» »

Izpusti ogljikovega dioksida še vedno rekordni

1 2
3
4

fulk ::

Ja ok.
Ampak, če bi imel montirano elektrošok ovratnico, bi se vse to končalo.
In Kitajska vlada, pa tudi naše, onanirajo nad tem, sam se še ne upajo. Zato pa delajo virtualno elektrošok ovratnico.
IMO živimo še v zadnji eri svobode. Nato sledi temni vek. Po njem pa ne vem.

m0LN4r ::

Enim se je ocitno zrolalo z to zeleno agendo, ker samo to spremljajo v medijih od jutra do sutra. Predlagam, da izklopite in odlozite te naprave in greste na kaksno jezero, sprehod, mal zadihat.

Lepsga vremena, kot je zdaj si nebi mogel zelet. Nevem kaj bi zeleni radi.
https://www.youtube.com/user/m0LN4r

Prospekt ::

m0LN4r je izjavil:

Lepsga vremena, kot je zdaj si nebi mogel zelet. Nevem kaj bi zeleni radi.


Žabo se počasi skuha. :)

SolesK ::

fulk je izjavil:

Uvolerino je izjavil:

cvalsr je izjavil:

Uvolerino, pri izkoristku si lepo zamolčal izkoristek termoelektrarne (hidro- jih ni dovolj, jedrskih pa mogoče ne maraš, sončnih še ni dovolj niti za začimbo), ki je cca 35 do 40%.
Torej čez palec za 'električarja': (0,87 do 0,91) X (0,35 do 0,4) = (0,30 do 0,36).
Približno toliko imajo pa tudi sodobni avtomobilski dizli.


Narobe. ZELO NAROBE.

1. POVPREČEN IZKORISTEK sodobnih dizlov je 20 %, ne pa 30 do 36 %. Kar ti navajaš je MAKSIMALNI izkoristek pri točno določenih obratih, povprečni pa je 20 %. Ne meštat povprečnega in maksimalnega izkoristka. Maksimalni izkoristek se pojavi za izredno kratek čas med vožnjo, za PORABO pa je relevanten POVPREČNI IZKORISTEK. Glej študijo tukaj (in ja, vem da sem ti to študijo že linkal, vendar je žal zaradi svoje ignorance seveda nisi prebral, zato ti jo bom linkal še enkrat. Še celo skopiral sem točno del ki se nanaša na izkoristke sem na forum, pa TUDI TEGA nisi prebral! ):
https://www.sciencedirect.com/science/a...

2. Izkoristek našega teš6 ni 35 do 40 %, ampak je 42 %. Google it.

3. Kot referenco jemlješ termoelektrarno, kot da bi bil to edini način proizvodnje elektrike. PA NI, daleć od tega. V Sloveniji kar tretjino vse elektrike proizvedemo z HIDROELEKTRARNAMI, ki imajo 90 % izkoristek. Torej izkoristek hidroelektrarne 0,9 x izkoristek električničnega avta 0,9 = 0,81 = 81 %. Naftni avto pa 20 %. 4 kratna razlika.

4. To ko vklučiš tudi proizvodnjo elektrike se imenuje well to wheel efficiency (torej izkoristek od vrtine do koles). Vendar tu si spet naredil napako, ker si prevzel da je PROIZVODNJA samega goriva kar 100 % učinkovita in ne potrebuje nobene energije. Kar je daleč od resnice. Spodaj imaš podano tabelo z VKLJUČENIMI izkoristki pri proizvodnji energenta (elektrike ali goriva):


Kot vidiš so izkoristi električnega avta vključno z proizvodnjo elektrike: 32 do 51 % (sredina teh dveh številk je 41,5 %)
Izkoristek dizla vključno z proizvodnjo dizla: 18 %
Izkoristek bencinarja vklučno z proizvodnjo bencina: 12 %.

