»

Vodno hlajeni fotoaparat

3ag - Ah, tukaj pa je nekaj svežega. Priznajte, da ste se že naveličali raznih vodnih hlajenj računalnika in bi bili veseli česa novega. Ok, kaj pa recimo vodno hlajenje fotoaparata? Heh da, neki tip se je celo spravil narediti čisto pravi vodno hlajeni fotoaparat. Zadevo rabi za astrofotografijo (slikanje zvezd, meglic...), in za uspešen posnetek je potrebno film čimbolj ohladiti (hm več o razlogih in metodah si preberite kar na njegovi strani ). Zato je uporabil metodo vodnega hlajenja s peltierjem, ki jo overclockerji še kako dobro poznamo. Projekt je zelo zanimiv in dobro dokumentiran, tako da res priporočam ogled. Wild stuff!

vir: 3ag

vir: 3ag

4 komentarji

Prve slikice Tualatina

3ag - Srečneži z Insane Hardware so si lahko med prvimi na svetu pobliže ogledali naslednika Coppermine procesorja s kodnim imenom Tualatin. Gre za procesor, ki ga bomo po vsej verjetnosti videli nekje na sredini tega leta, v srednjem tržnem segmentu pa bo zamenjal Pentium3 Coppermine. Zadevca bo predvidoma izdelana v 0.13 mikronski tehnologiji, delovala bo pri 1.2V, imela 512KB L2 predpomnilnika. Procesor bo podpiral DDR SDRAM in 200MHz zunanjo frekvenco. Zaradi vseh teh sprememb bo potrebno tudi novo čipovje, in sicer i830 ali Almador. No, kot vidite bo proc fizično precej drugačen od trenutnih Coppermine in Celeron2 procesorjev, saj bo čez jedro imel "IHS" ali Integrated Heat Spreader, ki naj bi omogočal boljši prenos toplote med jedrom in hladilnikom. No ja, kolikor jaz vem, so take zadeve imeli že stari Celeroni in Pentiumi in je ravno FC-PGA format in ukinitev aluminijaste zaščite vzrokoval za precej nižje temperature. Več lahko izveste tukaj.

vir: 3ag

vir: 3ag
...

3 komentarji

ABIT SA6R proti ASUS CUSL2

Jaz - Intel do sedaj nekako ni uspel nadomestiti legendarnega i440BX čipovja, ki je približalo overclockanje tolikim računalniškim zanesenjakom. Pravi naslednik naj bi bil i820, toda to čipovje je žalostno potonilo v pozabo zaradi številnih hroščev in nepodpore SDRAM pomnilniku. No, z izidom i815E čipovja so se stvari končno začele obračati na boljše, saj smo overclockerji končno dočakali nekaj, kar bi lahko bilo vredno nasledstva starega BXa. Ali je temu res tako si lahko preberete v novem testu, kjer sem med seboj primerjal dve trenutno najboljši i815E plošči, ABIT SA6R in ASUS CUSL2. Veselo na branje!

Mimogrede, v tem testu sem prvič uporabil novi način procentulanih grafov in upam, da bodo tako grafi bolje odražali resnično stanje/razliko v testih. Prosim, da zadevo pokomentirate...

4 komentarji

Stanje oglaševanja na internetu

Something Awful - Tisti, ki spremljate splošno dogajanje na internetu ste zadnje čase priča velikemu kolapsu oglaševalskega trga na internetu. Posledica tega je propad ogromnih oglaševalskih mrež, kot so UGO, Gamefan, eFront, Snowball in druge. Na žalost to tudi pomeni, da je te dni zaprlo ali zapira vrata veliko število odličnih strani, ki enostavno niso več sposobne plačevati stroškov delovanja, da o kakšnih zaslužkih niti ne govorimo. Med njimi je tudi SomethingAwful, ki je poleg BBSpota že dalj časa bil glavni izvor smeha za mene in veliko število drugih surferjev (ja, tudi JeffK je njegova stvaritev). No, Lowtax, webmaster SomethingAwfula je spisal zares dobro analizo trenutnega stanja na internetu. Ne, ne gre za kakšen smešen ali parodičen članek, temveč popolnoma resno zadevo. V analizi je podal razloge in možne rešitve za kolaps internet trga, za njegovo stran pa je, na žalost, že prepozno. Damn ....

