»

Mars Odyssey je najdlje delujoča Marsovska sonda

vir: Wikipedia
Space - Ta teden je robotska sonda Mars Oddyssey preživela svoj 3340. dan v marsovski orbiti, s čimer je podrla prejšni rekord sonde Mars Global Surveyor. Med njene pomembnejše prispevke spadajo odkritje vode na površju Marsa in podroben pregled možnih pristajalnih območij za sondo Phoenix, igra pa tudi ključno vlogo kot komunikator med roverjema Spirit in Opportunity ter njunimi kontrolorji na zemlji.

6 komentarjev

EU razširja preiskavo Googla

The New York Times - Evropska komisija razširja svojo preiskavo Googla, ki jo je začela po pritožbi drugih ponudnikov iskanja konec novembra, poroča Wirtschaftswoche. To je posledica pritožbe, ki sta jo že pred meseci na Nemški urad za varstvo konkurence vložila Verband Deutscher Zeitschriftenverleger in Bundesverband Deutscher Zeitungsverleger e.V. (skupaj združujeta več kot 450 založnikov), ta pa jo je zdaj posredoval v Bruselj, in pritožbe podjetja Euro-Cities.

V pritožbah Googlu očitajo zlorabo prevladujočega tržnega deleža na področju spletnega iskanja, da bi neupravičeno promoviral svoje rešitve tudi na drugih področjih, kot sta navigacija in novice. Preiskava poteka že od decembra, sedaj pa bodo evropske oblasti z upoštevanjem nemške pritožbe dobile še dostop do vseh...

0 komentarjev

Peterica aretirana zaradi prodaje notranjih informacij IT-velikanov

X-Bit Labs - V New Yorku so aretirali pet oseb, ki jih obtožujejo trgovanja na podlagi notranjih informacij, prevare in zarotništva. Šlo naj bi za Marka Anthonyja Longorio iz AMD-ja, Daniela Devora iz Della, Walterja Shimoona iz Flextronicsa, Manosho Karunatilako iz TSMC-ja in Jamesa Fleishmana. Očitajo jim, da so v zameno za denarno korist izdali zaupne informacije o svojih in drugih podjetjih (gre večinoma za vodje nabav in podobno, tako da so dobro poznali tudi svoje partnerje).

Kot so na pravosodnem ministrstvu zapisali v izjavi za javnost, so podatke posredovali podjetju Jamesa Fleishmana, ki jih je nato naprej posredovalo svojim strankam, ki so bili veliki institucionalni vlagatelji. Janice K. Fedarcyk iz FBI-ja poudarja, da čeprav so se obtoženi nazivali kot svetovalci, ni šlo za nikakršno poslovno svetovanje, marveč golo prodajo notranjih informacij, zlorabo položaja in v končni fazi zlorabo zaupanja podjetja in delničarjev. Skupno naj bi si tako pridobil protipravno premoženjsko...

3 komentarji

Izšel Microsoft Security Essentials 2.0

Ars Technica - Po dobrem letu je izšla druga različica Microsoftovega programa za odstranjevanje virusov, spywara, rootkitov, trojanskih konjev, črvov in druge zalege z računalnika, ki sliši na ime Security Essentials (MSE). In tu je treba še enkrat več poudariti, da gre za zelo spodoben paket, ob katerem se zdijo podcenjujoče opazke o Microsoftovi programski opremi neokusne.

Nova verzija ima sledeče novosti: izboljšana integracija z v Windows vgrajenim požarnim zidom, ki ga lahko upravljate kar iz MSE, nadzor nad omrežnim prometom, kar pride prav pri brskanju po spletu (žal ne deluje v Windows XP), in hevristični pogon za iskanje nesnage, ki še ni bila vključena v datoteke z definicijami. Prenos je že mogoč z domače strani in je za mala podjetja in domače uporabnike brezplačen. Kdor ima...

106 komentarjev

Aplikacija za prevajanje uličnih napisov s telefonom

Ars Technica - Poizkusov osvojitve računalniško-jezikoslovnega svetega grala in razviti program za stoodstotno prepoznavanje govora in popolno prevajanje v drugi jezik ne manjka. Za iPhone že obstaja aplikacija za tolmačenje med španščino in angleščino, podobno reč razvija Toshiba na Daljnem vzhodu, Google se trudi na internetu, če omenimo le nekaj poizkusov, o katerih smo pisali tu. Sintezo kamere, algoritma za prepoznavanje znakov (OCR) in strojnega prevajanja je sedaj Quest Visual uporabil v aplikaciji Word Lens, ki nudi avtomatično prevajanje teksta iz okolice za iOS.

Aplikacija sama je sicer brezplačna, a za delovanje potrebuje dvosmerni angleško-španski slovar, ki stane pet dolarjev. Ko telefon usmerimo na napis v tujem jeziku, idealno je, da gre čim večjega, kot so...

4 komentarji

Hitachijevi novi trdi diski z novo generacijo magnetnih plošč

X-Bit Labs - Hitachi je predstavil novo serijo 2,5-palčnih trdih diskov, ki uporabljajo novo, šesto generacijo magnetnih plošč za navpičen zapis podatkov (PMR). Ta omogoča doseganje višje gostote zapisa, tako da bodo 3,5-palčni diski z novimi ploščami lahko shranili 4 do 5 TB podatkov, če jih bodo imeli pet.

Nova družina se imenuje Hitachi Travelstar...

23 komentarjev