Medtem ko se med 12 % in 41,5 % ne zdi morda tako zelo velika razlika, je razlika dejansko 3,5 kratna. Tudi če primerjamo dizla, torej 18 % z povprečjem električnega pogona, torej 41,5 %, je razlika še vedno 2,3 kratna. In ja, to je ogromno. :)


Roko na srce, sem kar presenečen kako slabo razmerje je. 2-3x razlike je veliko, ampak spet ne toliko kot sem pričakoval.
Torej, če gremo vsi na električne, to pomeni kot, da bi recimo prepolovili floto avtomobilov, kar je nekaj, ampak spet ni game changer.
heh


svecka je izjavil:

še en dokaz več o kapitalističnem nategu globalnega segrevanja. Dokaz:

https://vm.tiktok.com/ZGJQDRCvb/


Zanimivo ja.
V bistvu so v preteklosti ljudje že živeli v toplejšem obdobju kot danes.
Kako niso po pegasusevo zogleneli, ne vem.

svecka je izjavil:

Vsi jokajo o C02, a po drugi strani pa divji požari vsako leto in četudi se skozi leta ta C02 (do 80%) vrne nazaj v novorastoča drevesa na pogorelih področjih, 20% se za stano izgubi v ozračju. Seveda nihče tega ne govori. Kakor tudi o praznih letalih, ki morajo leteli na EU in privatnih letih. Elita si bo vedno privoščila vse na račun ostale raje. Za njih ne veljajo pravila onesnaženja, smetenja, vačne uporabe. Lahko razsipavajo z vodo, bazeni, elektriko medtem pa ostala raja ostaja brez vode in imajo restrikcije.

https://www.preventionweb.net/news/wild...

https://www.tiktok.com/@weatherdak/vide...


To bi recimo lepo obrazložilo dodatne naravne izvore CO2.

FrRoSt je izjavil:

:O:O:O Saj ni res, PA JE!! :O:O:O

Zdaj mi je postalo jasno, Zakaj me tole vse bolj spominja na Titanik!?? :))

Kaj se nam (TO) dogaja!?? Pa nimam v mislih samo podnebnih sprememb. Ampak celotne družbe!! :O

Lahko bi razpisal nagrado 1000€ tu na forumu, pa se zaradi tega nebi nihče poglobil v to vprašanje, kaj šele podal relevatnega odgovora!? :(


Ok že.
Ampak globalne podnebne spremembe so za naš Titanik primerljive z sibirskim arktičnim morjem. En navaden ledolomilec in furamo naprej.
Drugi problemi, ki jih imamo pa so bolj podobni ledeni gori, nekateri pa kar jeklenemu zidu.

starfotr je izjavil:

Seveda bodo elite zadnje, ko bodo kdajkoli nasrkale.

Folk bo vedno imel elektriko, hrano, vodo, nafto.

Tako, da ne paničarite preveč. V interesu držav, multinacionalk in elit je, da navadna raja troši. Ker če ne trošijo, potem tudi elite nimajo. Niso bogati neumni.


Nekega 1984 stila pomanjkanja ne vidim.
Vidim pa dosti pogojevanja.
Get in the pod and eat the bugs lajfstajl, ni, da boš stradal. Zgolj vse bo regulirano in pogojeno z tvojo pridnostjo in trenutnim razpoloženjem elit.

Predstavljaj si 365 korona ukrepi, samo man jzdravstveni in bolj ekonomski.
Ultrakapitalistični Jud je rekel, da zaključuje s kapitalizmom, za vas. Nekaj bo na tem.


Komentar glede tvoje navedbe da elekrifikacija ni tak game changer in da 3 kratna manjša poraba energije ni veliko: ja je game changer. Ni tu samo 3 krat manjša poraba energije, je tudi odsotnost strupenih izpušnih plinov v mestih, zaradi katererih je celotne mestna populacija sveta dosti slabšega počutja /slabših možganskih spodobnosti kot bi sicer bila (dokazano z znanstvenimi študijami je da avtomobilski izpuh povzroča depresijo, pomanjkanje energije, ter znižuje inteligenco, če hočeš ti lahko dam linke do študij). Pa ne samo to, ugotovljeno je bilo da je onesnažen zrak zaslužen za vsako peto smrt med odraslimi na svetu (torej za 20 % vseh smrti). Pri električnih avtih vsega tega sranja ni in to je OGROMNA prednosti, tako ogromna da si večina ljudi niti ne more predstavljati kako ogromna prednost je to.

