» »

Prvi računalniki v Sloveniji, 11a.del - računalniki tretje generacije

Prvi računalniki v Sloveniji, 11a.del - računalniki tretje generacije

Spominska kartica za računalnik IBM 370 izdelana iz monolitnih IBM MST vezij. Fotografiral Mafrmt00. (CC BY-SA 4.0)

vir: Računalniški muzej

Centralna enota računalnika IBM System 3 z multifunkcijsko napravo za delo z luknjanimi karticami. Museo Nazionale della Scienza e della Tecnologia Leonardo da Vinci, Milano (CC BY-SA 4.0)

vir: Računalniški muzej
Računalniški muzej -

Leta 1971 so se tudi pri nas razširili računalniki tretje generacije. V razvitih zahodnih državah so se ti bolj množično začeli uporabljati že nekaj let prej, prvi poznan primer pri nas pa je bil računalnik HP 2116, ki so ga na Inštitutu za klinično neverologijo namestili leta 1969. Tehnologija monolitnih integriranih vezij je na začetku sedemdesetih dosegla raven razvoja, ko je lahko množično prodrla v splošno uporabo. Monolitno integrirano vezje, bolj poznano pod imenom čip, je pomanjšano elektronsko vezje izdelano na skupnem polprevodniškem substratu. Za izdelavo čipa se običajno po tehnologiji MOS(Metal oxide semiconductor) na silikonskem substratu po različnih postopkih formirajo številni aktivni in pasivni elementi, ki so med seboj povezani z ustreznimi prevodnimi potmi. Na umetno ustvarjene čiste rezine silicijevih kristalov najprej pri visoki temperaturi spravijo oksid, nato pa z jedkanjem, difuzijo in naparjanjem kovine skozi vrsto mask, ki jih je potrebno skrbno načrtovati, izoblikujejo integrirana vezja, ki jih nazadnje razlomijo na delce. Od tod tudi ime čip (chip=delec, odkrušek). Vedno bolj množična in napredna proizvodnja čipov je v prvi polovici sedemdesetih izredno pocenila računalniške sisteme, razširila njihovo uporabo in s tem radikalno spremenila smer razvoja računalništva.

Z napredkom tehnologij, ki se uporabljajo pri izdelavi MOS integriranih vezij so postajali posamezni elementi vedno manjši in finejši. Če so na začetku šestdesetih čipi na določeni površini vsebovali le nekaj posameznih tranzistorjev oziroma kvečjemu do nekaj deset tranzistorjev, pa so do začetka sedemdesetih ti vsebovali na isti površini že več tisoč tranzistorjev in drugih elektronskih elementov. Glede na stopnjo miniaturizacije so se integrirana vezja tako začela deliti na različne stopnje sistemske integracije od SSI(Small scale integration) z manj kot 100 elementi in MSI(Medium scale integration) z nekaj 100 do 1.000 elementi, do LSI(Large scale integration) vezij, ki so vsebovala v začetku sedemdesetih let že okrog 4.000 tranzistorjev na enem samem čipu. Še največji uspeh so sprva požela monolitna spominska vezja, ki so bila v tem času vedno cenejša in so z veliko naglico rastla v kapaciteti, predvsem po zaslugi japonskih proizvajalcev. Pojavila so se tudi različna logična monolitna vezja, na primer vezja MST, iz katerih so bili zgrajeni novi IBM sistemi, ali pa vezja LSI-11 iz katerih so bili zgrajeni nekateri najnovejši mini računalniki DEC PDP-11. Do leta 1974 so monolitna spominska vezja vključevala že skoraj 10.000 tranzistorjev, približno toliko pa so jih vključevali tudi prvi resnično uspešni 8-bitni mikroprocesorji Intel 8080, Motorola 6800, Zilog Z-80 in MOS 6502, ki so se pravtako pojavili v tem času.

IBM MST(Monolithic system technology) integrirana logična vezja so leta 1969 prinesla nadgradnjo modularne tehnologije SLT hibridnih vezij na keramični podlagi. Novi MST moduli so bili prav tako kot moduli SLT veliki približno kvadratni centimeter in so na zunaj izgledali zelo podobno, vendar pa so diskretne tranzistorje in diode v notranjosti zamenjala monolitna integrirana vezja. Sprva je vsak MST modul vseboval po 6 integriranih vezij in je bil po kapaciteti približno primerljiv z eno celotno SLT kartico, kasneje pa so moduli vsebovali že do 40 vezij. Poleg miniaturizacije (od 10 do 40-kratne v kasnejših različicah) je tehnologija prinesla tudi veliko večjo zanesljivost, vzdržljivost in nižjo proizvodno ceno. Prvič je IBM uporabil svoje nove MST module v računalnikih IBM System 3, ki so na tržišče prišli leta 1969, pri nas pa so se pojavili leta 1971. To je bil poceni manjši računalnik, ki naj bi nadomestil sisteme IBM 1400 in IBM 360/20, namenjen pa je bil predvsem bolj enostavnim obdelavam podatkov po klasičnem sistemu luknjanih kartic. IBM System 3 je imel sicer minimalne spominske kapacitete in zato ni omogočal večjih obdelav, lahko pa se je pohvalil s podporo za programiranje v najnovejši različici takrat priljubljenega programskega jezika RPG. Takšne računalnike so pri nas v letih 1971/72 kupili v MERX Celje, Induplati Jarše, Titan in Stol Kamnik, ter v Tovarni dušika Ruše. Imeli so jih tudi v Chemo Ljubljana in verjetno v Računskem centru Intertrade. V letu 1973 so jih namestili tudi v Alpina Žiri, Dekorativa Ravne, Delamaris Izola pa na več drugih mestih v Ljubljani, v Iliriji, Agrotehniki, IMP in verjetno še kje. V REK Velenje so ga namestili leta 1974.

