»

Razmerje moči

The Register - Vsem znano je, da je Nvidia pomagala Microsoftu pri izdelavi DirectX 8.0 knjižice. Očitno je Microsoft spet rabil pomoč.
Pri svojem DirectX 8.1 driverju. Tokrat pa mu je pomagal ATI. ATI je namreč Microsoftu pomagal pri implementaciji Smartshader tehnologije v DirectX 8.1. Če je Nvidia primat pri hitrosti, potem je ATI pri lepoti. Smartshader poizkuša iz navadne grafike (igrice) narediti grafiko podobno filmu. Ta thenologija naj bi bila vgrajena tudi v ATI-jev prihajajoči R200 čip, ki bo domovanje našel na Radeonu 2. Kot pa ATI sam priznava je Smartshader tehnologija, ki ga ima že GeForce3. On ga je le še malo bolj razvil in polepšal. Ampak res zelo malo.

8 komentarjev

1 GHz Celeron kmalu

The inquirer - Veste kateri dan je danes? Ponedeljek. Danešnji dan ni samo dan, ko je izšla najbrž najboljša računalniška revija, ampak tudi dan, ko bi moral biti predstavljen AMD-jev 1 GHz Duron. Dobro, grem pogledat novice na The Register in The Inquirer, ki sta vsaj za moje pojme najboljši strani z dnevnimi novicami... Nič novic o 1 GHz Duronu. Čudno. Sicer so že prej obstajali nekateri pomisleki, da AMD zagotovo ne bo izdal gigaherčnika v ponedeljek, vendar dejstvo, da je AMD spet pojedel besedo ostaja (grdi AMD )
Kakorkoli že, naj vas potolažim z novico, da naj bi po poročanju The Inquirerja kmalu ugledali 1 GHz Celerona, ki bi deloval na 133 MHz vodilu (nič kaj dobra novica za navijalce ). Kakih drugih podatkov zaenkrat ni, kdaj pa naj bi ta "kmalu" bil, pa se zaenkrat še ne ve.

5 komentarjev

UMC-jevi problemi

The inquirer - Po podatkih na The Inquirerju je United Microelectronics Corp (UMC) izvršil odpustitev 300-ih delavcev. UMC sicer vse skupaj zanika in navaja, da kaj takega nebi naredil niti v težkih časih. Čez nekaj časa smo dobili še en dokaz, da s podjetjem ni vse v redu - UMC naj bi nekaterim delavcem znižal plače tudi do 40 %. Izgleda, da na UMC kar precej pritiska recesija, ki zadnje čase tepe računalniško industrijo. Da pa bi UMC propadel, se gotovo ni treba bati, saj je bilo naročil za izdelavo čipov vedno dovolj .

0 komentarjev

Slabe razmere na trgu DRAM čipov

The Register - Pred kratkim sem že govoril o tem, da nas morda čakajo še nižje cene RAM modulov kot sedaj. Danes so moje pobožne želje potrdili pri korejskem Meritz Securities, ki se ukvarja z analiziranjem trga. Meritz Securities opozarja, da se DRAM industrija najverjetneje ne bo opomogla do druge četrtine naslednjega leta (Q2 2002). Razlog za tako nizke cene je nizka poraba pomnilnika, ki pa ni obsedla samo računalniškega, ampak tudi druga področja. Ker so cene RAM-a tako nizke se bo najverjetneje večina proizvajalcev odločila, da zmanjša stroške proizvodnje, kar pa lahko pripelje še do nižjih cen pomnilnika. Skratka, če se razmere ne bodo izboljšale, se proizvajalcem pomnilnika obetajo precej temni časi, ki jih bodo doleteli v prvi polovici naslednjega leta (Q1 2002). Mi pa se lahko ob vsemu temu samo nasmehnemo in se veselimo novih znižanj .

0 komentarjev

Intel spet niža cene procesorjev

The Register - Intel se je zopet odločil, da opravi kar zajetne pocenitve procesorjev. Tokrat so bili na udaru desktop in mobilni procesorji. Predvsem slednji so doživeli največje pocenitve, saj so se nekateri primerki pocenili kar za 37 %. Če mislite, da so pocenitve posledica pritiskov AMD-ja, ste se malce zmotili. Intel se na ta način hoče znebiti starih zalog in pripraviti prostor za nove 0.13 mikronske Pentiume 3 s kodnim imenom Tualatin. Koliko so se procesorji pocenili, si lahko ogledate tukaj.

