»

Asus P4C800-E

AnandTech - Asus P4C800, ena prvih matičnih plošč, osnovana okoli Canterwood čipovja, je dobila naslednico -- P4C800-E. Izdelek se od predhodnika ne razlikuje veliko, tako je recimo southbridge že vedno ICH5R. AGP vodilo lahko prenese največjo voltažo ekvivalentno 1,8V, procesor pa bo lahko tiktakal v navezi z največ 1,95V.

Severni most tako podpira največ 400 MHz FSB, v dviganju frekvence po 1 MHz. Na Anand Techu so preizkusili omenjeno matično ploščo in o njej spisali zanimiv članek. Klik!

6 komentarjev

nForce 3 še ni v masovni proizvodnji

NTFS.org - Čeprav je svetovni proizvajalec osnovnih plošč ASUS že najavil nForce 3 osnovne plošče, obstajajo "govorice", ki trdijo, da še to čipovje ni tako popolno oziroma takšno, kot je nVidia hotela. Imelo naj bi nekaj hroščev, ki pa jih bodo kar se da hitro odpravili.

Tako je sedaj menda možno dobiti samo testne primerke plošč z nForce3 čipovjem. Čakamo dan, ko bo nForce3 uzrl luč sveta, seveda v novi podobi, in konkuriral že najavljenemu K8T800 čipovju, ki ga je predstavila VIA. Še povezava do originalne novice.

0 komentarjev

Sharman Networks proti pankrtom

Slo-Tech - mchaber nas je opozoril na zanimivo dejstvo: če Googlu v isk ponudimo niz, ki razkriva naše sle po programih za p2p spletno izmenjavo, ki so povezani s programom KaZaA, je rezultat -- prečiščen. Tega nepazljiv uporabnik morda sploh ne bi opazil, če nas o tem iskalnik ne bi obvestil:
Upoštevajoč pritožbo, ki smo jo prejeli od organizacije Digital Millennium Copyright Act, smo odstranili 3 rezultatov iz te strani. Če želite, lahko preberete pritožbo DMCA na odstranjene rezultate.
Ogled angleške verzije sporočila na ustnice privabi precej manj nasmeška:
In response to a complaint we received under the Digital Millennium Copyright Act, we have removed 3 result(s) from this page. If you wish, you may read the DMCA complaint for these removed results.
Ogled dokumenta nam razkrije naslednje podrobnosti: Prejel ga je Googlov oddelek za pritožbe o kršitvah zakona DMCA (Clintonova avtorsko-zaščitna zapuščina), v njej pa pravni predstavnik Sharman Networks, lastnika blagovne znamke (in...

24 komentarjev

Višinski rekord v poletu z balonom

New Scientist - Dva britanska znanstvenika se nameravata v torek, torej jutri, ob sedmih zjutraj po našem času, dvigniti s 381-meterskim balonom dobesedno na vrh atmosfere. Andy Elson in Colin Prescota bosta nadela svoji vesoljski obleki in se v balonu, napolnjenim s helijem, povzpela na višino 40.200 metrov nad zemljo. Trenutni rekord stoji pri 34.670 metrih, postavila pa sta ga dva ameriška pilota leta 1961. Material, iz katerega je balon narejen, je polietilen debeline malo več od navadne plastične nakupovalne vrečke. Volumen tega balona bo v popolnoma napihnjenem stanju narasel na 1.24 milijona kubičnih metrov. Največjo težavo, poleg dejanske luknje v balonu, predstavlja slabo vreme, ki je taisto misijo že prestavilo na današnji datum iz leta 2002. Želimo jima vso srečo [:D]. Klik!

10 komentarjev

Barvanje? Naaah...

Virtual Hideout - Pred davnimi leti (okej, šur, leto 1999 je daaaaleč stran [:D]), ko se je skupnost Slo-Tech šele uveljavljala v spletnem prostoru, je bilo modificiranje računalnikov stvar največjih zanesenjakov, ki so imeli veliko poguma, časa in denarja. Vse nam je bilo novo in še nepreizkušeno. Mrcvarjenje kavnih mlinčkov je bilo dnevno opravijo, pa naj si je bilo to navijanje, modificiranje notranjosti ali pa -- barvanje. Kot izgleda, je zadnji korak postal redundanten, saj si lahko na zgornji povezavi ogledate, kako lahko svoj račnalnik enostavno prelepite z nalepko, na kateri je vaš najljubši emblem, ki vam ga izdelovalec nalepke naredi po meri. Ideja je že zanimiva, a vseeno -- ni ga boljšega občutka od sprejanja ohišja računalnika [:D]. Klik!

2 komentarja

Kako elektronska pošta sploh deluje?

HowStuffWorks - Verjamem, da ste se že mnogokrat vprašali, kako stvari sploh delujejo. No, pred leti je na dan prišla ideja za stran, ki bi odgovarjala ravno na to vrsto vprašanj -- kako stvari točno obratujejo. How Stuff Works je postala spletna stran stalnica za vse, ki smo ob enem ali drugem trenutku hoteli vedeti osnove o tem, kaj žene tehnologijo, ki jo jemljemo za privzeto, naprej.

Tokrat so si na HowStuffWorks ogledali, kako deluje pošiljanje e-sporočil. Članek je odlično branje v pomoč našemu včeraj objavljenemu članku o spamu. Pokrije vse osnove, od tega, kako res izgleda elektronsko sporočilo, kako se odjemalci povezujejo na strežnik, katere ukaze pošiljajo le-temu, kakšna je razlika med POP3 in IMAP, in tako dalje. Za vse osnov željne!

0 komentarjev

Veliki brat v praksi

ZDNet - Britansko komunikacijsko podjetje Virgin Mobile (oziroma njegov podizvajalec One2One) je priznalo, da od leta 1999 naprej hrani lokacije svojih uporabnikov storitev mobilne telefonije. To pomeni, da ima za pretekla štiri leta shranjene lokacije vseh klicev svojih uporabnikov na nekaj sto metrov natančno.

Operater sicer trdi, da podatke potrebuje za načrtovanje gostote omrežij, strokovnjaki za varstvo človekovih pravic pa so nad takšnim početjem zakrbljeni. Za nekatere posameznike bo to vsekakor nov način pridobivanja alibija, za operaterje verjetno pa izgubljanja strank. Še klik!

4 komentarji

Nov OS iz Azije

Reuters - Japonska, Kitajska in Južna Koreja so objavile namero o izdelavi novega operacijskega sistema, ki bo predstavljal alternativo Microsoftovem. Trenutno je vse skupaj še bolj na osnovi dogovarjanj, govori pa se, da bodo za osnovo vzeli Linux, vendar ni izključeno, da bodo šli izumljat toplo vodo.

Glede na to, da je Kitajska vlada pred kratkim prepovedala uporabo tuje programske opreme v državnih institucijah, ta poteza ni veliko presenečenje.

Azijske države se nasplošno rade nagibajo k cenzuri, zato je seveda vprašanje katere dodatne module bodo vgradili.

1 komentar