»

Test Abit NF7 1.2 in Epox 8rda+

Mad Shrimps - Kot vemo, je bila ena prvih nForce2 plošč ASUS A7n8x, in čeprav se s to ploščo ni dosegalo visokih FSBjev, je plošča lahko konkurirala tistim z Rambus pomnilnikom. Kmalu za tem je EPoX izdal 8rda+, ki se je izkazala za eno najboljših navijalskih platform. A imela je eno pomankljivost - napetosti veznega čipovja se v BIOSu ni dalo spreminjati in s tem je bilo onemogočeno ekstremno navijanje FSBja preko 200MHz. Z modifikacijo napetosti na čipovju se je čez 200MHz sicer dalo priti, a grenak priokus je ostal. Kasneje je EPoX izdal novo revizijo 8rda+, ki pa še vedni ni imela možnost spreminjanja voltaže čipseta.

Potem pa se je pojavil Abit z NF7, ki pa je z izdajo plošče doživel pravi polom, saj plošča ni imela lukenj okoli...

2 komentarja

MSI GeForce4 Ti4600 8x Review

Zmogljiv hladilni sistem

vir: Bjorn3D
Bjorn3D -

Čeprav Ti4600 ni več najboljša kartica, še vedno ni za odmet. Na Bjorn3D so spisali test "predelane" Ti4600 podjetja MSI.

Kartica sedaj podpira tudi AGP 8x, ima dva DVI izhoda in enega S-Video, kar je malce presenetljivo, saj veliko ljudi še vedno uporablja VGA. MSI je seveda mislili tudi na to in kartici priložili DVI-VGA adapter. Poleg omenjenega, boste dobili tudi kopico programske opreme in iger.

Seveda vas verjetno zanimajo tudi zmogljivosti tega strojčka. Testno računalo je bilo sestavljeno iz procesorja AMD 2000+, ki je ležal na nForce2 matični plošči, 512 MB DDR pomnilnika, vse skupaj pa so poganjali Windows XP. Testirali so v 3DMark 2001 SE, Return to Castle Wolfenstein, Comanche 4 Demo in rezultate primerjali s tistimi, ki so jih dobili z eVGA's...

4 komentarji

Novi Intelovi omrežni izdelki

Slo-Tech - Intel je predstavil nove Ethernet izdelke, ki povečujejo hitrost prenosa podatkov med osebnimi računalniki in strežniki prek poslovnih omrežij. Novosti podjetja Intel nudijo pospeševanje uporabe gigabitnih Ethernet povezav (GbE) na namizjih in prehod na 10-gigabitni Ethernet (10 GbE) v podatkovnih centrih podjetij. Novi izdelki vključujejo GbE-krmilnik, ki vsebuje prvo implementacijo nove komunikacijske arhitekture Communications Streaming Architecture (CSA) podjetja Intel ter prvo industrijsko 10 GbE-strežniško omrežno kartico za poslovna omrežja. Intel je predstavil tudi izredno majhen XFP-optični sprejemnik/oddajnik s hitrostjo prenosa do 10 Gb/s, ki omogoča različne hitrosti prenosa podatkov, prvo industrijsko štirivhodno GbE-strežniško omrežno kartico ter kontrolnik za odjemalce na osnovi PCI. Več...

3 komentarji

Zmote in resnice o napajalnikih

Extreme Overclocking -

Običajni računalniških uporabniki napajlnikom ne posvečajo pozornosti, če jih sploh poznajo, medtem ko je pri profesionalnejših uporabnikih in navijalcih stvar povsem drugačna, saj so napajlniki pri njih deležni domala mitične pozornosti in čaščenja, kajne.

Kaj je res in kaj ni. Ali je za slabo navitje vašega procesorja resnično kriv napajalnik in kaj so linije v napajlniku. Na vsa ta vprašanja vam odgovori članek na ExtremeOverclocking, kjer so spisali kratek vodič in pojasnili osnovne zmote in resnice, ki jih srečujemo na napajalniškem področju.

