»

Gnumeric 0.65, Dia 0.88.1

Gnome news - Groovie. Izšli sta novi različici programov Gnumeric 0.65 in Dia 0.88.1. No za tiste, ki ne uporabljate Linuxov: Gnumeric je program za preglednice ala Excel, podpira uvoz in izvoz excel datotek in praktično vse njegove funkcije. To je sploh en najbolj uprobnih in zrelih programov za GNOME (njegov ata je pa Miguel de Icaza). Manjka mu le grafični prikaz, ki ga obljubljajo že najmanj leto dni in bo narejen preko Bonoba (komponentne tehnologije). Dia je program za risanje diagramov vseh vrst, od organizacijskih do električnih vezij, tokov in svega in svašta. Aja, pa preveden je v našo preljubo slovenščino.
Če tejle druščini dodamo še AbiWord, potem sploh ne rabite več ... saj veste česa.

3 komentarji

Neverjetna inovacija

Slo-Tech - Bostjan je poslal e-mail, da je na SlashDotu zasledil, da se je eden frik spravil delati kombinacijo tipkovnica - miš, ter da se je to na koncu sprevrglo že v pravi projekt velikega tipa. Odskočil sem na to stran - skoraj me je kap. Tako inovativne zamisli pa že dolgo ne! Sedaj me samo še zanima, kdaj bodo zamisel pobrali Veliki (Microsoft, Logitech) ter začeli to prodajati kot komercialen izdelek. Vse se kani zgoditi. Še nekaj slik prototipa te zadeve:

18 komentarjev

Veliki! Diski, se ve...

več strani - Na Akibi so se pojavile prve slikice 100GB IDE diskov, ki jih je pred kratkim predstavil Maxtor. Ta je trenutno tudi rekorder, kar se tiče velikosti IDE diskov, titulo pa je prevzel IBMu in njihovim 75GB diskom. Na žalost več podatkov nisem uspel razbrati, saj navsezadnje gre za japonsko stran...
No, ko smo že pri diskih, omenimo tudi IBMa. Ta je objavil novo revolucijo v tehnologiji shranjevanja podatkov na magnetne plošče. S pomočjo tehnologije, ki so jo razvili s pomočjo zelo redkega in dragocenega elementa z imenom Rutenij (mater, zadnje čase se vse vrti okoli teh redkih elementov :)), jim je uspelo zapisati kar 100 bilijonov bitov na kvadratni inč prostora. Prevedno v nam bolj razumljive stvari to pomeni, da v roku dveh let 400GB diski ne bodo nobena redkost. Yay!

24 komentarjev

AMD N-Bench

več strani - Končno se je tudi AMD zmigal in izdaj svoj procesorski benchmark z imenom N-Bench. Da pa se zadeve niso lotili polovičarsko, dokazuje ta predogled na Radeonicu. Gre namreč za zanimiv 3D benchmark, ki računalnik zmuči s prikazovanjem zanimive 3D grafike. Drugi 3D Mark, bi se reklo . Testek omogoča še nekaj zanimiv stvarc, kot je importanje lastnih Lightwave modelov, popolnoma pa podpira napredne procesorske ukaze (3D Now!, SSE) ter tudi T&L. Glede na to, da je velikost datoteke 40MB zadevice nisem sam preizkusil, tako da so komentarji zaželjeni. Dobite ga tukaj.

4 komentarji

Tualatini že na voljo

Slo-Tech - Da ne boste skakali od veselja: seveda samo v Aziji . 0.13 mikronski nasledniki Pentiumov III tako počasi kapljajo na trg in tudi cene so kar zanimive. 1.13GHz primerek menda stane okoli $260, kar se ne ujema z napovedmi o grozno visokih cenah. Veselje bi utegnila pokvariti le novica, da ti procesorji ne delujejo s trenutno popularnimi i815E in VIA 694x ploščami, delujejo pa na starejših BX. Slabo... Thnx, Miha.