Potem imamo tu energetsko neodvisnost držav, ki ne bodo rabile več uvažati tuje nafte in vse pozitivne politične prednosti, ki jih to prinese. Vedeti je treba da večina držav svoje nafte nima, ali pa jo ima eno malenkost in veliko večino uvozi.

POtem imamo tu boljše zmogljivosti električnih avtomobilov: boljši pospeški, boljša krivulja navora, nižje težišče in s tem boljša lega v ovinkih (avto se ne nagiba toliko) in tako dalje.

Tako da ja, na kratko, elektrifikacija prometa definitivno JE game changer. :)

m0LN4r ::

Prospekt je izjavil:

m0LN4r je izjavil:

Lepsga vremena, kot je zdaj si nebi mogel zelet. Nevem kaj bi zeleni radi.


Žabo se počasi skuha. :)

Zabe so brezveze, vrzes gor kak steak za minuto dve pa si fertik.

Prakticno odlicno vreme za grillanje vsak dan. Ne prevroce, ne premrzlo, ravno prav.
https://www.youtube.com/user/m0LN4r

karafeka ::

Je kdo računal koliko CO2 so vrgli v luft v 24 urah na dirki v Le Mansu?
Ali pa na dirkah formule 1 vsak teden? Pa ne samo dirkanje, tudi transport sem in tja.

In to so take stvari, ki niti pod razno niso nujne. Ampak hej, $$$$$ .

kow ::

Karafeka, koliko casa bos se racunal (jahta vs Benin)? Nestrpno pricakujem rezultat. Hvala!

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: kow ()

Mr.B ::

kow je izjavil:

Karafeka, koliko casa bos se racunal (jahta vs Benin)? Nestrpno pricakujem rezultat. Hvala!

?
Resna jahta ki je si lahko tam privošči prevez pokuri okoli 450l na uro ko se motorji vrtijo v prazno in okoli 4000 litrov ko se fura 20 vozli na uro... Ok to so ocene.... torej ena taka jahto hrani okoli 400klitov bencina. sedaj pa preračunaj ali imaš dovolj goriva za en krog okoli sredozemlja.
Pomoč za izračun : https://www.boatbookings.com/yachting_c...
Pa se blamiraj.
France Rejects Genocide Accusations Against Israel in Gaza,
To accuse the Jewish state of genocide is to cross a moral threshold

kow ::

Pol ne znas zracunat namesto karafeke? Nic hudega, bo kar on.

m0LN4r ::

https://www.youtube.com/user/m0LN4r

karafeka ::

kow je izjavil:

Karafeka, koliko casa bos se racunal (jahta vs Benin)? Nestrpno pricakujem rezultat. Hvala!

Uf, sorry, nisem videl, da si me sploh citiral, pa tolk resno vzel. Ponavad se itak samo med samo duvate.

0. Prmejduš, da sem se zmotil. Pa res, da ena jahta porabi manj kot pa kaka milijonska država. Si bo treba eno nabavit, ko tako malo onesnažuje.
1. Glede točnega izračuna, nažalost nisem v klubu milijarderjev, da bi svoje tajnice poklical, in izračune kar tako iz rokava potegnil (v svojo korist seveda).
2. Malo sem pogoglal in našel tale članek https://www.dw.com/en/superyachts-symbo... o izpustih super jaht (iz 2018 sicer).
2.1 Medtem, ko povprečen zemljan izpusti 4 tone CO2 na leto (wtf?), 20 top milijarderjev izpusti 8000 ton CO2, se pravi en porabi 100x več od povprečnega človeka.
2.2 Kar se držav tiče, piše v članku, da je poraba Abramoviča (kot lastnika največjih jaht, spet podatki iz 2018) 33000t co2 letno, to je šestina od Tonga. Od afriških držav, ima Cape Verde najmanši odtis, ki je tam ene 20x večji od Abramovičevega. En človek, na pram celi državi s pol milijona ljudi. https://ourworldindata.org/grapher/annu...