4 komentarji

Novi izvod ZZZ online

ZZZ - Glede na to da se danes dogaja bolj malo, je potrebno čas namesto na kakšnih globokih člankih zapraviti za kaj bolj zabavnega. In ravno ustrezno je na voljo nova številka ZZZ časopisa. Tisti, ki zadevo poznate boste najverjetneje kar hitro poklikali povezavo, za druge pa naj povem, da gre za on-line časopis, ki opisuje razne čudne/zabavne/smešne/neverjetne tehnične "izume". V prejšnji številki so recimo opisali $700 WC školjko. Poglejte, ne bo vam žal .

0 komentarjev

Test Indigo Orba

vir: HardOCP
HardOCP - Ok, pa smo končno dočakali prvi test aftermarket hladilnika za Pentium4. Kot bi lahko ugibali gre za Thermaltakov Indigo Orb. Kar je najbolj smešno je to, da avtor niti ni imel pravega procesorja za test, temveč je hladilnik testirat "sintetično", oziroma s pomočjo svojega peltierja. Kakorkoli, če vas mika P4 in overclockanje, si test le oglejte. Me prav zanima, ali bosta tudi Alpha in GlobalWin ponudila svoji rešitvi.

5 komentarjev

Najavljeni mobilni Duroni

X-Bit Labs - AMD je danes brez velikega pompa najavil takojšnjo dobavljivost mobilnih Duron procesorjev, ki so namenjeni za vgradnjo v prenosne računalnike. Gre za prvi AMDjev procesor sedme generacije, ki je na voljo v mobilni različici. Trenutno je možno kupiti dva modela, 600 in 700MHz oba pa sta še vedno zasnovana na Spitfire jedru in delujeta pri 1.4V. Cene so $75 za 600ko in $123 za 700ko. NEC je že najavil novo "LaVie U" serijo prenosnikov, ki bodo uporabljali 700MHz Durone in bodo na voljo 25. januarja. Pa se je začelo .

0 komentarjev

Dual SocketA plate

HardOCP - No, po nekaterih informacijah naj bi se resen razvoj na dvoprocesorskih ploščah za AMDjeve SocketA plošče končno začel. To niti ni čudno, saj je povpraševanje po njih zares ogromno. Nihče se ne bi branil poceni dvoprocesorskega sistema, kajne? No, razvoj poteka, toda prve plošče bomo verjetno ugledali šele čez kakšna dva meseca. Potrpite.

9 komentarjev

NV20 specifikacije

X-Bit Labs - Pred nekaj časa smo bili deležni pravega navala raznoraznih "specifikacij" kartic, ki še niso izšle, recimo NV20 in Rampaga, potem pa je vse bilo tiho. Očitno pa se ob približevanju izida novega Nvidiinega čuda spet začenjajo govorice, katerih plod so tudi te specifikacije. Kitajska stran, ki je objavila tri NV20 slike, je tokrat objavila še to:
  • Izdelava: 0.15 ali 0.13 mikronska
  • Št. tranzistorjev: 30-50 milijonov
  • Renderirni cevovodi: 4
  • Teksturirne enote na cevovod: 3
  • Hitrost čipa: 300Mhz
  • Hitrost pomilnika: 250MHz DDR (500MHz efektivno)
  • Prepustnost pomnilnika: 8Gb/s
  • Pixel Fill Rate: 1200 milijonov na sekundo
  • Texel Fill Rate: 3600 milijonov na sekundo
  • Predelava trikotnikov: 150 milijonov na sekundo
No, večina specifikacij je nekako tisto, kar smo tudi pričakovali, razen morda tehnologije izdelave. 0.15 mikronska še nekako (čeprav tudi to le mogoče), 0.13 pa nikakor, saj bodo tudi največji proizvajalci na njo pripravljeni šele konec leta. Sicer pa: do februarja nas ne loči več veliko,...

0 komentarjev