4 komentarji

3 milijoni SETIjašev

Slo-Tech - Huhu, ta SETI projektek pa se počasi res razvija preko vseh meja. Na tej strani si namreč lahko preberete, da je populacija SETIjašev dosegla kar 3 milijone. (Ne)srečnik je neki nemški fizik po imenu Bernd Ziegler, ampak to navsezadnje ni važno, kajne? Lepo je videti, da SETI populacija tako narašča (Thomas bi sicer rekel, da se trudimo za brezveze ), še posebej, ker smo del nje tudi Slo-Techerji. Namreč, če še niste opazili, obstaja tudi Slo-Tech SETI team s kar 181 člani.
Zahvale za novico prejme GoMar7.

7 komentarjev

Prvi testi Athlona4

Slo-Tech - Nemška revija C'T je objavila ekskluzivne prve benchmark teste Athlon4 (Palomino) procesorjev. Novega Athlona so primerjali s starim TBirdom in Pentiumom III na dokaj povprečnem sistemu (128MB PC100 RAMa, GF2 MX...). Najbolje je, da si kar ogledate spodnjo tabelo:

Procesorji Grafika 3DMark Quake 3 Unreal PovRay C3D Sysmark
AMD Palomino GeForce MX 5462 133 42 808 13,9 190
AMD Thunderbird GeForce MX 5296 124 40 800 13,0 186
Intel Coppermine GeForce 2 go 5216 114 38 698 11,2 154
Intel Coppermine ATI Rage 3075 95 37 698 11,3 156

V najboljšem primeru je Palomino TBirda prehitel za kakšnih 7%. To vsekakor ni slabo, še posebej, če upoštevamo PC100 pomnilnik, ki je bil uporabi. Novi Palomino v kombinaciji z DDR pomnilnikom bi znal biti nadvse zanimiva opcija, še posebej glede na nizke cene, ki jih lahko pričakujemo. Še vedno pa je vprašanje, kako se bo kosal z novim Intelovim Northwood jedrom. Thnx slycer....

6 komentarjev

Win2k kompatibilnost

Slo-Tech - Sicer je že kar nekaj časa nazaj o tem poročal naš TESKAn, toda verjamem, da bo novica zanimiva za naše novejše bralce. Gre namreč za 3D Spotlightov vodič po izboljšanju kompatibilnosti in performans v Win2k okolju. Članek je nadvse izčrpen in informativen, lepo pa je, da ga avtorji sproti obnavljajo, tako da se ogled izplača tudi, če ste ga že kdaj videli. Thnx, slycer!

0 komentarjev

ALSA

Slo-Tech - Hehe, zadnje čase dobivamo vedno več novic, ki so same po sebi primerne za objavo in niso le povezava na kakšno zanimivo stran (saj ne, da bi s tem bilo kaj narobe). To je prispeval slycer:

ALSA (Advanced Linux Sound Architecture) je združenje raznih zanesenjakov, ki za Linux pišejo driverje in še marsikaj drugega (playerji, mpg123,...) za zvočne kartice. Če hočete iztisniti še kaj več iz svoje zvočne kartice (pod pogojem, da uporabljate Linux :)), potem je to stran za vas. Edini problem je, ker se morate malce spoznati na prevajanje izvorne kode, saj ni izvršnih datotek. Sicer pa bi to moral znati vsak Linuxsaš, kajne ;).
No, kot sem že omenil, stran ne ponuja samo driverjev, ampak še kup drugega programja, ki je povezano z zvokom. Moj najljubši program je bil mpg123, saj sem z njim lahko poslušal MP3-je pri polni kvaliteti na 486(!). Sicer v tekstovnem načinu, ampak važno je, da dela ;).
V glavnem, če ste vsaj malo raziskovalca, tweakerja, ali pa če vas te stvari samo zanimajo,...

0 komentarjev