Glede na to, da že vsak lokalni pajac (recimo Mr. Elektronček) ima svojo veliko jahto, letalo, helikopter, par vil... je zaradi tega celotni izpust emisij večji. Imajo sredstva, imajo vpliv. Pa raje, da bi svetu pomagali, se fijakajo sem pa tja, malo po morju, malo po atmosferi, začenjajo vojne in namest da bi jih preprečevali, in jih še bolj netijo.
Če se le ne bi tolk preseravali in dejansko pomagali pri varovanju planeta, a ne?

BojanOgnjeni ::

karafeka je izjavil:

energetik je izjavil:



Še vedno so kontejnerske ladje izjemno učinkovite pri prevozu stvari, saj gre za ogromno število tovora na eni ladji.
Po drugi strani ima osebni prevoz malo izpustov na km, vendar ga uporabljajo milijarde ljudi.


Pomoje en snob z milijonsko jahto letno spusti v zrak več CO2, kot pa kaka manjša država v Afriki. Zdaj pa poglej koliko ljudi ima vsak eno jahto….

Whataboutizme normalni ljudje prerastejo nekje do konca osnovne šole.

kow ::

karafeka je izjavil:

kow je izjavil:

Karafeka, koliko casa bos se racunal (jahta vs Benin)? Nestrpno pricakujem rezultat. Hvala!

Uf, sorry, nisem videl, da si me sploh citiral, pa tolk resno vzel. Ponavad se itak samo med samo duvate.

0. Prmejduš, da sem se zmotil. Pa res, da ena jahta porabi manj kot pa kaka milijonska država. Si bo treba eno nabavit, ko tako malo onesnažuje.
1. Glede točnega izračuna, nažalost nisem v klubu milijarderjev, da bi svoje tajnice poklical, in izračune kar tako iz rokava potegnil (v svojo korist seveda).
2. Malo sem pogoglal in našel tale članek https://www.dw.com/en/superyachts-symbo... o izpustih super jaht (iz 2018 sicer).
2.1 Medtem, ko povprečen zemljan izpusti 4 tone CO2 na leto (wtf?), 20 top milijarderjev izpusti 8000 ton CO2, se pravi en porabi 100x več od povprečnega človeka.
2.2 Kar se držav tiče, piše v članku, da je poraba Abramoviča (kot lastnika največjih jaht, spet podatki iz 2018) 33000t co2 letno, to je šestina od Tonga. Od afriških držav, ima Cape Verde najmanši odtis, ki je tam ene 20x večji od Abramovičevega. En človek, na pram celi državi s pol milijona ljudi. https://ourworldindata.org/grapher/annu...

Glede na to, da že vsak lokalni pajac (recimo Mr. Elektronček) ima svojo veliko jahto, letalo, helikopter, par vil... je zaradi tega celotni izpust emisij večji. Imajo sredstva, imajo vpliv. Pa raje, da bi svetu pomagali, se fijakajo sem pa tja, malo po morju, malo po atmosferi, začenjajo vojne in namest da bi jih preprečevali, in jih še bolj netijo.
Če se le ne bi tolk preseravali in dejansko pomagali pri varovanju planeta, a ne?


Predlagam ti, da naslednjic prvo vkljucis mozgane, preden pises traparije. Pa lep pozdrav!

Zdaj bi te se samo se prosil, da mi razlozis katero vojno je zanetil Joc Pececnik. Hvala za razlago!

Aja, se to: ko naslednjic priznas svoje zmote, ne rabis nakladati, dovolj bi bil samo en stavek:
"0. Prmejduš, da sem se zmotil. Pa res, da ena jahta porabi manj kot pa kaka milijonska država."

Hvala se enkrat!

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: kow ()

Mr.B ::

kow je izjavil:

Pol ne znas zracunat namesto karafeke? Nic hudega, bo kar on.

si ugotovil da tvoja petka udelezena vsakoletnega romanja na hrvasko, ravno ni merodajni podatek dejanskega stanja razumevanja oglicnega odtisa povprecnega bogatasa s povprecnno jahto.
France Rejects Genocide Accusations Against Israel in Gaza,
To accuse the Jewish state of genocide is to cross a moral threshold

Magic1 ::

mtosev je izjavil:


Uff kako priročen graf, 1850 je bilo še praktično v mali ledeni dobi!
Tole je npr. temperatura na Grenlandiji:

Seveda bi bilo treba sedaj pogledat še kakšen podoben graf meritev na Antarktiki, da izločiš pomikanje temperature S/J in imaš lahko neko oceno, kje se danes nahajamo.
Magic

Magic1 ::

Kreutz et al. (1997) compared results from studies of West Antarctic ice cores with the Greenland Ice Sheet Project Two GISP2; they suggested a synchronous global cooling.[93] An ocean sediment core from the eastern Bransfield Basin in the Antarctic Peninsula shows centennial events, which the authors link to the Little Ice Age and to the Medieval Warm Period.

