»

Nov Sharpov prenosnik

Digit Life - Podjetje Sharp je naznanilo, da bo na tržišče poslalo nov prenosnik, poimenovan Sharpov Mebius MURAMASA PC-MV1-5CA. Prenosnik bo vseboval 1,3 GHz Pentium M procesor, 256 MB PC2100-pomnilnika, 60 GB-trdi disk, DVD/CD-RW-pogon, osnovan pa bo na Intelovem 885GM čipovju. Prikazano sliko bomo gledali na 12,1 palčnem zaslonu, ki bo podpiral maksimalno ločjivost 1024 x 768. Posebnost tega prenosnika je še, da ga lahko, ko je priključen na osebni računalnik prek USB-vmesnika in je pri tem izključen, uporabljamo kot zunanji trdi disk. Klik!

2 komentarja

Državni uradnik s "hobijem"

Slo-Tech - Craig Greer, dolgoletni upravnik okrožja Stoke v Severni Karolini (letna plača 74.000 USD) je bil odpuščen, ker se je ugotovilo, da je 60% svojega delavnika porabil za sestavljanje in urejanje arhiva pornografije z 27.000 kosi kategoriziranega materiala na svojem službenem računalniku. Klik![>:D] Nekaj zabavnih komentarjev si lahko pogledate še tukaj.

Hej, tako službo bi pa še jaz imel!

2 komentarja

KDE 3.1.2

KDE - Namizno okolje KDE 3.1 za sisteme UNIX je doživelo drugo pomladitev. Različica 3.1.2 ne prinaša novih zmožnosti, ampak izboljšano varnost in stabilnost. Vsebuje tudi večji obseg prevodov v ostale, neangleške jezike. Za natančnejši spisek novosti preberite opombe k izdaji ali pa se kar naravnost odpravite proti povezavam za prenos paketov. Tisti, ki uporabljate Konstruct si lahko KDE 3.1 prenesete skoraj samodejno.

Edino, kar me moti, je poimenovanje -- zakaj se niso odločili za KDE 3.11 for Workgroups? [>:D]

5 komentarjev

Ethernet praznuje 30. rojstni dan

SiOL - 22. maja 1973 je Bob Metcalfe, inženir v laboratorijih Xerox Palo Alto in ustanovitelj podjetja 3Com, predstavil nov dosežek na področju prenosa podatkov -- ethernet. Verjetno ni niti slutil, kako pomemben bo ethernet postal in kako skokovito bo narasla hitrost prenosa s tedanjih 2,94 Mbit/s. Danes Bob Metcalfe ocenjuje, da bomo v desetih letih podatke preko Ethernet povezav prenašali vsaj s hitrostjo 40 Gbit/s.

Po njegovem mnenju lahko Ethernet celo ogrozi UMTS -- omrežje mobilne telefonije tretje generacije. Javno dostopnih Wi-Fi točk je vedno več, hitrost presega UMTS omrežje, prek IP omrežij pa se lahko prenaša govorna telefonija ter multimedijske vsebine, kot bo to ponudil UMTS. Še zanimivost: beseda Ethernet izvira iz 2 pojmov -- "Ether" so si v 19. stoletju znanstveniki predstavljali kot medij za prenos svetlobe in elektromagnetnih valov (za katerega danes vemo, da ne obstaja) in "net" kot mreža. Izvirna novica.

9 komentarjev

Na mladih svet stoji

24 ur - Letošnja prireditev Intel ISEF, katere glavni pokrovitelj je Intel in deluje že od leta 1950, je velik poklon tudi Sloveniji. Srečanje je tokrat združilo več kot 1.200 mladih raziskovalcev iz 40 držav. Slednji so se potegovali za različne nagrade pri predstavljenih dosežkih, od štipendij do zmogljivih rač. sistemov.

Lahko smo ponosni, da so med njimi tudi trije dijaki iz Nove Gorice. Niko Gorjup, Matjaž Bone in Matjaž Humar so naredili načrte za ionski pospeševalnik, s katerim bi bilo moč prožiti jedrske reakcije. Pospeševalnik bi lahko koristno uporabili v medicini, industriji, izobraževanju in raziskovalnih inštitutih. Za svoj dosežek so prejeli vsak po 1.500 dolarjev. Izvirna novica.

2 komentarja

Predavanje: Zasebnost na internetu - 3. del

Slo-Tech - Danes zvečer ob 18. uri bo v Kiberpipi (Kersnikova 6, v Ljubljani) tretje predavanje o zasebnosti na internetu. Prosojnice iz prejšnjega predavanja, kjer smo si ogledali načine ogrožanja zasebnosti, si lahko ogledate tukaj(PowerPoint in PDF format).

Na današnjem predavanju si bomo ogledali, kako svojo zasebnost zaščitimo. Predstavljeni bodo osnovni pojmi kriptografije ter ostale tehnike in strategije zaščite zasebnosti na internetu. Vstop je prost!

0 komentarjev

RDRAM še brca

več strani - Čeravno smo v nedeljo poročali, da se RDRAM nezadržno poslavlja, po tem ko mu je svojo podporo umaknil Intel, RDRAM še brca in kaže, da ga vendarle še ne bomo pokopali. SiS je tu videl trižno nišo in prestrašenim ljudem so obljubili novo štirikanalno čipovje za Pentiume, ki bo podpiralo RIMM 4200 pomnilniške module, ASUS in EPOX pa sta se zavezala, da bosta še to poletje izdelala tudi ustrezne plošče. Klik, klik!

2 komentarja