»

Facebook (spet) snuje svoj operacijski sistem

HTC First, Facebookov prvi, ne preveč posrečen poskus. vir: Techdigest

vir: TechCrunch
TechCrunch - V želji, da bi se znebili odvisnosti od Googlovega Androida, so pri Facebooku razvoj sistema zaupali Marku Lucovskyju, človeku, ki je nekdaj pri Microsoftu sodeloval pri nastajanju Windows NT. Kot ugotavljajo mediji, naj bi bil cilj projekta zagotoviti programsko okolje za njihove naprave, v prvi vrsti torej očala Oculus in pametne zaslone Portal, ki za zdaj tečejo na modificirani različici Androida. V prihodnosti sicer načrtujejo še svoja očala za prirejeno resničnost (AR), ki jih razvijajo pod kodnim imenom Orion in naj bi na trg prišla za zdaj še daljnega leta 2023.

Kot je ob tem povedal Andrew Bosworth, vodja njihovega oddelka za strojno opremo, bi si z lastno platformo radi zagotovili manevrski prostor za naslednjo generacijo naprav, kar pa jim konkurenti po njegovem mnenju ne morejo zagotoviti, zato se bodo dela lotili sami.

Spomnimo, Facebook je pred leti že poskusil s svojim operacijskim sistemom Facebook Home in ta se je nato leta 2013 pojavil na HTCjevih telefonih....

8 komentarjev

Uporaba obveščevalnih podatkov v kazenskem postopku

The Register - Pred kratkim je ameriško Pritožbeno sodišče za drugo okrožje odločalo o primeru, v katerem je FBI uporabil podatke, ki jih je dobil iz zbirk, ki jih sicer za svoje potrebe in za izvajanje svojih nalog kopiči NSA.

Obtoženi Agron Hasbajrami je materialno pomagal teroristični organizaciji, kar je tudi priznal. Zapletlo pa se je pri vprašanju, ali je FBI dokaze zbral zakonito.

Sodišče je odločilo, da FBIjeva uporaba NSAjevih podatkov po vsej verjetnosti krši četrti amandma ameriške ustave, ki določa, da organi pregona ne smejo posegati v zasebnost posameznikov brez razloga za sum, da bodo našli dokaze o kaznivem dejanju. Da gre za "verjetno kršitev" je sodišče ugotovilo, ker iz zbranih informacij ni moglo z gotovostjo ugotoviti, kako so potekali postopki zbiranja dokazov.

NSA ima v zakonu FISA (Foreign Intelligence Surveillance Act) pooblastilo, da zbira podatke o osebah, ki niso državljani ZDA. Podatke pogosto dobijo s strežnikov, ki se nahajajo v ZDA (Google, Facebook ...), čeprav...

6 komentarjev

Strašljivi obseg lokacijskega sledenja telefonom v ZDA

The New York Times - Novinarja časopisa The New York Times sta pridobila velike datoteke trgovcev z lokacijskimi podatki, na podlagi katerih sta lahko na področju Združenih držav natančno sledila pomembnim osebnostim, kot so politiki, pravniki in filmske zvezde.

Ob štosih okoli tega, da dandanes elektronske sledilnike vsak od nas prostovoljno nosi v žepu, mnogi še vedno radi zamahnejo z roko, toda pogumne novinarske reportaže so v zadnjih letih poskrbele, da so vse manj smešni. V tem oziru prednjačijo pri New York Timesu, kjer so lani poskrbeli za odmeven članek, v katerem so pokazali, kako hudo enostavno je v ZDA posameznika locirati v okolici zanimivih krajev, kot so psihiatrične klinike in podobno. Za letošnje božične praznike pa sta nas Stuart A. Thompson in Charlie Warzel osrečila z novim poglavjem na to temo. Neimenovani vir jima je dostavil datoteke trgovcev z lokacijskimi podatki telefonov, iz katerih sta lahko s srhljivo natančnostjo izluščila, kje so se gibale razne znane osebe. (Kdor nima...

56 komentarjev