»

Ponovitev eksperimenta superprevodnosti pri sobni temperaturi neuspešna

diamantno nakovalo (modro), uporabljeno pri odkritju

vir: Nature
Slo-Tech - V reviji Nature so objavili negativen rezultat, kar se zgodi sila redko. To pot je razlog več kot dober, saj gre za že četrto dejanje v sagi o superprevodnosti pri sobni temperaturi, ki so jo pred tremi leti domnevno odkrili na Univerzi v Rochestru. Kitajska skupina z univerza Nanjing je sedaj neodvisno sintetizirala enako snov in jo preizkusila pod enakimi pogoji, a superprevodnosti ni opazila. Zgodba postaja čedalje bolj zapletena.

Ko je skupina pod vodstvo Range Diasa poročala o odkritju, je v znanstveni srenji završalo. Sicer je spojina iz ogljika, vodika in žvepla superprevodnost izkazovala le pod ekstremnimi tlaki, a je bilo to vendarle prelomno odkritje. A kmalu se je pokazalo, da so prelomili tudi znanstveno etiko, saj je imel članek pomanjkljivo opisane metode in obdelavo podatkov. Ker skupina ni uspela zadovoljivo pojasniti, kako so meritve obdelali, interpretirali in ker niso priložili vseh podatkov, je bil naposled članek umaknjen. Uredništvo revije in širša znanstvena...

19 komentarjev

Nvidia predstavila RTX 4060

Slo-Tech - Nvidia je uradno predstavila novo družino grafičnih kartic RTX 4060, ki so namenjene tistim, ki želijo najnovejšo tehnologijo, a imajo plitvejše žepe. Najcenejša izvedenka ima priporočeno maloprodajno ceno 300 dolarjev.

RTX 4060 Ti z 8 GB VRAM bo tako na prodaj od 24. maja in bo stala 400 dolarjev, verzija RTX 4060 Ti s 16 GB pomnilnika bo stala 500 dolarjev. Ali je smiselno imeti kartico z 8 GB, je žgoča tema, saj so novejše igre v višjih ločljivostih potratne. Za 1440p ali celo 4K bo to verjetno premalo, za 1080p pa niti ne. In tem je šibkejši model tudi namenjen. Najcenejša RTX 4060 pa bo s 300 dolarji cenejša tudi od RTX 3060 ob njenem izidu. S temi cenami je sedanja družina RTX xx60, ki velja za najpopularnejšo med igralci na Steamu, najcenejša doslej. K temu je gotovo prispeval tudi Intel s svojo A750, ki stane 290 dolarjev.

Pravih testov še ni, je pa Nvidia razkrila nekaj - nedvomno skrbno izbranih - rezultatov. Že ti kažejo, da bistvene pohitritve v primerjavi z RTX 3060...

26 komentarjev

Kdo bo plačal za 5G?

Slo-Tech - V Evropo 5G prihaja na velika vrata, infrastruktura se že gradi in marsikod že obratuje, a za polni razmah še vedno ostaja vprašanje, kdo bo vse to plačal. Operaterji menijo, da morajo svoj delež prispevati tudi največji tehnološki velikani, ki ustvarjajo največ prometa. Evropska komisija tudi zato išče pravično rešitev. Ta teden še poteka javna razprava, v kateri so svoj predlog posredovali tudi operaterji.

Ti menijo, da bi morala finančno sodelovati podjetja, ki ustvarjajo več kot pet odstotkov povprečnega (na letni ravni) koničnega (ura) interneta prometa pri operaterjih. To so trenutno Alphabet, Google, Apple, Facebook/Meta, Netflix, Amazon in Microsoft. Ta podjetja ustvarijo več kot polovico vsega prometa. Operaterji že dolgo lobirajo, da morajo plačevati tudi tehnološki giganti, to pot pa so prvikrat postavili jasno mejo, pri kolikšnem prometu bi se to moralo zgoditi.

V predlogu, ki še ni javen, a ga je Reuters pridobil, sta podpisani organizaciji GSMA in ETNO, ki...

46 komentarjev

EU sprejela zakon o regulaciji kriptovalut

Evropski svet - S pozitivnim glasovanjem v Evropskem svetu se je zaključilo sprejemanje krovne uredbe o regulaciji kriptovalut MiCA, ki določa obsežne dolžnosti ponudnikov storitev, ki bodo odslej odgovorni za izgube strank v primeru kraje.

Evropska unija si že približno tri leta prizadeva vzpostaviti vseobsegajoče pravno ogrodje za regulacijo trga kriptovalut. Lanskega junija so bile dorečene končne postavke uredbe Markets in Crypto Assets ali MiCA, sprejemanje pa je spričo raznih zastojev trajalo še skoraj celotno nadaljnje leto. V torek se je po soglasnem sprejetju v Evropskem Svetu in podpisih finančnih ministrov postopek sprejemanja uredbe zaključil; objava v uradnem listu bo v roku dveh mesecev, po še enem letu pa bo vstopila v zakonsko veljavo - se pravi sredi leta 2024. Smisel Mice je v prvi vrsti zaščita evropskih strank pred kriptoprevarami in omejitev rabe kriptovalut v nečedne namene, se pravi pri prenosih denarja v organiziranem kriminalu. Zato ni presenetljivo, da naj bi glede na...

20 komentarjev