»

Boston Dynamics se je poslovil od hidravličnega Atlasa

Slo-Tech - Boston Dynamics, ki orje ledino z razvojem humanoidnih robotov, je po skoraj desetletju razvoja pomahal v slovo Atlasu. Od njega so se poslovili v značilnem slogu, to je z novim videoposnetkom, kjer ga lahko spremljamo od skromnih in nerodnih začetkov do današnjega robota, ki skače, pleza, dviguje, teče in še marsikaj.

Atlas ima korenine v letu 2009 v projektu PETMAN (Protection Ensemble Test Mannequin) za DARPO. Nekaj humanoidnih robotov je tedaj že obstajalo, a so bili primitivni. Boston Dynamics se je odločil narediti svojega, ki so ga predstavili pred desetletjem, kmalu zatem pa še njegovo drugo generacijo. Razvoj je potekal na očeh javnosti, saj je Boston Dynamics redno, vsakih nekaj mesecev, javnosti pokazal nov videoposnetek, kaj Atlas zmore. Seveda, to je bilo tudi za komercialne namene nadvse koristno.

V teh letih razvoja je Atlas prepotoval dolgo pot iz laboratorija do narave. Sedaj ga bodo upokojili, a najavo moramo brati pozorno. Govorijo le o hidravličnem Atlasu in...

31 komentarjev

Intel predstavil UI pospeševalnik Gaudi 3

vir: Intel
Intel - Prejšnji teden so pri Intelu pokazali tretjo generacijo UI procesorja Gaudi, s katerim želijo izkoristiti trenutek, ko na tržišču vlada pomanjkanje tovrstnih čipov.

Nvidia trenutno žanje sadove uspešnega dolgoročnega načrtovanja na področju pospeševalnikov strojnega učenja, toda na tržišču vendarle vlada pomanjkanje takšnih čipov. GPTji in sorodni veliki jezikovni modeli potrebujejo na desettisoče procesorjev, kot so A100 in H100, kar ponuja priložnost tekmecem, kot sta AMD s serijo Instinct ter Intel. Modri tabor eno vejo tehnologije razvija na grafičnem in strežniškem oddelku, z megačipi, kot je Ponte Vecchio. Toda razvoj superračunalniških platform je počasen in zahteven - tako se je podjetje denimo lani odločilo, da prekine razvoj naslednika Ponte Vecchia, Rialto Bridga, in se usmeri neposredno na generacijo zatem, Falcon Shores v letu 2025. To pomeni, da podjetje iz tega naslova ne more hitro pripraviti izdelkov, s katerimi bi odgovorilo na trenutne tržne potrebe. Toda Intel...

7 komentarjev

V Turčiji bo Threads zaradi kršitev varstva osebnih podatkov za zdaj ukinjen

vir: Meta
Slo-Tech - Meta je sporočila, da bodo v Turčiji, domnevno začasno, ugasnili družbeno omrežje Threads. To se bo zgodilo 29. aprila, ker dotlej ne bodo uspeli izpolniti zahtev turškega regulatorja. Facebook, Instagram in WhatsApp bodo delovali še naprej.

Turški varuh konkurence (Rekabet Kurumu) je minuli mesec izdal začasno odredbo, s katero je Meti prepovedal prenos osebnih podatkov med storitvijo Threads in Instagramom. Ugotovil je, da podjetje s tem izrablja prevladujoč tržni položaj, ko združuje podatke uporabnikov z različnih storitev, ki jih sama nudi. Podobno je tudi v EU, kjer je bilo podjetje pred tremi leti kaznovano s plačilom 225 milijonov evrov težke globe zaradi kršitve Splošne uredbe (GDPR). V Turčiji je regulator leto pozneje odločil podobno in podjetju izrekel približno 15 milijonov evrov visoko kazen, ker je podatke prelivalo med Facebookom, Instagramom in WhatsAppom. Ker kršitve še vedno trajajo, velja od letos januarja dodatna kazen v višini 150.000 evrov dnevno, dokler ne...

2 komentarja

YouTube še malce zaostril boj proti blokiranju oglasov

Slo-Tech - Google že dobro leto bije boj proti blokiranju oglasov na YouTubu, kar so pred tem tiho tolerirali vrsto let. Po različnih načinih, ki omejujejo blokiranje v brskalnikih, so sedaj na vrsti zunanje aplikacije za ogled videoposnetkov na mobilnih napravah. Sporočili so, da bodo začeli striktno preganjati aplikacije, ki ne spoštujejo pravil uporabe (Terms of Service). Trn v peti so seveda aplikacije, ki odstranijo oglase.

Mobilni odjemalec za YouTube ni bil nikoli zares uporabnikom prijazen, saj prikazuje oglase pred posnetki in med njimi, hkrati pa deluje le ob vključenem zaslonu. V ozadju predajanje ni mogoče, kar ni tehnični problem, temveč komercialna odločitev. Google promovira plačljivo verzijo YouTube Premium, ki teh omejitev nima. Zato so uporabniki često posegali po alternativah, kakršna je na primer NewPipe.

Google bo sedaj omejil dostop do svojega API za tretje aplikacije, ki ne prikazujejo oglasov. Ob njihovi uporabi lahko opazimo zatikanje ali pa se vsebina sploh ne bo...

31 komentarjev