»

Medsebojno sodelovanje ameriških tajnih služb pred 11. septembrom

Schneier.com - Kot poroča Schneier, je bilo pred kratkim objavljeno poročilo Legal Barriers to Information Sharing: The Erection of a Wall Between Intelligence and Law Enforcement Investigations, ki ga je leta 2004 pripravila Barbara A. Grewe v okviru dela v komisiji, ki je preiskovala dogodke povezane z napadi 11. septembra (tim. 9/11 Comission).

Poročilo je skušalo ugotoviti, ali so bili teroristični napadi res posledica slabega sodelovanja ameriških tajnih služb ter ali so bile za sodelovanje med njimi res zakonske ovire, ki bi jih bilo potrebno odpraviti.

Ugotovitve bodo za marsikoga morda presenetljive. Poročilo namreč ugotavlja, da zakonodaja ni bila problem in da zato spremembe zakonodaje niso potrebne.

Podobno je v svoji knjigi The Shadow Factory: The NSA from 9/11 to the Eavesdropping on America ugotovil tudi James Bamford. Nesodelovanje med ameriškimi tajnimi službami ni bilo problem zakonodajnih ovir, pač pa rivalstvo med agencijami in medsebojne bitke za vire.

Kljub vsemu pa se je...

3 komentarji

Boxee napovedal svojo strojno opremo

Boxee Box

vir: engadget
engadget - Do sedaj je bil Boxee poznan le kot program, ki je običajni računalnik spremenil v zmogljiv predvajalnik multimedijskih vsebin z enotnim izgledom, kar pogosto za običajne HTPCje, ki uporabljajo zgolj Windows ali Linux, ne velja. Večina uporabnikov si seveda želi preprostih naprav, kar ne vključuje sestavljanje računalnika, nameščanja operacijskega sistema in dodatnega televizijskega vmesnika, prav to pa so jim omogočale mnoge naprave v stilu WD TV, Popcorn Hour, Apple TV, itd. Enostavnost bodo očitno ponudili tudi razvijalci Boxeeja, ki so pravkar podpisali pogodbo z za zdaj še neznanim dobaviteljem strojne opreme. Več bomo izvedeli 7. decembra, ko bo v New Yorku predstavitev beta različice Boxee (le-ta je še vedno v alfa stadiju), ki bo prinesla...

22 komentarjev

Intel in AMD dosegla poravnavo

bit-tech.net - Intel in AMD sta vsaj zaenkrat popolnoma zakopala bojno sekiro, saj sta sklenila izvensodno poravnavo in prekinila vse obstoječe sodne postopke. Glavna je tožba iz leta 2005, v kateri je AMD obtožil Intel, da je izkoriščal monopolni položaj ter je onemogočal konkurenco, predvsem s posebnimi ponudbami procesorjev velikim proizvajalcem, kot so Dell, HP, Lenovo in podobni. Obe podjetji sta izdali skupno izjavo, v kateri sta povedali, da je težavna preteklost za njima ter da se zdaj lahko oboji osredotočijo na razvoj novih izdelkov.

Obenem sta velikana podpisala tudi nov sporazum deljenja tehnologij, ki velja naslednjih pet let, Intel pa bo AMDju plačal kar 1,25 milijarde dolarjev. Pri Intelu se strinjajo tudi, da bodo upoštevali posebne poslovne pogoje, med katerimi piše, da proizvajalcem ne sme omogočati posebnih ponudb ter v zameno zahtevati izključno uporabo Intelovih procesorjev oz. vsaj zakasniti oz. zmanjšati prodajo računalnikov z AMDjevimi procesorji.

Kot že rečeno bo AMD...

14 komentarjev

Bing bo vpregel WolframAlpha

Microsoft - Kot smo po neuradnih informacijah poročali že avgusta, bo Microsoftov iskalnik Bing res združil moči z WolframAlpha v želji, da bi resno konkurirali Googlu. V blogu pišejo, kakšen bo združeni vmesnik po novem. Bing bo poskušal ugotoviti, kakšne informacije uporabnik išče, in mu jih ponuditi neposredno iz podatkovnih baz WolframAlpha namesto neskončnega spiska spletnih povezav. Tako bo moč risati...

1 komentar

Windows 7 pritegnil uporabnike

X-Bit Labs - Windows 7 je uporabnike pritegnil mnogo bolj kot njegov predhodnik, saj se po slabem mesecu splošne dobavljivosti v trgovinah (retail) že spogleduje s štiriodstotnim tržnim deležem. Na Net Applications, kjer merijo tudi tržne deleže operacijskih sistemov, so ugotovili, da je v soboto delež Windows 7 presegel štiri odstotke. Da je njegov tržni delež med vikendi višji kot med tednom, ni presenetljivo, saj tedaj ljudje do interneta dostopajo pretežno z domačih računalnikov, kjer nadgradnje izvedejo hitreje kot v podjetjih. Mimogrede, Vista je za dosego enakega tržnega deleža potrebovala kar sedem mesecev! Še vedno je sicer z naskokom najpriljubljenejši operacijski sistem Windows XP s 70-odstotnim deležem.

17 komentarjev

AMD-ju zmanjkuje pare, smeli načrti za prihodnost

Extremetech - AMD-jevi grafični kartici višjega razreda Radeon HD 5800 in 5700 gresta tako za med, da AMD povpraševanja ne dohaja. Podpredsednik podjetja Matt Skynner je v sredo dejal, da je odziv na izdelka tako dober, da niso mogli držati tempa s povpraševanjem in da ga bo izziv loviti tudi v prihodnjih mesecih.

Za prihodnost je AMD predstavil svoje načrte na področju mobilne grafike. Prihodnji teden pričakujemo dvojedrne grafične kartice Hemlock, ki jim bodo prihodnje leto sledile tiste iz družin Redwood in Cedar - vse bodo stale manj kot sto dolarjev. Poleg tega pripravljajo Broadway (30-60 W), Madison (15-30 W) in Park (8-15 W), ki bodo prav tako namenjeni prenosnim računalnikom, kjer bodo uporabniki želeli več zmogljivosti. Za leto 2011 pa načrtujejo slovo ločenih grafičnih čipov, saj naj bi se takrat CPU, GPU in vezni nabor združili v en sam trio.

5 komentarjev