»

Internet v zraku

Reuters -

Letalski potniki bodo kmalu dobili možnost surfanja po internetu in pošiljanja e-sporočil kar med samim poletom -- vsaj na Boeingovih letalih. Odgovorni zatrjujejo, da bo to ugodnost omogočila nova Wi-Fi tehnologija, a zadeva za komercialno uporabo še ni dovolj dodelana, saj prihaja do pogostih motenj in prekinitev dostopa do interneta med letom.

Preizkus, ki so ga izvedli prejšnji teden med devetdesetminutnim letom nad Golden Gate mostom in nacionalnim parkom Yellowstone, je to dobro prikazal. Internet je bil na sodobno opremljenem Boeingu 737 dostopen manj kot pol ure. Kakorkoli že, zadeva se kljub manjšim porodnim težavam očitno dobro prijemlje, saj vsi večji letalski prevozniki (United Airlines, American Airlines, Delta Air Lines) načrtujejo njeno uporabo v potniškem prometu. Razveseljive se tudi hitrosti, napovedane za prihodnje leto -- 20/1 megabit (dol/gor). Takisto ni pretirana cena; gibala se bo med 25 in 35 dolarji na polet za posameznika. Več informacij....

5 komentarjev

Thermaltake Aquarius II

PC Arena - Če hočemo dandanes čimbolj naviti procesor, potrebujemo na primer vodno ali kompresorsko hlajenje. Kompresorsko je bolj zapleteno in tudi dražje, vodno hlajenje pa je manj učinkovito, a cenejše. Če niste ravno "sam svoj mojster", lahko posežete po že izdelanih kompletih vodnega hlajenja, kot je na primer Aquarius II, ki ga je izdelal uveljavljeni gigant Thermaltake.

V kompletu boste dobili hladilnik, vodni blok, črpalko in ostale nujno potrebne cevi ter člene. Seveda je vključen tudi ventilator in rezervoar za vodo. Ako pa vam to ne odgovarja, lahko uporabite avtomobilski hladilnik, akvarijsko črpalko in Morphlingove vodne bloke.

...

9 komentarjev

London se mordenizira

CNN.com - Od včeraj naprej vas bo, če se boste hoteli peljati v sam center Londona (v Angliji [:D] ), obisk stal 5 funtov. Namen tega je zmanjšanje prometa v samem središču Londona. Vprašali se boste, kaj ima to zveze z elektroniko/računalništvom?

Strogo področje mestnega jedra nadzira preko 800 sodobnih digitalnih kamer. Vsako vozilo, ki gre v smeri centra, je posneto (beri: poslikano) zelo natančno: program potem iz slike razbere številko tablice in tako najdejo lastnika, ta pa je med stažem v mestu primoran plačati 5 funtov do 22.00 ure, sicer se znesek veča [:)]. Plačilo "cestnine" bo možno preko kreditnih kartic, SMS sporočil, na bencinskih črpalkah in poštah. Novici tukaj in tukaj.

15 komentarjev

Distribucijska eksotika

Kiberpipa - Vam je dolgčas? Je vaše spolno življenje pusto? Želite preizkusiti kaj novega? Če ste na katero od vprašanj odgovorili pritrdlino, potem berite naprej! (Minmax pa zveni kot Top Shop prodajalec -- alien-w)
Za popestritev bivanja z vašim življenskim sopotnikom (računalnikom) vam v KiberPipi pripravljamo distribucijsko eksotiko - namestitveno delavnico Slackware in Gentoo Linuxa.
  • Slackware je smatran kot "originalna linux distribucija". Spada med ene najstarejših distribucij in je temu primerno tudi dorasla. Na Distrowatch stoji na 7. mestu po popularnosti;
  • Gentoo pa je ena najnovejših distribucij in temelji na samem "source-code", kar pomeni, da se vsak paket pri instalaciji optimizira po konfiguraciji sistema, za lahkoto uporabe pa skrbi portage - sistem podoben ports sistemu za BSD ... sliši se komplicirano, ampak ni [:))]. Za informacijo: na Distrowatch kotira po priljubljenosti na 3. mestu, takoj za Mandrake in RadHat
Več informacij o tem, kaj potrebujete za udeležbo in kje se...

1 komentar

GeForceFX

GzeasY - Na strani GzeasY, ki je - vsaj tako se mi zdi - korejska, so testirali GeForceFX 5800 Ultra (500/1000 MHz - GPU/RAM). Za nas, ki ne znamo korejsko (če članek želite prebrati vprezite kakšen on-line prevajalnik) so zanimive predvsem slikice in rezultati 3DMarka2003. Obnesel se je proti pričakovanjem, saj so rezultati le malo višji od tistih z Radeonom 9700Pro.

