»

Nocoj meteorski dež Perzeidov

Posnetek iz leta 2007

Slo-Tech - Danes zvečer se vam splača zazreti v nebo in si zaželeti kakšno željo. Vsako leto konec julija in v začetku avgusta namreč Zemlja potuje skozi meteorski roj Prezeidov, najbolj pa bo ta pojav viden prav danes. Opazujejo ga že več kot 2000 let, vir vseh teh delcev pa je komet Swift-Tuttle, ki ima obhodni čas 133 let. Letos nam bo nekoliko ponagajala Luna, saj je jutri zadnji krajec, tako da bo Mesec oddajal kar precej svetlobe. Zaradi tega se splača v nebo pogledati zgodaj zvečer, pred 22.30, ko vzide Mesec. Kljub temu lahko pričakujemo lep meteorski dež, ki ob vrhuncu lahko doseže do 60 utrinkov na uro. Astronomski vrhunec bo dosegel med 19.30 in 22.00 uro,...

65 komentarjev

Nova verzija Googla je Caffeine

Google - Google je na ogled postavil novo verzijo iskalnega algoritma, ki se za zdaj še kodno imenuje Caffeine. Kot pravijo v Mountain Viewu, je na novem skrivnem projektu več mesecev intenzivno delala velika skupina Googlovcev. Nov iskalni algoritem naj bi sčasoma nadomestil trenutnega. Končni uporabniki nemara sploh ne bodo videli izboljšav, ki se večidel skrivajo pod pokrovom. Caffeine naj bi hitrejši, obsežnejši in pravičnejši. Google sicer zatrjuje, da predstavitev nima nobene veze z novimi iskalniki, ki se počasi prebijajo na trg (Bing, WolframAlpha ...). Novo iskanje lahko preizkusite na http://www2.sandbox.google.com.

15 komentarjev

Sony zamenjuje grafične čipe v prenosnikih Vaio

X-Bit Labs - Sony je potihoma priznal, da nekateri njihovi prenosniki iz serije Vaio vsebujejo pokvarjene Nvidiine grafične čipe (GPU). Lanskega julija ja Nvidia potrdila, da so nekateri njihovi GPU-ji defektni zaradi napak pri pakiranju. Sony in Nvidia sta takrat preverila, ali so prizadeti izdelki tudi prenosniki Vaio, in ugotovila, da naj ne bi bili. Sedaj pa so po podrobnejši analizi potrdili, da je majhen delež prenosnikov vseeno prizadet. Težava se pokaže kot popačen video in ali popoln mrk zaslona. Napake s temi istimi čipi so potrdili že drugi veliki izdelovalci prenosnikov, med njimi Apple, Dell in HP, medtem ko je Sony za to potreboval kar 13 mesecev. Nvidia vztraja, da je prizadet le zanemarljiv delež grafičnih čipov, a so vseeno doslej že porabili 315 milijonov dolarjev za zamenjavo defektnih izdelkov. Napaka se lahko pojavi pri prenosnikih iz serij:
  • VGN-FZ11x, VGN-FZ18x, VGN-FZ21x, VGN-FZ31x, VGN-FZ38x;
  • VGN-AR11x, VGN-AR21x, VGN-AR31x;
  • VGN-C1Zx, VGN-C2Zx;
  • VGC-LM1xx, VGC-LM2xx;
  • ...

9 komentarjev

Nad raka z nanočebelami

ScienceDaily - Raziskovalci z Washington University School of Medicine v St. Louisu poročajo o odkritju nove metode za spopadanje z rakastimi celicami. S poizkusi na miših so ugotovili, da vbrizganje čebeljega strupa melitina, ki je razlog za neprijetne občutke pri piku čebel, zavre rast tumorjev ali jih celo skrči. Melitin je namreč majhen peptid, ki se močno veže na celične membrane, kjer tvori pore, ki razbijejo celice in jih tako učinkovito pokončajo. V zadostnih koncentracijah uničuje prav vse celice, hkrati pa zaradi svojega mehanizma rakastim celicam onemogoča tvorbo efektivnega obrambnega mehanizma, na katere sčasoma naletijo drugi agensi.

