Prijavi se z GoogleID

»

Govorice o 4890 X2

bit-tech.net - Čeprav je dandanes že stalnica, da so najhitrejše grafične kartice dvojedrne, pa AMD sprva oz. uradno še vedno nima načrtov, da bi izdelali X2 različico svojega novega paradnega konja, 4890. Problem skoraj zagotovo tiči v porabi energije, saj je TDP enojedrne kartice kar 190 W. Pakiranje dveh takih čipov, pomnilnika in vseh ostalih komponent na približno 10 cm x 30 cm in obenem hladiti 400 W razgretega silicija je namreč vse prej kot lahko. A vseeno se je AMD odločil pustiti proste roke svojim partnerjem. Uradnega, referenčnega modela X2 torej ne bo, govori pa se o zaenkrat anonimnem partnerju, ki že riše tiskano vezje za novega monstruna. Le-ta bo seveda vseboval 2 gigaherčni RV790 jedri, odločajo pa se še med 2 oz. 4 gigabajti GDDR5 pomnilnika, oz. 1 ali 2 GB na jedro.

V novici je naveden tudi vir govoric, videointervju s Sašo Marinkovicem, uslužbencem AMDja, ki pa ne potrdi govoric o novi kartici. Le-to je moč z nekaj obračanja besed razbrati iz njegove trditve, da bi, podobno...

11 komentarjev

MSI z mATX x58 ploščo

techPowerUp! - Po Asusu, ki je v svoji RoG liniji predstavil ploščo Rampage II Gene, in DFIjevi X58 Junior, na trg mATX Core i7 plošč vstopa še MSI. Plošča vsebuje dokaj klasične funkcijske elemente in razporeditev, ki je skorajda enaka prej omenjenima ploščama. na njej se nahajajo gigabitni Ethernet priključek, 7.1 zvočna kartica, 6+1 SATA in en eSATA priključek ter 2 PCIe x16 reži, ki zmoreta poganjati dve grafični kartici v Crossfire načinu (SLI še ni potrjen). Družbo jima delata še ena PCIe x4 reža (na koncu odprta, tako da je vanjo moč vtakniti x8 oz. x16 kartico) in staro dobro PCI režo.

Za vse 3 plošče je zanimivo, da imajo vseh 6 pomnilniških rež ter da se jih še vedno držita IDE in disketni...

17 komentarjev

Intelovi poslovni rezultati vzpodbudni

TG Daily - Intel je objavil svoje poslovne rezultate za letošnje prvo četrtletje, ki so se izkazali za presenetljivo solidne. Njihovi dohodki so znašali 7,1 milijarde dolarjev, pri čemer so napaberkovali 647 milijonov dolarjev dobička. V primerjavi z lanskim prvim četrtletjem so dohodki za četrtino, dobiček pa celo za 55 odstotkov manjši. Kljub temu to ni razlog pretirano skrb, saj se je dobiček v primerjavi z zadnjim četrtletjem lani povečal za 176 odstotkov kljub 14 odstotkom nižjim dohodkom.

Intelov izvršni direktor je optimistično izjavil, da verjame, da so številke že dosegle svoje najnižje ravni, ter da se industrija počasi pobira in vrača v ustaljene sezonske tirnice. Dodal je, da se je Intel dobro prilagodil gospodarski klimi, zaradi se ni bati ničesar. Investitorji niso tako prepričani, saj so delnice podjetja včeraj izgubile približno štiri odstotke.

9 komentarjev

Sun napovedal nove strežnike z Nehalemi

TG Daily - Sun je včeraj kot zadnje večje podjetje predstavil nove strežnike, ki bodo zgrajeni okrog Intelovih procesorjev družine Xeon 5500, poznanih tudi pod kodnim imenom Nehalem. Pripravili so šest modelov. Fire X4270 in Blade X6270 bosta namenjena za virtualizacijo, Fire X4170, Fire X2270 in tudi Fire X4275 bodo namenjeni za zahtevna okolja in spletne aplikacije, medtem ko bo Blade X6275 najmočnejša beštija. Sun pravi, da bo slednji prvi strežnike družine Blade z QDR (quad data rate) InfiBandom, tako da bo na primer polno ohišje Blade 6048 teh strežnikov zmoglo 9 teraflopsov. Vsi bodo opremljeni s procesorji Xeon X5570 (2,93 GHz, 95 W), E5540 (2,53 GHz, 80 W) ali L5520 (2,26 GHz, 60 W). Modeli z dvema podnožjema za procesorje bodo imeli 12 (X2270) oz. 18 rež za DDR3-pomnilnik. Cene se začnejo pri 1488 dolarjih za X2270.

0 komentarjev

Cooliris prihaja na Linux

Slo-Tech - Cooliris je priljubljen vtičnik za Safari, Firefox in Internet Explorer, ki omogoča 3D-pregledovanje slik in video posnetkov. Doslej je bil na voljo le za platforme Windows, Mac OS X in iPhone, z novo izšlo verzijo 1.10 pa se bo znašel tudi na Firefoxu 3 pod Linuxom.

Poleg podpore za novo okolje, ki zahteva novo verzijo Linuxa (recimo distribucije Ubuntu 8.04, Fedora 10, OpenSuse 11), grafiko s strojnim pospeševanjem, Flash 10 ali več in Firefox 3, je nova inačica prinesla še nekaj novosti. Omeniti velja možnost pregleda slikovnih datotek, ki so na lokalnih diskih, s čimer se briše meja med spletnim in lokalnim. Za prihodnje verzije načrtujejo še podporo lokalnim video posnetkom. Dodali...

7 komentarjev

Bluetooth 3.0 bo uporabljal WLAN

engadget - Že v prejšni novici smo govorili o hitrejših prenosih, v komentarjih pa se je razvnela debata, ali bo Bluetooth 3. generacije uporabljal WLAN z ad-hoc povezavo ali ne. Kot se je izkazalo, je odgovor pritrdilen.

Bluetooth bo tako sam poskrbel za hitro in umazano WLAN povezavo, če bosta tega sposobni obe napravi (večinoma dandanes so), prehod pa bo za uporabnika praktično neviden, saj bo za vse poskrbel Bluetooth protokol. Tako bo naprava prihranila ogromno energije (WLAN je namreč energijsko požrešen) in ne bo potrebovala že obstoječe mreže (kot že omenjeno, bo ta le začasna in tipa ad-hoc), hitrosti prenosa pa bodo mnogo višje od...

0 komentarjev