»

Kontact v MacOS X

Kontact v MacOS X

KDE - Kontact je upravnik osebnih informacij (Personal Information Manager) za namizno okolje KDE, ki bo luč sveta uradno ugledal ob izidu KDE 3.2, torej čez približno mesec dni. Program združuje orodje za delo z elektronsko pošto, koledar, upravljalnik naslovov, beležko, bralnik novic in orodje za povezavo s pametnimi telefoni. Druga različica, ki naj bi izšla 3 ali 4 mesece za prvo, pa bo ponujala tudi rešitev za skupinsko delo.

Pred kratkim je Kontact začel obratovati tudi na operacijskem sistemu MacOS X. Podvig je uspel projektu KDE on Darwin, ki želi programe za KDE prilagoditi za delovanje v MacOS X.

Kdo ve, morda pa bo Kontact kmalu igral pomembno vlogo v Applovem sistemu, tako kot jo že zdaj igra Konqueror, pardon, Safari.

11 komentarjev

Najzaneslivejša spletna gostovanja

OSNews - Črv Blaster, virus SoBig, izpad elektrike na severovzhodu ZDA in v Kanadi ter številni vdori v spletne strežnike so tako močno zaznamovali drugo polovico leta 2003, da jo je časopis Wired označil za najtemnejše obdobje za internetno infrastrukturo doslej.

Netcraft je v tem pestrem obdobju poiskal 10 najzaneslivejših podjetij, ki se ukvarjajo s spletnim gostovanjem. Najuspešnejši med njimi je iNetU Managed Hosting, ki je eno izmed treh podjetij, ki niso doživela izpada niti za trenutek. Kar sedem najzaneslivejših podjetij na strežnikih uporablja FreeBSD, po eden pa Windows in Linux.

Netcraft je danes med drugim sporočil, da Microsoft še vedno ni izdal popravka za napako v Internet Explorerju, ki omogoča prikaz lažnega naslova URL. Zato so razvili posebno storitev, s katero lahko banke in druge finančne ustanove preverjajo ustreznost naslovov.

8 komentarjev

Minutni ADSL

The Register - V času, ko celo v Sloveniji pobudo začenjajo prevzemati širokopasovne povezave, se v ne tako oddaljeni okolici pojavljajo ponudniki, ki menijo, da je časovno zaračunavanje ADSL storitev smotrno.

Kot poroča Register, je nizozemski ponudnik ZON ponudil ADSL dostop, ki se ga plačuje po časovni porabi. Kot razlagajo, še vedno obstajajo uporabniki, ki ob določenem času rabijo velike hitrosti, vendar to le krajši čas. Zanimivo je vseeno dejstvo, da urna postavka v cenejši tarifi predstavlja skoraj desetino mesečne naročnine.

Izvorna novica pa ponuja še nekaj primerjalnih podatkov, ki se vam lahko zdijo zanimivi.

10 minut najete linije, prosim...

21 komentarjev

Odkrili "izdajalca"

CNN - Vsi poznamo zlati kipec, Oscar, ki ga vsako leto podelijo kopici najboljšim igralkam, igralcem in filmom leta. Ogled množice filmov ni lahek. Zato tekom leta studiji pošiljajo članom akademije DVD-je (tako imenovane screenerje). Seveda je njihova uporaba namenje izključno v namene izbora. Tudi rednim obiskovalcem temnejših delov interneta so ti posnetki znani saj na marsikaterem prenešenem filmu piše prav to. Pred časom so določeni studiji celo zagrozili, da ne bodo več pošiljali DVD-jev ampak bodo morali kritiki kar lepo v kino.

Sedaj CNN poroča, da so odkrili enega od zlobnežev, ki je pred uradno izdajo DVD-ja spustil svojo kopijo filma "Something's Gotta Give" v svet. Krivec ni nihče drug kot 69 letni igralec Carmine Caridi. Odkrili so ga tako, da so pozorno spremljali podzemno sceno in iskali na filmih različne posebnosti, ki so jih vpletli v vsako različico DVD-ja. Vsi vpleteni so ali nedosegljivi oziroma obljubljajo več informacij, ko bo preiskava dokončana. Bomo videli.

6 komentarjev

Biometrični potni listi tudi v Sloveniji?

Slo-Tech - V času vsesplošne paranoje pred teroristi in "teroristi" so se ameriške oblasti odločile zagnati projekt US-VISIT (United States Visitor and Immigrant Status Indicator Technology). Program predvideva zbiranje osebnih podatkov za vse tujce, ki za vstop v ZDA potrebujejo vizum, osebni podatki pa vključujejo med drugim tudi fotografiranje in oddajo prstnih odtisov. Celoten postopek naj bi trajal okrog 15 sekund.
Za državljane 28 držav, ki so vključene v program visa waiver oz., ki za obisk ZDA do 90 dni ne potrebujejo vizuma pa ta program ne velja, vendar...
Vendar pa ZDA zahtevajo, da te države v svoje potne liste po 26. oktobru vključijo biometrične podatke, sicer bodo njihovi državljani ob vstopu v ZDA obravnavani na enak način kot državljani drugih držav, ki za vstop potrebujejo vizo.

Ministrstvo za notranje zadeve RS je tako 12. januarja izdalo sporočilo za javnost, iz katerega je moč razbrati, da bodo imeli novi slovenski biometrični potni listi vgrajene brezkontaktne čipe z...

43 komentarjev

eCos odslej pod okriljem FSF

Slashdot - Odprtokodni operacijski sistem za uporabo v "vgrajenih" sistemih (morda vam bolj domače zveni angleški pojem "embedded systems") eCos (embedded Configurable operating system) je bil doslej v lasti nam dobro znanega linuxaškega podjetja Red Hat. To podjetje, ki je pred časom nehalo skrbeti tudi za eno najpopularnejših "zastonjskih" distribucij Linuxa, se je odločilo, da bo lastništvo in vzdrževanje predalo Fundaciji za prosto programsko opremo FSF. Poteza je bila nekako pričakovana, saj je Red Hat že pred dvema letoma nehal razvijati eCos in so zanj nekaj popravkov in dopolnitev dodajali le prostovoljci.

Pričakujemo lahko, da bo ta poteza dala nov zagon razvoju tega operacijskega sistema, ki je med razvijalci poleg odprtosti znan tudi po majhnem "footprintu" in po tem, da je aplikacije zanj mogoče razvijati tako pod Linuxom kot pod Okni (z nameščenim Cygwinom) in da si bo v konkurenci z embedded Linuxom, Windows CE, QNX in ostalimi izbojeval večji tržni delež.

Uradno novico...

2 komentarja