»

Windows je postal aplikacija za oddaljeni dostop

Microsoft - Microsoft je pripravil aplikacijo Windows, ki je za zdaj še v predoglednem stadiju. Na voljo je za iOS, iPadOS, macOS, Windows in brskalnike po spletu. Za Android še ni na voljo.

Z aplikacijo, ki je nekakšna predelana Windows 365 App, lahko pretakamo kopijo Windows z drugega, oddaljenega računalnika, Azure Virtual Desktopa, Windows 365, Microsoft Dev Boxa ali Microsoft Remote Desktop Services. Za zdaj to aplikacijo uporabljajo naročniki poslovnih računov, v prihodnosti pa naj bi jo dobili tudi uporabniki osebnih računov.

V preteklosti so že obstajale aplikacije za dostop do Windows na oddaljenih napravah, denimo Remote Desktop Connection, ki je del operacijskega sistema Windows. A nova aplikacija s pomenljivim imenom Windows kaže, da ima Microsoft širše ambicije in da se morda obeta celo Windows, ki bo v celoti v oblaku. V trenutni inačici aplikacija podpira več monitorjev, spreminjanje ločljivosti in dinamično prilagajanje, uporabo naprav, kot so spletne kamere, tiskalniki,...

43 komentarjev

Zasebnost stane 50 milijonov dolarjev letno

Slo-Tech - Staro krilatico, da brezplačne storitve plačujemo z osebnimi podatki oziroma da smo v takih primeri izdelek uporabniki, poznamo. Ilustracijo, koliko to zares stane, je ponudila vodja platforme za anonimno komuniciranje Signal. V objavi na svojem blogu je Meredith Whittaker razkrila, da Signal že sedaj stane okrog 40 milijonov dolarjev letno, leta 2025 pa bo ta znesek bliže 50 milijonom dolarjev. Toliko stane neodvisnost od tehnoloških gigantov, ki zbrane podatke uporabljajo za oglaševanje in podobno.

Signal je konkurent Facebook Messengerju, WhatsAppu, Viberju in podobnim storitvam. Uporablja algoritem (Signal Protocol), ki omogoča šifriranje od pošiljatelja do prejemnika (end to end), ki so ga kasneje posvojili tudi števili drugi ponudniki, denimo WhatsApp. Hkrati se Signal ukvarja tudi z razvojem, denimo odpornosti v algoritmih na prihajajoče kvantne računalnike. Čeprav mora Signal kot neprofitna ustanova razkrivati nekatere poslovne podatke, so to pot povedali bistveno več, kot...

16 komentarjev

Half Life je star četrt stoletja!

Slo-Tech - Pred 25 leti še ni bilo Steama, Google pa je bil star nekaj mesecev. Bil pa je Half-Life, ki je izšel 19. novembra 1998. Razvil ga je Valve, založil pa Sierra Studios. Igra je bila na voljo za Windows, na PlayStation 2 je prispela šele tri leta pozneje. Ob tej častitljivi obletnici se je Valve spomnil na zveste igralce, saj je izdal vrsto novih vsebin za originalni Half-Life, ki še danes velja za eno najboljših iger vseh časov, brez dvoma pa je bila ena najbolj vplivnih.

Originalni Half-Life je sedaj na platformi Steam Deck na voljo kot Verified. Hkrati je igra dobila precej vsebin, ki doslej na pretočni platformi niso bile na voljo. To je Half-Life Uplink (originalni demo, ki ga sedaj lahko igramo), štiri nove mape za igre več igralcev (multiplayer), nove nastavitve, grafične izboljšave, boljše delovanje na Linuxu itd.

Prenovljena verzija bo odslej glavna verzija, kjer se bo nadaljeval "razvoj". Half-Life: Source iz leta 2004 bo sicer ostala na voljo, a ne bo več aktivno vzdrževana. Osveženi Half-Life bo do konca tedna na voljo brezplačno. Kdor ga bo prenesel, ga bo lahko obdržal. Tudi drugi naslovi iz te franšize pa bodo izdatno znižani (vse do 90 odstotkov).

7 komentarjev