»

Moskovska podzemna železnica uvedla plačevanje s prepoznavanjem obraza

Slo-Tech - Na moskovski podzemni železnici so zagnali sistem Face Pay, ki omogoča točno to, na kar nakazuje ime. Face Pay je sistem za plačevanje javnega prevoza, ki kot identifikacijo uporablja prepoznavanje obraza. Sistem, ki so ga v petek zagnali na več kot 240 postajah, je po besedah upravljavca prvi tovrstni javni sistem na svetu. V Moskvi so imeli že pred tem enega največjih videonadzornih sistemov na svetu.

Uporaba sistema Face Pay je prostovoljna. Ostali načini plačila ostajajo v veljavi. Kdor pa želi uporabljati Face Pay, mora prek aplikacije Moscow Metro naložiti svojo fotografijo in jo povezati s svojim profilom, ki vsebuje podatke o naročnini na javni prevoz in bančne podatke. Potem je plačevanje preprosto - na vrtljivem križu za vstop na podzemno železnice zgolj pogleda v kamero, pa ga bo sistem prepoznal. Medtem ko upravljavec sistem trdi, da so podatki zavarovani in šifrirani, so skupine za zaščito zasebnosti zaskrbljene, da bo sistem spodkopaval zasebnost in človekove pravice.

28 komentarjev

Tether se je poravnal v obtožbah, da nima kritja

Slo-Tech - Tether se je poravnal s Komisijo za trgovanje s terminski pogodbami (Commodity Futures Trading Commission) glede obtožb, da zavaja javnost z izjavami o kritju. Več let so namreč izpostavljali, da imajo za vsak kripto žeton tethra kritje v višini enega ameriškega dolarja. A to ni držalo, je ugotovila Komisija. Na primer med junijem in septembrom 2017 niso imeli več kot 61,5 milijona dolarjev kritja, čeprav je bilo v obtoku več kot 442 milijonov žetonov tethra.

V ekosistemu kriptovalut ima tether pomembno funkcijo, saj je zaradi kritja stabilen in odporen na nihanja, še vedno pa omogoča hitro poravnavanje transakcij in menjavo za druge kriptovalute. A številni trgovci so bili skeptični, da ima tether res toliko kritja, kot trdi. Trenutno je namreč v obtoku za 69 milijard dolarjev tethra, kar predstavlja sistemska tveganja, saj bi se lahko preko tethra pretresi s kriptotresa prelili v konvencionalni finančni sistem.

CFTC ugotavlja, da Tether investitorjem ni razkril, da so imeli...

63 komentarjev

Obtožen Boeingov glavni pilot za 737 Max

Slo-Tech - Ameriško ministrstvo za pravosodje je uradno potrdilo, da so Marka A. Forknerja obtožili goljufije, kar smo napovedovali že minuli mesec. Forkner je bil glavni pilot pri razvoju letala Boeing 737 Max. Očitajo mu odgovornost za dejanja, s katerimi je Boeing zavajal regulatorja FAA (Federal Aviation Administration) in želel prevarati kupce letal, s čimer bi Boeing pridobil več deset milijonov dolarjev protipravne koristi.

Forkner je FAA posredoval dokumentacijo o novem sistemu MCAS, ki so ga imela nova letala za kompenzacijo spremenjenega položaja motorjev na letalu v primeru izrednih vrednost vpadnega kota letala. Očitajo mu, da je v postopku preverjanja skladnosti FAA izročil neresnične, netočne in nepopolne podatke. Zaradi tega dokumenti, ki so jih pripravili v FAA in so bili podlaga za certificiranja letala, niso omenjalni MCAS-a. Zato tudi zahteve za urjenje pilotov in priročniki niso vsebovali dovolj informacij o MCAS-u. Forknerju očitajo, da je zlorabil svoj položaj in...

17 komentarjev