2 komentarja

RDRAM napada

The Register - Zahteve po RDRAM-u rastejo iz dneva v dan. Kingston je napovedal, da naj bi se zahteve po RDRAM-u ta mesec povečale kar za 400 %. Kingston bo tako prodal 4 do 5-krat več RIMM modulov kot jih je junija, v tretji četrtini tega leta (Q3 2001) pa namerava prodati kar za 9 do 10-krat več modulov kot v drugi četrtini tega leta (Q2 2001). Razlog za povečano prodajo zagotovo tiči v večji popularnosti Pentiumov 4 (Intel Pentium 4 procesorjem priloži tudi RIMM modul, pa tudi drugače delujejo P4 zaenkrat samo z RDRAM-om), ki jim je Intel pred kratkim kar pošteno spustil cene. Kako se bodo taki "pospeški" prodaje teh modulov poznali pri celotnem tržnem deležu RDRAM-a zaenkrat še ni znano, gotovo pa bomo te podatek izvedeli v končnih poročilih prodaje (gotovo konec tretje četrtine).

0 komentarjev

Strateška navezava

The inquirer - AMD, naš ljubljeni, in Steinberg, glasbeno podjetje, sta podpisala pogodbo o sodelovanju. Naredila naj bi namreč audio softwere, ki bi bil posebej optimiziran za Athlon procesorje. Po dogovoru naj bi imel Steinberg's Cubase VST 5.0R5 posebne procesorske ukaze, ki bi jih znal izvesti (in izkoristiti) le Athlon. Tudi prihodnji izdelki Steinberga, ki bodo izšli kasneje letos naj bi imeli te ukaze. Predvsem ciljajo na profesionalne Athlon MP (več procesorske) sisteme, ki bi imeli Steinberg programsko opremo in AMD trdoto.
Kaj o tem pravi Intel še ni znano. Verjetno ne bo najbolj zadovoljen .

3 komentarji

Manjši šokec

The Register - Nokia je zaprosila svoje kupce M/MW 11xx/51xx serije xDSL modemov naj ji jih vrnejo. Vzrok? Možnost elektifikacije. Manj kot odstotek teh modemov naj bil imel to smrtonosno okvaro. Nokia seveda ne bo tvegala mrtvih kupcev. Slabo za biznis...
Naproša vse svoje kupce teh modemov, naj jih prinesejo v lokalni servisni center na "pregled". Če bodo odkrili, da je prav njihov tisti manj-kot-en-procent-možnosti modem, ga bodo popravili. Popravila in celotna napaka naj bi Nokio stala par miljonov evrov.

0 komentarjev

Dve novi KT266 plošči iz DFI

X-Bit Labs - Ker se da DFI-jeve (Diamond Flower Electric Instruments) izdelke dobiti tudi pri nas, vas bo gotovo zanimala naslednja novica:
DFI je najavil dve novi plošči, ki bosta bazirali na Viinem KT266 chipsetu. To bosta AD70-SC in AD70-SR. Plošči se bosta razlikovali samo v ATA/100 RAID kontrolerju, ostale lastnosti pa bodo enake. Obe bosta imeli: ATX format, Socket A podporo, 5 PCI, 1 AGP 4x, 1 CNR in 3 DIMM reže (do 3GB PC1600/PC2100 DDR SDRAM), 6 USB vtičnic in integrirano ACí97 zvočno kartico. Ponujali bosta tudi nekaj overclockerskih nastavitev, kot so Vcore, ter spreminjanje FSB-ja in mnogokratnika.

0 komentarjev

Gigabyte in problemi z GA-7SDX

X-Bit Labs - Gigabyte bi moral pred kratkim izdati svojo GA-7SDX matično ploščo, ki bazira na SiS733 chipsetu (enakovreden VIA KT133A), vendar se to še nekaj časa ne bo zgodilo. Razlog? SIS nima dovolj velikih proizvodnih zmogljivosti, da bi lahko ustregel vsem naročilom in dejstvo, da so vse zaloge chipsetov pokupili drugi velikani, kot sta ASUS in Elitegroup. Vendar bati se nič, kajti SIS iz dneva v dan pridno veča svojo proizvodnjo. Kar se same plošče tiče, je Gigabyte ni preveč spreminjal. Odstranil je le nekatere "nepomembne" konektorje (gotovo ISA reže), ostale lastnosti plošče pa ostajajo enake: ATX, Socket A, 3 DIMM reže za PC100/PC133 SDRAM, 5 PCI, 1 AGP 4x in 1 AMR reža, 4 USB vtičnice in integrirana ACí97 zvočna kartica. Plošča naj bi bila "overclock friendly", ostalih podrobnosti pa Gigabyte zaenkrat še ni izdal.
Počakajmo pač še nekaj dni/tednov/mesecev ali pa malce računajmo na MSI. ...

0 komentarjev