Testirali so ga v več igrah in testnih programih, tako da si slikice le oglejte. Zanimiva je tudi lastnost gonilnikov, v katerih piše trenutna temperatura procesorja in pomnilnika (vsaj mislim, da tudi pomnilnika, saj so tudi gonilniki v pisankah.) Skratka, oglejte si vsaj slike, čeprav je članek že od 14.2.. Hvala Clementu, za povezavo!

vir: GzeasY

vir: GzeasY

11 komentarjev

Pričetek IDF

X-Bit Labs - Intel Corporation je danes uradno otvoril svoj Intel Developer Forum Spring 2003 dogodek v San Joseu, Kalifornija v McEnery Convention centru. Pričakovano je, da bo Intel povedal več o procesorjih in čipih, ki jih trenutno proizvajajo ali jih še bodo. Posebne pozornosti bo deležna tudi IA64 arhitektura, zanemariti pa ne gre niti tehnologij z IA32 dela, kot so Hyper-Threading, PCI Express in ostale. Intel obljublja goro podatkov in demonstracij novosti. Tuje spletne strani zatrjujejo, da bodo pravočasno in ažurno obveščale, kaj se dogaja. Klik!

0 komentarjev

Navijanje P4

Tweak Town - Mnogi resni navijači si lastijo AMD-jeve procesorje, ki se sicer bolj grejejo, a so tudi primernejši za navijanje. Na Tweak Town so tokrat mučili Penitum4 2.4 B. Poleg procesorja so za uspešno navitje uporabili še Albatron PX845PE Pro 2 ploščo, 512MB OCZ DDR400 pomnilnika in Thermalrightov AX-478 hladilnik, nad katerim je ropotal 80 milimetrski Vantec Tornado ventilator. Družbo sta jim delala še Radeon 9700 Pro in 60 GB trdi disk. Rezultat: procesor je deloval pri 2880 MHz z 1.77 V, medtem ko je pomnilnik funkcioniral pri 423MHz. Klik!

5 komentarjev

Pasivno hlajenje grafične kartice

Tweak Town - Grafične kartice se precej grejejo in zaradi tega potrebujejo dodatno hlajenje, ki je ponavadi v obliki hladilnih reber z ventilatorjem. A hrupa se hitro naveličamo in zato obstajajo pasivni hladilniki, ki hladijo samo s hladilnimi rebri, zaradi katerih je hlajenje neslišno. Prav temu namenu služi Zalman ZM80A-HP VGA, ki bo dodobra ohladil grafikuljo. Rebra pokrijejo procesor in celotno grafično kartico, medtem ko nimajo stika s pomnilniškimi čipi. Rezultati so malenkost slabši, medtem ko ta hladilnik zasede eno PCI mesto. Test si preberite na TweakTown.

Dodatek: Na OCAddiction pa zgoraj opisano kombinacijo opišejo še kot tovarniško rešitev. ...

6 komentarjev

RV280, RV350 in R350 prihajajo

več strani -

R350 in RV350 sta dolgo napovedovana ATI-jeva grafična procesorja, katerih izida kar ne moremo dočakati. A ogledamo si seveda lahko njune karakteristike, specifikacije in celo slike.

Na spodnji sliki naj bi bile obe kartici, a nihče še ne ve, katera je katera. Zelena je označena s serijsko številko 109-A03400-008, medtem ko je rdeča 109-A07500-00A. Neuradno se pojavljajo špekulacije, da je zelena kartica RV350, a žal ostaja le pri tem. Pomembnejše je dejstvo, da namerava ATI v marcu (verjetno ob izidu obeh kartic) znižati cene ostalih kartic za 15 odstotkov. Prvikrat.

Na Rage3D so uspeli zbrati nekaj podatkov o teh grafikuljah. Nekaj celo iz samih gonilnikov, kjer...

7 komentarjev

Catherine Zeta-Jones: ZlaGolazen na spletu

Vnunet - Po spletu se je znova bolj živahno začel sprehajati virus "Igloo": trojanski konj, ki svojemu avtorju preko irca sporoča lokacijo in mu omogoča oddaljen nadzor.

Dasiravno je že star znanec protivirusnega programja, tokrat gostiteljem obljublja slike igralke Catherine Zeta-Jones. Slednjih kakopak ne boste dobili, boste pa postali dovzetni za napad iz interneta (potencialni člen v ddos mreži?). Virus kroži predvsem po omrežju Windows Messengerja, ircu in p2p omrežjih.

Obstaja statistika, koliko okuženih računalnikov ima predvsem moške in koliko ženske uporabnike? [>:D]

6 komentarjev