»

Televizorji na CESu: mini-LED in svetlejši OLED

TCL OD Zero LED

Slo-Tech - Televizijske naprave so vselej ena osrednjih točk lasvegaškega sejma potrošne elektronike in tudi letos je večina proizvajalcev predstavila osvežitve ter razširitve svojih repertoarjev. Tehnologija mini-LED je danes osrednji element LCDjev, medtem ko si firme pri zaslonih tipa OLED prizadevajo izboljšati predvsem svetlost. Na vidiku so tudi prvi uporabni izdelki s tehnologijo micro-LED in pa OLED računalniški monitorji.

Na čelu napredka televizijskih zaslonov se trenutno bojujeta dva poglavitna pristopa: organske svetilne diode OLED in pa LCDji z ozadno osvetlitvijo vrste mini-LED. Slednji so nadgradnja starejših klasičnih LED LCDjev in močno povečajo število LED diod v ozadni osvetlitvi, s čimer pridobimo natančnejši nadzor nad temnimi področji zaslonske matrike. Nekih točnih standardov, ki bi ločili LED on mini-LEDa, sicer nimamo, toda letos predstavljeni televizorji podjetij TCL, Samsung in LG na primer vsebujejo med 25.000 in 30.000 ledic, ki sestavljajo med 1000 in 2500...

11 komentarjev

Bizaren hrošč v Windows 10 kvari podatke

Slo-Tech - Microsoft je potrdil, da je v Windows 10 bizaren hrošč, na katerega je opozoril Jonas L, in napovedal, da ga bodo kmalu odpravili. Hrošč se je pojavil v posodobitvi aprila 2018 in je kljub opozarjanju, ki traja vsaj od avgusta lani, še vedno aktiven. Za izrabo ne potrebujemo administratorskih privilegijev, povzroči pa okvaro drevesne strukture na disku (ki jo chkdsk sicer običajno reši).

Če v ukazni vrstici vpišemo ukaz cd (vstop v imenik) in ime posebne mape, bo to povzročilo okvaro datotečnega sistema. Windows bo uporabnika obvestil, da je mapa okvarjena in neberljiva, nato pa bo pozval k ponovnemu zagonu sistemu, kjer se bo sprožil chkdsk. Hrošča pa je možno uporabiti tudi drugače. Če izdelamo bližnjico, ki vsebuje pot do te iste mape, bo škodo povzročila že, če je sploh ne zaženemo. Windows namreč skuša prikazati ikono, ki jo gre iskat na ciljno mesto. Na podoben način lahko v orožje spremenimo datoteke ZIP, spletne strani itd. Večinoma trajnih posledic ni, je pa možno napad...

31 komentarjev

Wikipedija dve desetletji pozneje

Slo-Tech - Pred dvajsetimi leti sta Jimmy Wales in Larry Sanger začela projekt, ki je počasi in zanesljivo spremenil svet. Postavila sta danes 15. najpopularnejšo spletno stran, ki je na voljo v 316 jezikih in jo vsak mesec obišče 1,7 milijarde ljudi. Odprta spletna enciklopedija Wikipedija je eden najuspešnejših skupnostnih projektov v zgodovini. Wikipedija je v 20 letih iz garažnega projekta zrasla v globalni fenomen, ki pa se je moral nekoliko tudi prilagoditi tudi internetu in človeški naravi.

Da Wikipedija deluje, je pravzaprav fenomen. Stotisoči v stran vlagajo svoj čas, rezultat pa ni kakofonija glasov, temveč kakovostni prispevki. Wikipedijo danes odlikujejo predvsem obširnost, saj bomo v njen našli tudi najbolj obskurne pojave, ki v klasične enciklopedije ne pridejo, in ažurnost. Pomembni dogodki dobijo svoj vnos že v nekaj minutah ali kvečjemu urah, nato pa se sproti posodablja.

Eden ključnih stebrov Wikipedije je preverljivost, saj morajo imeti vse trditve v Wikipedijinih člankih...

20 komentarjev

ZDA prepovedale ameriške investicije v Xiaomi

Slo-Tech - Po Huaweiju je v nemilost ameriških oblasti zašel še Xiaomi, ki se je včeraj znašel na vladnem seznamu kitajskih komunističnih vojaških podjetij. Takšna uvrstitev ameriškim državljanom, skladom in podjetjem prepoveduje investiranje v podjetje, kar vključuje tudi lastništvo delnic. V izvršnem ukazu, ki je podjetje uvrstil na seznam, so zapisali, da Kitajska izkorišča ameriške investitorje za financiranje razvoja in posodabljanje svoje vojske. Na seznamu, ki so ga prvikrat izdali junija lani, je že več deset podjetij, ki so kitajski vojaški podizvajalci, dobavitelji in razvijalci, težka industrija, telekomunikacijski operaterji, kemična industrija, letalstvo ipd. Xiaomi, ki je tretji največji proizvajalec pametnih telefonov, močno odstopa od ostalih imen na seznamu, razen seveda Huaweija.

Kdor ima lastniške deleže v Xiaomiju, mora te odprodati do 11. novembra letos. Xiaomi namreč prosto kotira, saj je podjetje izvedlo javno ponudbo delnic leta 2018. Xiaomi se je že odzval in...

29 komentarjev