»

Telegram lahko razkriva uporabnikov naslov IP

Slo-Tech - Že vrsto let je znano, da aplikacija za komunikacijo Telegram razkriva naslove IP uporabnikov, kadar ti opravljajo glasovne klice s svojimi stiki. To predstavlja varnostno tveganje, ki se ga uporabniki pogosto ne zavedajo. Če zlonamernega akterja dodamo med svoje stike, lahko ta z enim klicem pridobi podatke o našem naslovu IP. Ranljivost je možno preprosto zlorabiti.

Razlog za njen obstoj tiči v načinu delovanja. S privzetimi nastavitvami Telegram uporablja povezavo P2P (peer-to-peer) za glasovne klice med stiki, ker tako zagotavlja boljšo kakovost zvoka in manjše zakasnitve. To drži, a to pomeni tudi, da si morata stika izmenjati aktualna naslova IP. Ta način delovanja je možno v nastavitvah spremeniti, a marsikdo tega ne ve. Klici od ljudi, ki jih nimamo v seznamu stikov, pa se že privzeto preusmerijo skozi Telegramove strežnike in ne omogočajo razkrivanja naslovov IP.

Ob tem dodajmo, da Telegram seveda ni edina aplikacija, ki ima težave z razkrivanjem IP. To se lahko zgodi

1 komentar

Nemčija bi lahko Telegram tudi prepovedala

Slo-Tech - Po poročanju Bloomberga bi lahko Nemčija blokirala uporabo storitve za šifrirano hipno komuniciranje Telegram. Ker platformo uporabljajo tudi ekstremistične skupine, bi se to lahko zgodilo, če bi odločili, da Telegram krši evropsko in nemško zakonodajo. Kot je povedala notranja ministrica Nancy Faeser, je to skrajen, a ne nemogoč ukrep.

V sredo je v intervjuju potrdila, da potekajo pogovori o ukrepih zoper Telegram. Na nivoju EU pa se pogovarjajo, kako regulirati Telegram. Gre za orodje za šifrirano komunikacijo, ki je v tranzitu načeloma ni možno prestrezati. Vse komponente in odjemalci so odprtokodni in predstavljajo trd oreh za oblasti, ker ni možno spremljati komunikacije. Storitev uporabljajo ekstremno desne skupine za organizacijo demonstracij proti ukrepom za boj z epidemijo, med katerimi se jih je nekaj sprevrglo tudi v nasilne, piše Bloomberg. Policija preiskuje tudi grožnje Manueli Schwesig, ki vodi zvezno državo Mecklenburg-Predpomorjanska.

To ni prvi spor s...

72 komentarjev

V Rusiji začel veljati zakon o nadzoru interneta

Slo-Tech - V Rusiji je z novembrom začel veljati kontroverzni zakon o suverenosti interneta, ki daje državi možnost omejitve prometa na ruskem delu interneta in celo popolni odklop od interneta. V izrednih razmerah lahko namreč prekinejo povezave v Rusiji ali tudi v tujino, o čemer odloča Kremelj. Prav tako zakon od ponudnikov dostopa do interneta zahteva namestitev opreme za pregledovanje vsebine prometa (deep packet inspection), filtriranja in preusmerjanja, kar bo regulatorju Roskomnadzor olajšalo blokado nezaželenih strani brez sodelovanja sodišč. V Rusiji že sedaj ni dovoljena uporaba navidezni zasebnih omrežij (VPN) za dostop do prepovedanih spletnih strani in za anonimno uporabo storitev za komuniciranje. Nova zakonodaja bo olajšala izvajanje tudi tega ukrepa.

Zakon v Rusiji predstavljajo kot zaščito, ki bo omogočila nadaljnje delovanje omrežja tudi v primeru napada sovražnih sil. To je tudi razlog, da se imenuje zakon o suverenosti interneta, ker želi Rusija s tem zagotoviti, da bo...

17 komentarjev

Ruska blokada Telegrama s stranskimi učinki na ostale strani

Slo-Tech - Rusija je izpolnila napovedi in dokončno blokirala Telegram, a je bila pri tem tako zagreta, da je blokirala še vse kaj drugega. Roskomnadzor je namreč poskrbel za blokado 16 milijonov naslovov IP, med njimi celotne bloke (35.192.0.0/12, 35.156.0.0/14, 18.184.0.0/15, 18.194.0.0/15, 18.196.0.0/15, 52.58.0.0/15). Na ta način so želeli poskrbeti, da se jim ne bi kakšen Telegramov izmuznil, a so stranski učinki tako obsežne blokade očitni. Ker je Telegram del svoje infrastrukture prenesel na Amazon Web Services in Google Cloud in se s tem začasno izognil blokadi, je Roskomnadzor blokiral tudi njune IP-je.

Aleksander Žarov, ki vodi Roskomnadzor, je potrdil, da so v Rusiji blokirali Amazonove naslove, ker jih je Telegram začel uporabljati, da bi se izognil blokadi. Podobno velja za Google, čeprav uradne informacije ni. Amazon in Google dogodkov še nista komentirala. Skupina Pussy...

11 komentarjev

Rusija bo blokirala Telegram

Slo-Tech - Rusija začenja postopke za blokado aplikacije za šifrirano komunikacijo Telegram, ker upravljavec do 4. aprila regulatorju Roskomnadzoru ni izročil šifrirnih ključev, ki bi omogočali prestrezanje pogovorov. To je tajna služba FSB od Telegrama zahtevala lani. Telegram je pojasnjeval, da aplikacija napisana na tak način, da niti upravljavec ne vidi vsebine pogovorov in nima dostopov do zasebnih ključev uporabnikov, zato jih niti ne more izročiti. Rusija je zaradi tega vložila tožbo zoper Telegram, s katero zahteva prepoved obratovanja v Rusiji.

Telegram je deveta najbolj priljubljena aplikacija za pogovarjanje. Zlasti veliko uporabnikov ima v državah nekdanje Sovjetske zveze in na Bližnjem vzhodu. Skupno ima Telegram 200 milijonov uporabnikov. Njegov izvršni...

9 komentarjev