»

Določeno gensko zaporedje konoplje

Nature - Sekvenciranje DNK oziroma določanje zaporedja nukleotidnih baz (adenin, gvanin, citozin, timin) v genskem zapisu živih bitij ni več nov postopek, ampak se uporablja že praktično rutinsko. Poznamo zaporedja človeka pa tudi množice drugih arhebakterij, bakterij in evkariontov (koruza, riž, mačka, konj, pes, šimpanz ...). Na novo sekvencirani genomi zato niso več najpomembnejša novica, a vseeno znanstveniki marljivo nadaljujejo delo na vedno novih organizmih. Aktivno področje je tudi sekvenciranje rastlin, ki proizvajajo substance s terapevtskim učinkom. Konec tedna so tako objavili genom rastline Cannabis Sativa, bolj znane kot konoplje.

Sekvenciranje je izvedlo podjetje Medicinal Genomics in svoje...

85 komentarjev

Bolnišnice v Københavnu migrirajo na LibreOffice

Slo-Tech - Na Danskem bo trinajst bolnišnic z območja Københavna pri posodabljanju računalniškega sistema z zaprtokodnega in plačljivega pisarniškega paketa prešlo na LibreOffice, so sporočili. Skoraj vsi izmed 25.000 zaposlenih v bolnišnicah bodo v naslednjem letu uporabljali odprtokodni paket, s čimer bodo privarčevali 5,3 milijona evrov, ki bi v nasprotnem primeru šli za licence.

Vivian Thomsen, ki skrbi za IT v tej skupini bolnišnic, pojasnjuje, da sedaj uvajajo sistem virtualnih namizij. Centralizirali bodo računalniški sistem, tako da se bo mogoče s svojim uporabniškim imenom prijaviti s kateregakoli računalnika v stavbi, pri čemer bo uporabnik vsakokrat dobil svoje namizje. Nadaljevanje uporabe plačljivih pisarniških paketov bi v tem primeru prineslo nesorazmerno visoke stroške, zato bodo izvedli migracijo. Ta ne bo trenutna, ampak bo...

163 komentarjev

Znane specifikacije Sonyjeve Vite

vir: Sony
Sony - Nova prenosna konzola PlayStation Vita bo kljub nekaterim predhodnim špekulacijam v Evropi izšla šele prihodnje leto, smo pa dobili podatke o njenih specifikacijah, ki se večidel ujemajo s predhodnimi špekulacijami in namigi iz Sonyja.

Sony je potrdil, da bo Vita imela štirijedrni procesor ARM Cortex A9 in grafični čip PowerVR SGX. Kapacitivni OLED-zaslon bo meril pet palcev, zmogel bo 960 x 544 točk in podporo za multi-touch. Centralnega pomnilnika bo 512 MB, zraven pa bo še 128 MB VRAM-a. Sprednja in zadnja kamera bosta obe imeli ločljivost 640 x 480.

Za povezljivost bo dobro poskrbljeno. Vita bo podpirala 802.11 b/g/n, Bluetoot 2.1+EDR in 3G (le dražji model). Za razširitve je poskrbljeno s podporo za SIM-kartice, Vita kartice, pomnilniške kartice, USB, avdio...

10 komentarjev

IBM predstavil prvi čip, zasnovan po zgledu človeških možganov

Povezave v možganih

vir: engadget
engadget - IBM je skupaj s še štirimi univerzami (Columbia, Cornell, California in Wisconsin) in DARPO ustvaril prvi čip, katerega zasnova ni zasnovana na von Neumann-ovem modelu računalnika (procesor in spomin ločena ter povezana z vodilom), ampak je modeliram po vzoru človeških možganov (nevroni oz. živčne celice, služijo kot procesorji za izračun informacij; sinapse, ki služijo kot osnova za učenje in spomin in nevrite (aksone), ki povezujejo tkivo računalnika).

Problem von Neumann-ovih računalnikov je postala predvsem njihova nezmožnost rasti in posledično reševanje velikih problemov. Z razstjo...

96 komentarjev