»

Nvidia izdala CUDA 2.2

E-week - Nvidia je izdala verzijo 2.2 toolkita in SDK-ja za arhitekturo CUDA, ki omogoča programerjem, da spišejo večnitne aplikacije GPGPU, ki se izvajajo na grafičnih čipih GeForce in Tesla. Najnovejša verzija že podpira prihajajoči operacijski sistem Windows 7, tako da je s tega vidika Nvidia pripravljena na prihodnost. Poleg tega nova inačica vsebuje CUDA Visual Profiler za profiliranje C-jevskih aplikacij (iskanje ozkih grl pri dostopu do pomnilnika), izboljšano delovanje aplikacij OpenGL in še nekaj dodelav. Vse potrebne datoteke si lahko prenesete z njihovih spletnih strani.

26 komentarjev

Prism 1.0 beta

TG Daily - Projekt Prism (sprva poznan kot Webrunner), ki ga je Mozilla začela pred osemnajstimi meseci, očitno poteka dobro, saj je že tik pred uradno splavitvijo z beta različico 1.0. Namen projekta je premostiti razmak med spletnimi in namiznimi aplikacijami, saj bo z njim mogoče poganjanje spletnih aplikacij brez uporabe brskalnika, direktno na namizju. Trenutna beta je rezultat več kot enoletnega testiranja v resničnem svetu, med preizkuševalci pa so tudi velike družbe kot npr. Yahoo! Zimbra.

Strani, ki podpirajo prism, naj bi namestilo že več tisoč končnih uporabnikov, (beta) verzija 1.0 pa med drugim prinaša podporo OS Xu, SSL izjemam, omogočala bo pospravljanje v tray, spreminjanje pisav in nastavljanje proxyjev ter samodejno posodabljanje aplikacij.

25 komentarjev

Shuttli bodo vendarle upokojeni prihodnje leto

The Register - NASA ima že nekaj časa v svojih načrtih zapisano, da bo raketoplane Space Shuttle upokojila prihodnje leto. Ker do takrat verjetno niti Mednarodna vesoljska postaja ne bo dokončana, NASA pa definitivno ne bo imela pripravljenih naslednikov teh raketoplanov, sta prejšnji teden oba doma ameriškega parlamenta sprejela dodatno financiranje z namenom podaljšanja življenjske dobe shuttlov, s čimer bi se izognili plačevanju Rusom za prevoze v vesolje, če bi ga NASA potrebovala. Očitno do tega ne bo prišlo, saj NASA vztraja pri upokojitvi leta 2010.

Proračun ameriške vesoljske agencije za leto 2010 predvideva izdatke v višini 3,16 milijarde dolarjev za shuttle, leta 2011 zgolj 382 milijonov, leta 2012 pa samo še 88 milijonov. To je močan indic, da NASA ni zahtevala dodatne poltretje milijarde dolarjev, ki ji jo je bil parlament voljan dodeliti. Tudi uradno je NASA zapisala, da so se zavezali dokončati preostalih devet misij, kar nameravajo izvesti pred koncem prihodnjega leta. Po tem času...

5 komentarjev

Tip D HDMI konektorja - miniHDMI?

engadget - Poleg tipa A, ki je v uporabi na televizijah, monitorjih, grafičnih karticah, predvajalnikih, itd., obstajajo še trije, tip B, C in po novem še tip D. Tip B namesto 19 prinaša kar 29 vodnikov in je namenjen prenosu izredno visokih resolucij (sposoben je dvakratne prepustnosti tipa A konektorja), kar pa za nas ni tako važno. Tip C je bil rahlo pomanjšan tip A, saj je namesto 15*5,5 mm meril 11*3 mm. Pomanjšanje ni grozno veliko, tukaj pa pod luč stopi novinec, tip D, ki je manjši od polovice tipa A konektorja. Z 2,8*6,4 mm je celo manjši od na prenosnih napravah popularnega microUSB konektorja, prav tja pa ciljajo tudi z novim konektorjem, ki se je v prototipni obliki že pokazal na nekaterih prototipih naprav. Mobilni telefoni so vsak dan bolj...

5 komentarjev

Panasonic se podaja na trg OLED-ov

Reuters - Japonski Panasonic je objavil, da v sodelovanju s podjetjem Sumitomo začenja razvoj naprednih zaslonov na tehnologiji OLED. Zanje je značilno, da porabijo manj energije kot ostali in da omogočajo izdelavo tankih zaslonov z ostro sliko. Prvo televizijo OLED je leta 2007 na tržišče poslal Sony, v debelino pa je merila bore tri milimetre, a zaradi visoke cene in majhne diagonale ni resneje ogrozila LCD-jev in plazemskih televizorjev. Sony trenutno ponuja 11-palčne OLED-e, medtem ko so načrti Panasonica mnogo drznejši. Do leta 2010 nameravajo s še nekaterimi partnerji razviti in začeti prodajati zaslone OLED s 40-palčno diagonalo.

10 komentarjev

Novice iz mobilnega sveta

engadget - Pa začnimo z Androidom oz. z aparati, na katerih teče. HTCjev G2 oz. Magic pod pokrovom skriva 3,2 megapixel fotoaparat, HTC pa je napravil zanimivo potezo, saj je zamenjal precej velik del mobilnika za le enega ponudnika. Glede na pobeglo sliko s T-Mobileovimi logoti polepljenega mobilnika, namenjenega za ZDA, bo myTouch, kot so ga poimenovali T-Mobileovci, prišel opremljen s 5 megapixel fotoaparatom. Podatek se sklada s T-Mobileovimi težnjami k visokoresolucijski ponudbi kamer v svojih mobilnikih, načeloma pa je slika boljši dokaz kot lista podatkov, kjer so napake bolj verjetne.

Pred kratkim pa je prav tako ameriški...

4 komentarji