Tako da smo imeli malo ledeno dobo do 1850 praktično po celem svetu. In zdaj smo v vzponu iz nje. Vzponi so bili vedno dosti hitrejši kot padci v zgodovini. Kaj lahko iz tega sklepamo?
Magic

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Magic1 ()

FrRoSt ::

:))
NO, vsaj eden, ki je naredil DN (DOMAČO NALOGO)!! :)

Bom jaz dodal še tale graf, ki je še malo obsežnejši! 8-)

 temperature po tisočletjih

temperature po tisočletjih



https://www.researchgate.net/figure/Glo...

Če ko še kdo komentiral!! ;)
Noben človek ni otok, popolnoma sam zase; smrt slehernega človeka vzame
del mene, ker pripadam človeški vrsti; in zato nikdar ne pošiljaj poizvedovat,
komu zvoni; zvoni tebi.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: FrRoSt ()

kow ::

Bom jaz komentiral. Rad bi zoomiral v obdobje 247000-243000 let nazaj. Pokazes graf?

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: kow ()

no comment ::

FrRoSt je izjavil:

Če ko še kdo komentiral!! ;)

Resolucija tega grafa je popolnoma neprimerna za to debato. Ampak, za trenutek se delajmo, da temu ni res...

Trenutno smo torej na maksimumu, ki ga je Zemlja dosegla v zadnjih 500k letih. Ali naj nas začne skrbeti, če temperatura v parih desetletjih zraste npr. 2 stopinji čez maximum zadnjega pol milijona let? In, zakaj ne?

Mato989 ::

no comment je izjavil:

FrRoSt je izjavil:

Če ko še kdo komentiral!! ;)

Resolucija tega grafa je popolnoma neprimerna za to debato. Ampak, za trenutek se delajmo, da temu ni res...

Trenutno smo torej na maksimumu, ki ga je Zemlja dosegla v zadnjih 500k letih. Ali naj nas začne skrbeti, če temperatura v parih desetletjih zraste npr. 2 stopinji čez maximum zadnjega pol milijona let? In, zakaj ne?


Skrbet nas mora če bo naslednji OKVIRČEK ali vsaj polovica okvirčka imela rast.... torej 50k let 8-)

Nekaj desetletij je rang statistične napake...
Če sem pomagal, se priporočam za uporabo linka!
KUCOIN EXCHANGE link: https://www.kucoin.com/#/?r=E3I9Ij
BINANCE EXCHANGE link: https://www.binance.com/?ref=10161115

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: Mato989 ()

kow ::

Dobro, ti si ze povedal, da ti je vseeno zase in ostale ljudi. Da castis Mati Zemljo in to je to.

Magic1 ::

FrRoSt je izjavil:

:))
NO, vsaj eden, ki je naredil DN (DOMAČO NALOGO)!! :)

Bom jaz dodal še tale graf, ki je še malo obsežnejši! 8-)

 temperature po tisočletjih

temperature po tisočletjih



https://www.researchgate.net/figure/Glo...

Če ko še kdo komentiral!! ;)

Po tem grafu je bila temperatura leta 1800 praktično na vrhuncu zemljske temperature zadnjih pol miljona let. In mi smo imeli malo ledeno dobo, ki je kar fajn vplivala na cel svet... Kako potem zgleda poštena ledena doba!!!
Magic

Mato989 ::

kow je izjavil:

Dobro, ti si ze povedal, da ti je vseeno zase in ostale ljudi. Da castis Mati Zemljo in to je to.