Do leta 1975 je imelo pri nas računalnike IBM System 3 vsaj 17 podjetij, od tega 11 v ljubljanski in kamniški regiji. Oblikovali so združenje, da bi dosegli večjo izkoriščenost računalnikov in hitrejšo in kakovostnejšo obdelavo. S povezovanjem so znižali stroške s skupnimi nakupi materiala, skupnim prevzemanjem zunanjih naročil in strokovnim sodelovanjem, kar je prispevalo k poenotenju programskih rešitev. V primeru okvare je najbližji član lahko nudil pomoč, izmenjevali pa so si tudi strokovne kadre. Takšna sodelovanja je v tem času podpirala tudi Gospodarska zbornica. Tako v Kamniku kot v Celju so si sicer prizadevali, da bi vzpostavili skupni center z večjim računalnikom, vendar neuspešno. V celjskem MERX so kljub pomanjkljivemu kadru in relativno majhni kapaciteti računalnika IBM System 3 obdelovali podatke tudi za druga podjetja, za Socialno zavarovanje kmetov in Rudarski šolski center v Velenju. Na računalniku so poleg običajnih administrativnih obdelav izvajali tudi določena dela v zvezi s planom in analizo, zanimali pa so se tudi za uvedbo najnovejšega sistem elektronskih blagajn v njihovih trgovinah. V kamniških podjetjih Stol in Titan so se nekaj časa dogovarjali o skupnem nakupu novega računalnika, a so se nazadnje odločili za samostojen nakup dveh računalnikov IBM System 3/10. Tudi v Alpini Žiri so se v letu 1972 po začetnem uvajanju v računskem centru LTH v Škofji Loki odločili za prehod na lasten računalnik iz serije IBM System 3.

13 komentarjev

Karamelo ::

a to boste kar celo knjigo objavili med slotech novicami? vsak teden ena stran? kolk delov je še tega?

tony1 ::

Članki so prekratki, in žele bi si še več tega. Komur je težko brati, naj gre raje na YT.

Ćlanki so odlični, in prava škoda je, da se ni že desetletja prej kdo potrudil tega raziskati in napisati, saj se vedenje z desetletji izgubi, ljudi, ki so to poznali iz prve roke pa je vedno manj.

Če bi bili tile članki še 10x daljši ne bi bilo nič narobe.

fikus_ ::

Meni je to dobro za brati. Sem iz časov, ko smo se še učili, kako je sestavljen računalnik, luknjane kartice so bile v opuščanju,...
Učite se iz preteklosti, živite v sedanjosti in razmišljajte o prihodnosti.

miroB ::

Ja, s tega bi lahko nastala knjiga, če že ne tiskana, pa vsaj v elektronski obliki,odlična ideja.

pershi ::

Tudi meni najboljše branje na slovenskem delu interneta v zadnjem času. Hvala vsem, ki raziskujete in pišete odlične članke. Če kdaj iz tega nastane knjiga, jo nedvomno kupim. lp, p

Karamelo ::

sam pravim da ne paše v novice, ampak nekam drugam

chnglng ::

Vsem najlepša hvala za pozitivne in vzpodbudne odzive. Vsekakor bi se dalo o marsikateri temi še dosti napisati, trenutna dolžina člankov je pravzaprav nek kompromis.. prostora za izboljšave na strani natančnosti in pravilnosti podatkov je še precej.. pa tudi na strani pravih.. primernih poudarkov v posameznih sklopih! Projekt se še vedno pridno razvija.. se trudim.. tako evidenca kot besedila. Žal so podatki o nameščenih računalnikih po letu 1973 še nekoliko bolj pomanjkljivi.. nato pa je količina računalnikov v državi že tako velika, da to posamezne namestitve niso bile več novice.. pogosto pa je v tem času tudi težko najti prave rdeče niti za nadaljevanje zgodbe o prvih računalnikih.. raziskava se zato v drugi polovici sedemdesetih bolj posveča domači računalniški industriji. Po letu 1984 pa je področje računalništva zelo podrobno pokrito v računalniških publikacijah iz tega časa.

