»

Fukušima - jedrski incident v teku (II)

vir: BBC
BBC - (nadaljevanje Fukušima - jedrski incident stopnje 4 v teku)

ponedeljek, 2:10 (CEST, slovenski čas) popotresni sunek magnitude 6,2 strese Tokio z okolico
3:10 za severovzhodno obalo Japonske izdajo opozorilo pred 3-metrskim tsunamijem in evakuirajo nekaj mest
3:18 Japonska TV poroča, da se iz reaktorja št.3. jedrske elektrarne Fukušima 1 vali gost dim
3:20 Gladina morja pri jedrski elektrarni Fukušima upade za 5 metrov, znak prihajajočega tsunamija
3:21 AFP poroča o ekspolziji pri reaktorju št.3
3:24 Kyodo poroča o eksploziji vodika v 3. bloku jedrske elektrarne Fukušima
3:27 TEPCO (Tokyo Electric Company) poroča o dveh eksplozijah v tretjem bloku
3:32 prekličejo nevarnost tsunamija, gladina morja se vrača na normalno raven
...

398 komentarjev

Twitter star pet let

TechCrunch - V teh dneh Twitter praznuje pet let. Prvo sporočilo prek te nove storitve je bilo poslano 21. marca 2006, javna uporaba pa se je začela julija istega leta. Pet let pozneje se je Twitter razvil do velikih razsežnosti, saj ga ocenjujejo na več milijard dolarjev.

Zanimiva je statistika. Za prvo milijardo sporočil so uporabniki potrebovali 38 mesecev. Danes jih dnevno pošljejo 140 milijonov (lani 50 milijonov dnevno) ali novo milijardo vsak teden. Absolutni rekord drži 11. marec 2011, ko je bilo poslanih 177 milijonov sporočil. Rekord po poslanih sporočilih v sekundi pa drži novo...

12 komentarjev

Skupina Anonymous objavila dokaze o goljufijah Bank of America

The New York Times - Bank of America se tresejo hlače vse od napovedi Wikileaksa, da bo naslednje veliko razkritje elektronska korespondenca iz banke, ki bo osvetlila številne nepravilnosti v banki. Zato so tudi najeli odvetniško pisarno Hunton & Williams, ki je vpregla svoje kontakte v preventivi. Ni pomagalo, saj je skupina Anonymous, ki jo poznamo po napadih na do Wikileaksa sovražne strani, objavila elektronsko pošto iz Bank of America, ki razkriva nezakonite in nepravilne zaplembe zastavljenih nepremičnin na vrhuncu finančne krize leta 2008 in odiranje komitentov z zavarovanjem.

Dokumente so objavili na spletni strani BankOfAmericaSuck, ki je bila takoj po razkritju nekaj časa zaradi silnega...

3 komentarji

Potres na Japonskem povzročil globalne spremembe

Slo-Tech - Petkov potres na Japonskem smo si že pogledali z mnogo različnih vidikov (prevare na internetu, težave v jedrski elektrarni, sistem za vnaprejšnje obveščanje oddaljenih krajev), danes pa se seznanimo še s sproščeno energijo in posledicami. Potres je dosegel stopnjo 9,0 po lestvici, ki meri momentno magnitudo. To pomeni, da je znašal seizmični moment okoli 3,5 . 1022 Nm. Ob potresu se je na površje sprostila energija 2 . 1017 J. To je enak velikostni razred energije, kot vsako sekundo pade na Zemljo s Sončevim sevanjem.

Ker je bila skoncentrirana na majhnem področju, je seveda povzročila...

52 komentarjev

Zmanjkalo Cr-48

engadget - Googlu je zmanjkalo prenosnikov Cr-48 z operacijskim sistemom Chrome OS in nič ne kaže, da bi naročili nove primerke. Bilo naj bi jih 60.000, a so od lanskega decembra do danes razdelili vse. Nekaj jih je šlo za zaposlene, drugi za javno promocijo. Tako je povedal Sundar Pichai iz Googla, ki je hkrati potrdil, da bodo nove naprave s Chrome OS na voljo poleti. To ne bodo Cr-48, ampak druge mobilne naprave iz Acerja in Samsunga, kasneje pa še izpod rok ostalih proizvajalcev. Več bomo izvedeli maja na Google I/O.

10 komentarjev

ASCII-igra v naslovni vrstici brskalnika

Slashdot - Umetnost ASCII je svojevrstno mojstrstvo ustvarjanja umetnin iz znakov v osnovnem naboru znakov ASCII (95 natisljivih znakov od 128 kod). Tradicija obsega že skoraj zavidljivega pol stoletja in se je med tem razvila že do obstoja avtomatičnih generatorjev, ki nekoliko razvodenijo prvobitni čar tega početja. Kaj pa, če bi povezali več ASCII-sličic? Že nekaj let obstoji Vojna zvezd v ASCII. Kaj pa, če bi vse skupaj napravili interaktivno? Pa po možnosti še vgradili v naslovno vrstico brskalnika?

Na Slashdotu so našli prav tovrstno umetnino. Na spletni strani Probably Interactive lahko igrate pošteno oskubljeno verzijo Pac-Mana kar v naslovni vrstici brskalnika. Levo in desno se premikate z...

3 komentarji