»

Iran blokiral TOR, popravek na voljo še isti dan

V omrežje TOR vstopimo čez vstopno točko, nato se promet poda med več notranjimi relayi in končno gre ven čez izhodno točko. Znotraj omrežja je kriptiran. Za popoln nadzor omrežja bi napadalec moral obvladovati vse vhodne in izhodne točke.

vir: The H
The H - Kot poroča H Onine, naj bi iranska vlada na večer na sredo na svojih izhodnih usmerjevalnikih vklopila blokado prometa po anonimizacijskem omrežju TOR (the Onion Router). Blokada je bila še isti dan odkrita in odpravljena, s čimer se delovanje omrežja počasi obnavlja.

TOR je anonimizacijsko omrežje, ki promet od uporabnika (izvor) pa do ciljnega strežnika (ponor, npr. mail.google.com) spelje skozi večje število posrednikov, imenovanih TOR relays. Relaye poganjajo uporabniki z odvečno internetno pasovno širino (zadostuje že 20KB/s). Uporabnikovi paketki vstopijo v...

8 komentarjev

Intel pokazal procesor na sončno energijo

PC World - Intel je včeraj na IDF pokazal eksperimentalni procesor, ki ga poganja sončna energija. Procesor zmore znižati porabo energije na vsega 10 mW, kar je dovolj za sončni pogon, ob čemer seveda pade hitrost izvajanja ukazov za približno desetkrat.

Eksperimentalni procesor v velikosti znamke je tekel na sončni pogon, poganjal pa je računalnik z operacijskim sistemom Linux. Uporabljeni pomnilnik je bil hibridni derivat DDR3 (Hybrid Memory Cube), ki porabi sedemkrat manj energije od klasičnega. Pri tem povejmo, da je celoten računalnik še vedno uporabljal klasično napajanje na elektriko, le procesor je deloval s sončno energijo.

Procesor s kodnim imenom Claremont sicer še lep čas ne bo v...

28 komentarjev

Norveški fotograf predstavljal fotografije iz banke posnetkov kot lastne

Slo-Tech - Zloraba fotografij iz tako imenovanih bank posnetkov ni nič novega (zgodila se je celo naši univerzi), a je običajno omejena na uporabo slik kar z vodnimi žigi in brez plačila. Bolj domiselne in težje razpoznavne so prevare, kjer avtorji uporabijo dele teh fotografij, ki jih legalno kupijo, in predstavijo kot svoje delo. Pri tem nečednem početju so sedaj razkrinkali znanega norveškega fotografa.

Terje Hellesø je bil znan kot eden najuspešnejši norveških fotografov, ki je še zlasti rad delal z divjimi živalmi. Švedska agencija za zaščito okolja mu je celo lani podelila nagrado fotograf leta za njegovo delo v projektu dokumentiranja risa. Izkazalo se je, da je Hellesø velik prevarant.

...

64 komentarjev

RIM-ovi poslovni rezultati spričo nizke prodaje slabi

vir: CNet
CNet - RIM je objavil poslovne rezultate za drugi letošnji kvartal, ki izpričujejo klavrno zgodbo. Prihodki od prodaje so znašali 4,47 milijarde dolarjev, dobiček pa 329 milijonov dolarjev, kar je skoraj 60 odstotkov manj kot v enakem obdobju lani.

Nizek dobiček je posledica nižje prodaje blackberryjev, saj podjetje v zadnjem letu ni predstavilo nobenega novega modela, marveč so se zanašali večinoma na obstoječe pogodbe s poslovnimi odjemalci in inercijo v prodaji na tujih trgih. Predvsem v ZDA, vedno bolj pa tudi v Evropi in na Japonskem, Applovi in androidni izdelki prevzemajo trg blackberryjev. Prodali so 10,6 milijona pametnih...

7 komentarjev

Izdan Google+ API

vir: Heise
Heise - Tri mesece po splavitvi družabnega omrežja Google+ se lahko začne tudi razvoj aplikacij zanj, saj je Google predstavil prvo izmed knjižic API za dostop do Google+. Ta za zdaj omogoča le dostop za branje, a lahko z njo razvijalci z Google+ enostavno snamejo vse podatke, ki so jih uporabniki javno objavili.

Google želi s tem API-jem razvijalcem omogočiti enostaven dostop, tako da lahko ti začnejo razvijati nove storitve za integracijo v Google+. Za uporabo API-ja je sicer nujna lastna registracija v Google+. API uporablja HTTP-zahtevke prek REST (Representational State Transfer), odgovore pa vrača v JSON (JavaScript Object Notification). Za...

7 komentarjev