Malajlo ::

Meni so članki tudi zanimivo branje. In potem še malce pobrskam po internatah za več podrobnosti (tehnološko).
Naravnost noro se mi zdi, kako je napredek prav letel v višave. Zadnjih 30 let se mi ne zdi, da bi se kakšna tehnologija tako razvijala, bolje rečeno evolvirala. HW je pač samo zadaj. Kar zna zdaj, je znal že takrat. Resda pa bolj počasi.
Dobronameren namig - slogovno bi bilo lahko malo bolje. In včasih se človek izgubi v teh dolgih odstavkih. Marsikaj je bilo že omenjeno v prejšnjih člankih in me zmede, če morda nisem tega že bral.
Fuk je takele zadeve skupaj sestavljati, vem. Sosed je spisal cel kup knjig na temo zgodovine "kar pade na pamet". In sem videl, kako je imel indeksirane zapiske, pa kronološko razvrščene, pa kje je kaj uporabil... In vse analogno. Papir, mape, fascikli, kartončki. Rokopis je pa dajal pretipkavati 8-)

Barbarpapa2 ::

Dober večer.

Prav zares odlično branje, pohvale avtorju za izreden trud, delo je izredno obsežno...

Se z njim strinjam, da bo od sredine sedemdesetih let naprej zelo težko "popisati" vse računalnike v industriji, sploh po letu okoli 1980, ko se je v veliko primerih začelo prehajati na filozofijo "eno delovno mesto - en računalnik". Praviloma je to bil primer pri CAD/CAM/CAE aplikacijah, ki so svoj pravi zagon dobile šele s pojavom (osebnih) grafičnih delovnih postaj in kasneje PC-jev. Tako vem, da je IMV uporabljal svojo Delto 4850 tudi za 2D CAD aplikacijo (uporabljali so program za "tehniško risanje" DIAD), seveda z uporabo grafičnih terminalov. Isto aplikacijo je kakšno leto kasneje začela uporabljati tudi Mariborska Livarna Maribor (MLM), ki je za potrebe orodjarne kupila MicroVAX II, ki je bil podoben malo večjemu "tower" PC-ju. Seveda so ga tudi tukaj uporabljali s pomočjo grafičnega terminala, a je šlo že za namenski računalnik za CAD/CAM.

DIAD 2D CAD (obstajal je tudi DIAD 3D CSG modelirnik) je bil edina CAD aplikacija, s katero sem se srečal v študentskih letih. V okviru vaj smo risali 2D simbole za pnevmatiko (za knjižnico simbolov). DIAD je tekel na VAX-u, mi somo pa uporabljali grafične terminale, mislim, da so bili Tektronix 4209.



2D CAD aplikacija, ki je bila v Sloveniji najbolj razširjena pred masovno uporabo AutoCAD-a, je pa bila Hewlet-Packardova ME10 (HP Precision Engineering ME10). Ta pa je že bila zasnovana za HP-jeve delovne postaje (Seriha HP9000) in se je prodajala skupaj z njimi. Za vsako delovno mesto je bila potrebna ena delovna postaja. Po mojem vedenju so to zadevo uporabljali v Iskrinih firmah (vem za orodjarno v Kranju in pa za Iskra TELA v Ljubljani) ter v Metalni in TAM-u.

Veliko delovnih postaj je v firme prihajalo tudi na "stranska vrata". Tako smo v Elektrokovini sredi osemdesetih let v orodjarni dobili eno grafično delovno postajo serije HP9000/300 kot programersko mesto zraven žične erozije AGIE. V TOZD motorji in črpalke pa smo nekaj računalnikov dobili kot programerska mesta zraven MAZAK CNC strojev (~5 CNC stružnic + triosni obdelovalni rezkalni center). Te pridobitve so redko bile objavljene v dnevnem časopisju, so jih pa objavljali interni časopisi teh firm, skoraj vse večje firme so imele nekakšno interno glasilo, ki so ga izdajali za svoje delavce...


Lp

Jože

kuglvinkl ::

Huh ja, pred-intranet zna bit zlata jama...
Your focus determines your reallity

Glugy ::

to me res spominja na vnemo in vzenesnost ki jo je imel nek učitelj v osnovni. car z dolgimi lasmi. on je vedno imel zanimive računalniške zgodbe.

DamijanD ::

Mene pa na ARS1 - Kodeka sem res rad poslušal (na predavanjih :D)

Jure14 ::

DamijanD je izjavil:

Mene pa na ARS1 - Kodeka sem res rad poslušal (na predavanjih :D)

Oh, ti mladič.
Meni je predaval še OARS1.


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Prvi računalniki v Sloveniji, 7a.del - prvi mini računalniki

Oddelek: Novice / Računalniški muzej
72626 (592) Barbarpapa2
»

Prvi računalniki v Sloveniji, 10b.del - prvi procesni računalniki

Oddelek: Novice / Računalniški muzej
62143 (1346) Barbarpapa2
»

Prvi računalniki v Sloveniji, 8a.del - kongres IFIP in prva mreža

Oddelek: Novice / Računalniški muzej
163043 (2253) pegasus
»

Prvi računalniki v Sloveniji, 7b.del - mali pisarniški računalniki

Oddelek: Novice / Računalniški muzej
72229 (1150) b3D_950
»

Prvi računalniki v Sloveniji, 6a.del - prvi računalniki IBM/360

Oddelek: Novice / Računalniški muzej
62175 (1538) bbf

Več podobnih tem