Eksperiment so izvedli na dveh skupinah miši. Prvo so okužili z rakom dojk, drugo pa z melanomom. Po dodatku več injekcij z melitinom in nanodelci se je rast prvega tumorja upočasnila, drugi pa se je začel krčiti. Glavni izziv je dostava strupa prav v rakaste celice. Za to so uporabili tako imenovane nanočebele. Nanodelci, ki so nosili melitin, so se...

29 komentarjev

Potres upočasnil proizvodnjo LCD-jev

TG Daily - Zaradi potresa stopnje 6,5 po Richterjevi lestvici, ki je zatresel Tokio in njegovo okolico, bo prišlo do zmanjšanja proizvodnje LCD zaslonov. Na udaru je ena izmed tovarn Corninga, ki izdeluje steklene substrate za izdelavo LCD panelov. Tovarna, ki se nahaja v Shizuoki, je zaradi potresa ustavila proizvodnjo, na srečo pa vse ostale tovarne na Japonskem in po svetu, tudi tista iz naveze s Samsungom, obratujejo normalno.

Izpad proizvodnje bo po besedah predstavnikov družbe vplival na količino odposlanih stekla v tretji četrtini, a zaenkrat ne kaže, da bi se le-to zavleklo še v zadnjo četrtino. Vseeno bo prišlo do približno 65 milijonov dolarjev izpada prihodka. V svetovnem merilu bo prišlo tudi do 5 do 10 % manjše proizvodnje LCD zaslonov. Izdelovalci zaslonov na novice še niso komentirali.

5 komentarjev

Prvi test Gulftowna

Bloomfield levo, Gulftown desno

vir: Expreview.com
Expreview.com - Stran, ki je znana po prvih ogledih in testih raznovrstnih komponent, HKEPC, je v roke dobila inženirski primerek 6 jedrnega Core i9 čipa s kodnim imenom Gulftown. Njihov primerek je tekel pri 2,4 GHz ter prišel opremljen s standardnimi 12 MB tretjenivojskega predpomnilnika. Razen imena (označil ga je za Core i7 000), podatke popolnoma normalno prebere CPU-Z 1.52.1. V testu (v kitajščini) so ga primerjali s štirijedrnim Core i7 čipom z oznako Bloomfield, ki je prav tako tekel pri 2,4 GHz, a zaradi dveh jeder manj sočasno lahko procesira le 8 niti. Obenem je opremljen tudi z le 8 MB skupnega tretjenivojskega predpomnilnika. Razlike v zmogljivostih so se, jasno, poznale le v pravih večnitnih aplikacijah, kot je na primer Cinebench, medtem ko se končni rezultat v 3D Mark...

13 komentarjev

Facebook kupil FriendFeed

TechCrunch - Facebook je pred nekaj dnevi kupil še eno izmed socialnih strani, FriendFeed. Slednji je uporabnikom omogočal združiti novosti na blogih in različnih socialnih straneh (seznam podprtih strani) ter jih prikazati na skupnem mestu. Že pred prevzemom so uporabniki Facebooka lahko uživali v nekaj FriendFeedovih lastnostih, kot je npr. popularna funkcija Všeč mi je. Za nakup je Facebook odštel 15 milijonov dolarjev v gotovini ter približno 32 milijonov dolarjev v lastnih delnicah.

A vrednost nakupa ni zgolj v lastnostih, ki jih prinaša FriendFeed (novice se na primer pomaknejo na vrh, ko jih nekdo komentira, seznam pa se samodejno osvežuje sproti, za razliko od Facebooka), bolj pomembna je ekipa 12 zaposlenih, ki so zdaj prišli pod okrilje Facebooka. Najpomembnejši so ustanovitelji FriendFeeda, ki so nekdanji Googlovi zaposleni in so...

4 komentarji