»

Kaj Linuxu zavira zavzetje namizja?

DesktopLinux.com - Vprašanje iz naslova so avtorji strani desktoplinux.com postavili svojim uporabnikom in prišli do zanimivih odgovorov. Ovira številka 1 je nič drugega kot preslab odjemalec za elektronsko pošto, razen tega uporabniki pogrešajo še dodatne vtičnike (plugine) za brskalnik, nekateri pa bi želeli videti celo polno podporo MS Office. V raziskavi so ugotovili tudi, kaj je pri namiznih distribucijah Linuxa pozitivno - večina uporabnikov je omenila znižanje stroškov licenčnine, nato varnost, nekje pri repu pa odprtokodnost. Če preberete poročilo o rezultatih, boste izvedeli tudi, katere distribucije so trenutno najbolj popularne.

307 komentarjev

Prvi test Yonah procesorja

AnandTech - Na Anandtechu so si procesor iz naslova lastili že kak mesec, a zanj niso imeli primerne matične plošče. Yonah namreč uporablja drugačno podnožje kot njegov predhodnik, število nožic sicer ostaja enako, a se je spremenil razpored le-teh (oz. ene od njih). Krivec za novost je zahteva po novem veznem čipovju, ki bo pravzaprav enako seriji 945, le da bo imelo vgrajeno grafično kartico (torej 945G v mobile izvedenki).


Nekateri so predvidevali, da bo Yonah enak Pentiumu D, ki je pravzaprav zlepljen skupaj iz dveh Prescott jeder, a to ne drži. Yonah ima še vedno le 2 MB...

81 komentarjev

Starševska cenzura igralnih konzol

Slo-Tech - Industrija iger je že imela probleme z mnogimi seksualnimi vsebinami, o čemer smo v preteklosti poročali in se tudi spraševali, zakaj je nasilje povsod dostopno, spolnost pa ne. Očitno nismo bili edini, pri Family Media Guide, medijskem vodiču za družine, so namreč razglasili lestvico 10 najbolj nasilnih iger skupaj s kratkim pojasnilom v obliki članka.

Ker je na trgu vse več tovrstnih iger, bi naj igralne konzole staršem omogočale nadzor nad vsebinami, ki jih njihov podmladek preigrava, so se odločili pri Microsoftu, Sonyu in tudi Nintendu. Slednji bo svojo naslednjo generacijo konzol, poimenovano Revolution, začel prodajati en dan pred Sonyjevim PS3.

Kako uspešen bo starševski nadzor bomo videli - če ne drugače, bo pa po številu crackov in modov, ki bodo zaščito obhajali. Hmm, srčno si želim, da bi lahko konzolo prepričal do zavračanja "Barbikinih dogodivščin", ki jih poganja hčerka. Globoko podpiram tovrstno cenzuro.

9 komentarjev

9300i Communicator

Communicator 9300i

Monitor - Nokiin Communicator je že nekaj let priljubljena izbira med zahtevnejšimi uporabniki, predvsem za rabo v poslovne namene. Tokrat je finsko podjetje predstavilo naslednika modelu 9300, ki se zdaj imenuje 9300i. Ta je svojemu predhodniku močno podoben, a prinaša pomembno novost - povezljivost Wi-Fi po standardu 802.11g, s katero je model 9300i po zmogljivostih praktično izenačen s precej večjim modelom 9500. Prenovljen Communicator bo na voljo v dveh različicah - v eni za evropski in azijski ter v drugi za ameriški trg. Na voljo bo v prvem četrtletju prihodnjega leta, pričakovana cena pa znaša 700 evrov.

0 komentarjev

Jake2

Monitor - Kljub skorajda uveljavljenemu prepričanju, da programski jezik java ne omogoča izdelave aplikacij, ki bi delovale s spodobno hitrostjo, je deset let razvoja jave prineslo zavidljive rezultate. O tem priča tudi zgodba nemškega programerja, ki je javno objavljeno kodo igre Quake2 prenesel v javo in predstavil rezultate. Jake2, kot se prenos imenuje, deluje tudi na slabših sistemih s hitrostjo, povsem primerljivo izvirniku, ki je napisan v jeziku C. V resnici je prenesen celotni 3D-pogon, kar ponuja drugim razvijalcem možnost, da ga uporabijo za lastne 3D-igre v javi.

Jake2 se lahko pohvali tudi z javansko tehnologijo neposrednega zagona "web start". Z le enim klikom spletne povezave na povsem nedotaknjen sistem namestimo vse potrebno za igranje: javanski izvajalni sistem (če še ni nameščen), potrebne knjižnice, pogon Jake2 in celo zemljevide izvirne igre, ki so prosto na voljo na strežnikih izvirnega avtorja iger Quake, podjetja id software.

13 komentarjev

PSP odslej podpira RSS in WMA

PlayStation Portable

Monitor - Nova različica strojne programske opreme za Sonyjevo prenosno igralno konzolo PlayStation Portable prinaša podporo za priljubljeno tehnologijo spremljanja novic RSS in za Microsoftov zapis glasbe Windows Media Audio (WMA). Storitev RSS je dostopna preko gumba v omrežnem meniju, vendar ne omogoča prebiranja novic iz spletnih virov RSS, pač pa je namenjena izključno spremljanju podcastov. V prihodnje lahko pričakujemo tudi podporo besedilnim virom. Podpora zapisu Windows Media Audio omogoča predvajanje datotek WMA, nekatere oblike zapisa, med njimi WMA9 Professional, WMA9 Lossless in DRM zaščitene datoteke pa žal niso podprte.

5 komentarjev

Bo Linux poganjal Terminatorja?

Wired News - Bliskovit tehnološki napredek je skozi ves človeški obstoj zagotavljala predvsem ena stvar - vojna. Obstoj in prevlada civilizacij sta bila pogojena prav z razvojem na tem področju, od grškega ognja in angleškega dolgega loka do smodnika.


UAV - Unmanned Aerial Vehicles (letala brez pilota) so prvi uporabili Izraelci v zadnji vojni s Sirijo. Rezultat je znan, Izraelci niso izgubili niti enega letala, medtem ko jih je druga stran izgubila 80. Posledično se je za zadevo ogrela tudi ameriška vojska, ki jih je kasneje s pridom uporabljala tako v prvi in sedaj še v drugi zalivski vojni. Vojaki na bojišču do sedaj niso imeli neposrednega nadzora oz. možnosti usmerjanja pogleda teh zrakoplovov, Northrop Grumman pa po novem obljublja prav to. S pomočjo različnih daljinsko vodenih plovil bodo vojakom na terenu omogočili...

16 komentarjev