Saj eni ste tudi že milijonkrat povedali da je co2 problem itd itd pa še skoz ponavljate.
Če sem pomagal, se priporočam za uporabo linka!
KUCOIN EXCHANGE link: https://www.kucoin.com/#/?r=E3I9Ij
BINANCE EXCHANGE link: https://www.binance.com/?ref=10161115

fulk ::

@Magic1
Zanimivi podatki.

Kot rečeno, današnji establišment klimatologi se gredo kreativno računovodstvo.
Prebacavajo cifre, dokler jim ne pokaže to kar od njih zahteva sponzor.

V resnici pa je business as usual.

blay44 ::

Tole poglejte.
https://earthobservatory.nasa.gov/world...
Z ogljikovodiki in fisijo bomo morali hitro končati.
Ostalo je samo še rjovenje dinozavrov v smrtnem krču.:D

Mr.B ::

kow je izjavil:

Bom jaz komentiral. Rad bi zoomiral v obdobje 247000-243000 let nazaj. Pokazes graf?

Vpradaj se, kako imajo podatke za 4 miljarde let nazaj.:))
France Rejects Genocide Accusations Against Israel in Gaza,
To accuse the Jewish state of genocide is to cross a moral threshold

fulk ::

blay44 je izjavil:

Tole poglejte.
https://earthobservatory.nasa.gov/world...
Z ogljikovodiki in fisijo bomo morali hitro končati.
Ostalo je samo še rjovenje dinozavrov v smrtnem krču.:D


Več stvari me je zmotilo, ampak to kot zadnje.
These in situ measurements are analyzed using an algorithm that considers the varied spacing of temperature stations around the globe and urban heat island effects.


Čim vpelješ nek izkustveni algoritem, si že v bolj špekulativnih vodah kot pa znanosti.
V resnici ne bi smeli primerjati temperature povsem različnih metodologij zajema in obsega.
Tovrstno dejanje zahteva manipulacije, ki so podvržene pristranskosti.

FrRoSt ::

no comment je izjavil:

FrRoSt je izjavil:

Če ko še kdo komentiral!! ;)

Resolucija tega grafa je popolnoma neprimerna za to debato. Ampak, za trenutek se delajmo, da temu ni res...

Trenutno smo torej na maksimumu, ki ga je Zemlja dosegla v zadnjih 500k letih. Ali naj nas začne skrbeti, če temperatura v parih desetletjih zraste npr. 2 stopinji čez maximum zadnjega pol milijona let? In, zakaj ne?


Resolucija in graf sta popolnoma primerni!! Ker ti pokaže širšo sliko in kje se nahajamo! Če bi se nahajali v minimumu, ali pa nekje na sredini, bi to pomenilo čisto nekaj drugega! Imeki bi še rezervo, tako v izpustih kakor času. Ker smo pa na meksimumu tega pač nimamo ravno.
Gre dejansko za VIŠJE harmonike! To dobro poznajo tudi električarji. Električni tok je sinusoida. Dejansko pa ta sinusoida ni tako enostavna in lepa, kot zgleda od daleč. Če jo pogledaš bolj podrobno, je prav hrapava. In ti mali (hrapavi) koščki predstavljajo harmonike višjega razreda. Približno tako, kakor nož. Lahko je raven in oster, lahko pa ima na rezilu še majno žagico.
Graf je torej pomemben zato, da ugotoviš, da vsi tisti, ki se sklicujejo na neko "malo" ledeno dobo in da smo se ravno izvlekli iz nje, prodajajo meglo! ;)

Drugi del vprašanja bom odgovoril takole. Skrb, tako kot vse ostale take zadeve, npr bolečina, krivda, odgovornost, strah, .... so zelo individualne in relativne!
To pomeni, da strah, ali pa bolečino, dva različno dojemata in čutita. Kar je za nekoga lahko zelo boleče, drugega lahkp popolnoma nič, ali pa komaj kaj moti. Te zadeve, kakor tudi občutki so zelo relativni. Če v Indiji npr lahko povsem spodobno preživiš s 5€ na dan, to ne pomeni, da je rezultat isti tudi pri nas ali drugod po Evropi.

Tako da, najbolje, da sami prodete do slike in zaključkov. Ali bi vas moralo biti strah in zakaj!??

