrugo dobi vsakdo polnoleten, če sta od prvega odmerka pretekla vsaj dva meseca. Poživitveni odmerek cepiva Pfizer (mRNA) je bil odobren že pred tem, medtem ko cepiva AstraZeneca v ZDA ne uporabljajo. FDA je odobrila tudi mešanje cepiv za poživitveni (tretji ali pri Janssnu drugi) odmerek. Cepivo Pfizer je v ZDA že redno registrirano, Moderna in Janssen pa še čakata.

Poživitveni odmerek cepiva Moderna je polovičen v primerjavi s prvima...

43 komentarjev