»

Izšel je Firefox 9

Devetka je že zunaj, 10ka je zdaj v beti, delo pa poteka na 11ki in 12ki. Veliko obeta predvsem napovedana podpora za 3D-pospešeni HTML5.

vir: Mozilla.org
The H - Šest tednov je naokoli in kot je zdaj že v navadi, imamo na voljo novo različico Firefoxa. Glavna nota je tokrat znatno hitrejše izvajanje, izstopajo pa še nov Android vmesnik, skoraj samodejne nadgradnje in HTML5 podpora za kamero.

Hitrostne pridobitve bodo vidne zlasti pri javascriptu. Devetka vključuje tehnologijo Type Inference, ki jo pospešeno razvijajo že leto dni in ki skuša z analizo kode dognati, katerega tipa je določena spremenljivka in potem s tem izboljšati prevajanje kode v JãgerMonkey JIT prevajalniku. Mozilla pravi, da Type Inference pohitri standardne hitrostne teste Kraken oz. V8 za 30%, še večja pa naj bi bila pridobitev pri z javascriptom bogatih straneh, kot so...

107 komentarjev

MIT bo revolucioniziral učenje preko spleta

Slo-Tech - Na Massachusettskem inštitutu za tehnologijo (MIT) so napovedali zagon njihove iniciative za brezplačno učenje preko spleta. Program nosi oznako MITx, po zgledu popularnih neodvisnih izobraževalnih dogodkov TEDx, katere prirejamo tudi pri nas - TEDxLjubljana, TEDxMaribor. MITx predstavlja skupek učnih programov, ki bodo dostopni preko njihove platforme. Ta bo med drugim študentom omogočala organizacijo študijskega materiala, da si bodo lahko prilagodili hitrost s katero se želijo učiti in tudi medsebojno kolaboracijo.

Zanimivo je, da je poleg klasičnega spletnega učnega pripomočka v planu omogočiti tudi dostop do ti. spletnih laboratorijev, ki bodo popestrili učno izkušnjo nadobudnih študentov. Lahko si predstavljamo, kako bi bilo imeti dostop do laboratorija, kjer se izvaja npr. strojno učenje ali podatkovno rudarjenje, v katerem bi sodelovalo 100.000 študentov in kopica strokonjakov iz omenjenih področij. To bi vsekakor pomenilo izobraževanje na povsem drugem nivoju.

Sistem bo...

13 komentarjev

Najbolj gledani YouTube posnetki leta

"Friday" je nastal v studiu kalifornijske produkcijske hiše Ark Music Factory, ki po ceni 3 ali 4 dolarske tisočake serijsko štanca videospote za otroke bogatih staršev z željo po zvezdniški karieri. Uspek komada jih je vse presenetil, nakar so se takoj skregali posredi oglasnih in iTunes prihodkov in to remek delo je za kratek čas izginilo s YouTuba-a. Zdaj je nazaj, Rebecca je posnela še dva sorazmerno solidna komada in dobila svojo sejno dvorano v Googlovi stavbi.

vir: Google
Google - YouTube je sinoči objavil interaktivno lestvico najbolj gledanih videoposnetkov leta. Posebnih presenečenj ni - zmago si je s 180 milijoni ogledov prepričljivo izborila Rebecca Black s svojim (edinim) hitom Friday. Sledi ji pisana mešanica domačih živalc, dojenčkov in priredb znanih pesmi, med "bolj profesionalnimi izdelki" pa najdemo dve pesmi od Lonely Islanda in reklamo za Volkswagen.

  1. Rebecca Black - Friday (OFFICIAL...

29 komentarjev

Cene diskov začele počasi upadati, ustvarjen duopol

ComputerWorld - V zadnjem času nekoliko več besed namenjamo poglavju trdih diskov, za kar so krive predvsem poplave na Tajskem in posledično ogromno zvišanje cen zaradi izpada proizvodnje. Drugi pomemben dejavnik je konsolidacija trga trdih diskov, ki je letos dosegla svoj epilog; ostala sta le še dva velika igralca.

Pred desetletjem smo imeli sedem večjih proizvajalcev trdih diskov. Za svoj kos trga so se borili Hitachi, IBM, Fujitsu, Western Digital, Seagate, Samsung in Toshiba, kar je ustvarjalo konkurenčno, morda celo preveč razdrobljeno okolje. IBM in Hitachi sta se združila leta 2003, vse skupaj pa je letos pohrustal Western Digital. Na drugi strani je Toshiba predlani kupila Fujitsujev oddelek za trde diske, skupno pa ima manj kot četrtinski delež. Zadnji večji...

29 komentarjev

Mozilla in Google obnovila sodelovanje

Google je prisoten na privzeti domači strani, v vrstici za iskanje (CRTL-K) in tudi naslovni vrstici (CTRL-E), če tja vnesemo kaj, kar ni spletni naslov. Dobavitelji distribucij lahko spremenijo ime, izgled in še marsikaj (ti. branded izdaje, npr. Debianov Seamonkey ali Gentoojev Pango), a te tri stvari morajo pustiti na miru, če želijo ohraniti ime 'firefox'.

vir: ComputerWorld
ComputerWorld - Minuli mesec je potekla pogodba med Googlom in Mozillo, po kateri je prvi plačeval za umestitev Googla kot privzetega iskalnika v Firefoxu, v višini 100 mio dolarjev na leto (provizije za tako dobljene oglasne klike). Zadevna sredstva predstavljajo dobrih 80% prihodkov Mozille, zato je obstajal upravičen strah, da bo fundacija ostala brez ključnega vira financiranja. Situacija na trgu brskalnikov je dandanašnji namreč bistveno drugačna kot pred tremi leti - Google ima zdaj lastni brskalnik Chrome in hkrati dobro utrjen deleže med spletnimi iskalniki, zato dodatne promocije več ne potrebujejo tako nujno.

K sreči sta danes obe organizaciji najavili obnovo pogodbe za naslednja tri leta, kar bo ključno za nadaljevanje Mozillinih projektov. Pogajanja...

18 komentarjev

RIM zavrnil Amazonovo prevzemno ponudbo

The Baltimore Sun - Nobena skrivnost ni, da ima RIM v zadnjih mesecih obilico težav. Obilici slabe publicitete in stroškov zaradi oktobrskega izpada storitev so se pridružili slaba prodaja tabličnega računalnika PlayBook, napovedana zamuda operacijskega sistema BlackBerry 10 in druge javne eskapade, zaradi česar RIM-u ni lahko. Sicer za letošnje zadnje četrtletje še napovedujejo dobiček, a bo ta bistveno nižji od pričakovanj. Razumljivo se je tudi tržna kapitalizacija podjetja v zadnjih 12 mesecih znižala za 77 odstotkov na vsega 6,8 milijarde dolarjev. Zato so bila v javnosti vedno glasnejša namigovanja, da bo RIM moral napraviti korenite spremembe - izključena ni bila niti prodaja.

Kot piše Reuters, se je za RIM zanimal Amazon. Ta...

0 komentarjev