Da si pridobite to sliko, bi se morali vrniti malo nazaj, na prejšnjo (drugo) stran, kjer sem že opozoril na paradoks, ki ga je potrebno streti, da razumemo (bistvo) stvari!
Še NAMIG sem ponudil, smer, v kateri je potrebno iskati in kopati. Saj ni čisto nič tako kompliciranega, da ne bi vsak mogel ugotoviti, kaj in zakaj je to. Vsem nam so to povedali, še v šoli, samo smo to nekako pozbili in zanemarili. Tudi jaz sem moral kar napeti svoje sive celice, da sem razvozlal paradoks. ;) Se mi je pa posvetilo. :)

Vprašanje je torej: Kaj pa dela ta Planet, ki smo jo poimenovali kar Zemlja, tako edinstven v našem vesolju!???

Seveda bi lahko kdo rekel: raznolikost življenja! Res je, vendar je to samo posledica!! Iščemo torej vzrok za to čudovito raznolikost in pestrost življenja!

Bom še malo pomagal, če ne bo šlo! ;) Do takrat pa napnite še malo svoje sive celice. 8-)
Noben človek ni otok, popolnoma sam zase; smrt slehernega človeka vzame
del mene, ker pripadam človeški vrsti; in zato nikdar ne pošiljaj poizvedovat,
komu zvoni; zvoni tebi.

12c0 ::

m0LN4r ::

Kako potem zgleda poštena ledena doba!!!
S soncno elektrarno pokrito s snegom, jebeno.
https://www.youtube.com/user/m0LN4r

kow ::

Mr.B je izjavil:

kow je izjavil:

Bom jaz komentiral. Rad bi zoomiral v obdobje 247000-243000 let nazaj. Pokazes graf?

Vpradaj se, kako imajo podatke za 4 miljarde let nazaj.:))


Skratka, tisti njegov graf je za rit ubrisati, ker nima dovolj locljivosti.

Magic1 ::

Jaz se sprašujem kako ima Rusija toliko nafte in plina v severnih polovici, če smo zdaj na "vrhuncu" toplih klimatskih razmer in je tam trenutno večinoma permafrost.
Magic

kow ::

Ne razumem kaj hoces povedati, ocitno se ne znas izrazati. Namigujes, da je bilo na Zemlji ze topleje? To je znanosti znano.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: kow ()

fulk ::

V bistvu če gldaš tako.
Globalno segrevanje je ključnega pomena za delovanje solarnih panelov.

V prejšnjih zimah, kjer je zneg pobelil pol slovenije za 2-3 mesece, kaj boš naredil, poslal komunalne delavce, da ti skidajo sneg dol iz miljonov panelov?

kow ::

Paneli imajo visji izkoristek pri nizjih temperaturah. Vidim, da nisi obvescen. Ne vem o kaksnih pobeljenih zimah govoris? Sploh se ne spomnim, kdaj sem jo nazadnje dozivel.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: kow ()

fulk ::

Koliken izkoristek pa imajo prekrite z 10cm snega?

edit: No, saj to ti pravim. Solarni paneli so smiselni samo z global warmingom, kjer ni več zim. Drugače pa so neuporabni, razen na jugu.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: fulk ()

kow ::

Ce te prav razumem, je blazni problem 1x na leto skidati sneg? Lol.

FrRoSt ::

kow je izjavil:

Ne razumem kaj hoces povedati, ocitno se ne znas izrazati. Namigujes, da je bilo na Zemlji ze topleje? To je znanosti znano.


Sebeda je bilo na Zemlji že topleje! Tudi ogromni planet je že treščiv vanjo in ji za seboj pustil Luno! :))

Samo takrat še ni bilo permafrosta! 8-)

Niti človeka! :))
Noben človek ni otok, popolnoma sam zase; smrt slehernega človeka vzame
del mene, ker pripadam človeški vrsti; in zato nikdar ne pošiljaj poizvedovat,
komu zvoni; zvoni tebi.

kow ::

Vidim, da bo potrebno pocakati, da Magic razlozi.