1 komentar

2x 512 MB PC3500 XMS rama

ipKonfig - Corsairjev XMS (eXtreme Memory Speed) pomnilniški modul je znan po tem, da je zelo hiter in se odlično navija. Na ipKonfig so si ogledali, kako hitro delujeta dva 512 MB PC3500 Corsairjeva modula, ki nominalno delujeta s frekvenco 433 Mhz ter imata dostopni čas 5 ns, nanj pa so tudi nameščene aluminijaste ploščice, ki hladijo spominske čipe. Avtor testa je bil zelo zadoveljen nad temi paličicami in upa, da bo AMD čimprej izdal procesor z zunanjo frekvenco 433 MHz [:D]. No, šalo na stran -- če ste zelo navdušeni nad temi rami, počakajte še malo in poglejte ceno -- 400 ameriških zelencev na modul.

Pomnilnik so testirali na sistemu z Asus A7N8X, Bartonom 2800+, 2x 512 MB PC3500 rama, malo navitim Radeonom 9700 PR ter, 100...

11 komentarjev

HyperThreading na drugih P4

The inquirer - Intelov paradni konj, P4 3.06 GHZ HT, je trenutno edini, ki podpira HyperThreading. Vsi zagotovo poznate HyperThreading, Intelovo tehnologijo, ki procesorju omogoča t.i. "dvojno delovanje". No, na Theinquirer poročajo, da je nekdo s P4, ki, pozor, ni bil 3.06 GHz, uspel nekako vključiti Hyperthreading. Nihče sicer ne ve, kako naj bi to storil. A že sam razmislek nas pripelje do zaključka, da je to teoretično mogoče. Že sama misel, da bi imel Intel proizvodnjo P4 3.06GHZ in ostalih P4 ločeno, je malo nenavadna. Zakaj ne bi Intel enostavno iznašel načina, kako to onemogočiti in s tem mogoče celo znižati frekvenco pocesorju? Za zdaj se bitka nadaljuje, kdo bo prvi ugotovil, kaj je ključ do uporabe HT na ostalih P4 procesorjih. Klik do celotne zgodbe.

Dodatek by Sergio: Zanesljivost virov novic, ki se znajdejo na The Inquirerju, se velikokrat izkaže za bolj jalovo, tako da članek jemljite z rezervo.

6 komentarjev

Test matične plošče Epox 8RGA+

t - break - Na vrhu izbire matičnih plošč za AMD procesorje so prav gotove tiste z nForce2 čipovjem. Epox je predstvil novo mamaplato, bazirano na nForce2 čipovju, 8RGA+ poimenovano. Na T-break so si ogledali točno ta primerek.

Ta osnovna plošča se razlikuje od ostalih po tem, da vsebuje tudi integrirano grafično kartico. Ta je namreč iz nVidiine serije NV17. Matična plošča ima 2 VGA izhoda, a nobenega izhoda za televizor, kar so na testu zelo pogrešali. Plošča je drugače zelo hitra, se dobro navija, je zelo stabilna ter ne nosi previsoke cene. Na testu so jo priporočili kot odličen izdelek, a so vseeno pogrešali razne dodatke kot so RAID, TV izhod, itn. Za podrobnosti pa...

1 komentar

Otečene noge 3. dne

Tom's Hardware - Takšen naslov se je pojavil na priljubljeni spletni strani Tom's Hardware. Tokrat so spisali članek o tretjem dnevu CeBIT-a. Svoje novosti so predstavila podjetja, kot sta Corsair in Western Digital, ki je na ogled postavil njihov najnovejši trdi disk -- Raptor, ki se vrti pri 10.000 obratih in deluje v SATA načinu. Poleg teh dveh so se oglasili tudi na stojnicah podjetij Promise Technologies, Samsung, Fujitsu in Hightec.

0 komentarjev

DivX 6.0 prihodnje leto?

Chip Online - Po podatkih, ki so jih dobili na CeBitu, bi naj novo različico zelo znanega in priljubljenega kodeka za gledanje filmov DivX 6.0 dobili v letu 2004. To je povedal eden od soustanoviteljev DivXNetworks, podjetja, ki se ukvarja z razvijanjem omenjenega kodeka. Omenil je tudi, da naj bi se naprave, ki bi vsebovale DivX 6.0 kodek, začele prodajati leta 2005.

Ker pa nas od leta 2004 loči še kar nekaj mesecev, lahko še naprej mirne vesti uporabljamo DivX 5.0.3 in si le preberemo, kaj nas čaka v prihodnosti.

2 komentarja