FrRoSt ::

Magic1 je izjavil:


Po tem grafu je bila temperatura leta 1800 praktično na vrhuncu zemljske temperature zadnjih pol miljona let. In mi smo imeli malo ledeno dobo, ki je kar fajn vplivala na cel svet... Kako potem zgleda poštena ledena doba!!!


Takrat šo še sloni imeli dlako (mamuti), človek pa je v severno ameriko prepotoval kar po ledu na severnem tečaju...

 prava ledena doba

prava ledena doba



https://www.mozaweb.hu/sl/sl/Extra-Vide...

kow je izjavil:

Vidim, da bo potrebno pocakati, da Magic razlozi.


NE spravljaj se na druge!! Svojo energijo in čas uporabi bolj konstruktivno! ;)

Sem postavil vprašanje in ti ga ponovim še enkrat: Kaj je torej tisto na tem planetu Zemlja, ki ga dela tako posebnega (od ostalega vesolja)!! :O

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: FrRoSt ()

kow ::

FrRoSt je izjavil:


NE spravljaj se na druge!! Svojo energijo in čas uporabi bolj konstruktivno! ;)


Na onesnazevalce (siri namrec lazi po "informacijskem prostoru") se je potrebno spraviti. To je konstruktivno.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: kow ()

FrRoSt ::

:)):)):))

In ti si čistilec!?? 8-)

Neke vrste KOMUNALNI TERORIST!?? :))
Noben človek ni otok, popolnoma sam zase; smrt slehernega človeka vzame
del mene, ker pripadam človeški vrsti; in zato nikdar ne pošiljaj poizvedovat,
komu zvoni; zvoni tebi.

Mato989 ::

kow je izjavil:

Ne razumem kaj hoces povedati, ocitno se ne znas izrazati. Namigujes, da je bilo na Zemlji ze topleje? To je znanosti znano.


Seveda, in ker je bilo na Zemlji že topleje kot danes (bila je žareča krogla) pomeni da človek ni kriv za to... kot ni bil kriv za žarečo kroglo... zato je potrebno usmerit v mikroplastiko naše reševanje.
Če sem pomagal, se priporočam za uporabo linka!
KUCOIN EXCHANGE link: https://www.kucoin.com/#/?r=E3I9Ij
BINANCE EXCHANGE link: https://www.binance.com/?ref=10161115

kow ::

Ce te prav razumem, ker v naravi obstajajo poplave, ni mogoce da bi ljudje sprozili poplavo? Ti pa si komedijant.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: kow ()

Magic1 ::

Mal mi ni kapnilo, da nafta ni nastala v zadnjih parih miljonih let:)) Tako da ja, zemlja je bila že mnogo bolj zelena in tudi topla, samo ne v zadnjih 500000 letih. Ta časovni vzorec je v bistvu zanemarljiv za zemljo.

Če eko fašisti ne bili tako drastično proti jedrskim desetletja nazaj, bi sedaj imeli ogromno poceni elektrike brez izpustov. Tako pa smo in še kurimo na veliko fosilce. In dokler bomo mel solar, bomo še naprej.
Magic

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Magic1 ()

Mato989 ::

kow je izjavil:

Ce te prav razumem, ker v naravi obstajajo poplave, ni mogoce da bi ljudje sprozili poplavo? Ti pa si komedijant.


Seveda... Ljudje sprožijo poplavo v 99% lahko samo tako da:

1. z orožjem naredijo udarni val
2. z gradnjo naredijo akumulacijo kar se spet z orožjem podre ali propade in zalije okrog.


Zanimivo pa je to da noben ni tako nor da bi rekel da moramo nehat gradit jezove ker imamo 100 poplav v 100 letih od tega je za 1 kriv človek za ostale pa dež... to namreč počnemo pri CO2 večino CO2 proizvede narava... Še več, v času Jure je bilo več CO2ja in več kisika v ozračju in je narava uspevala 10x bolje kot zdaj ko je manj CO2.

CO2 je kisik za rastline.

Kaj če ukinemo ves kisik!
Če sem pomagal, se priporočam za uporabo linka!
KUCOIN EXCHANGE link: https://www.kucoin.com/#/?r=E3I9Ij
BINANCE EXCHANGE link: https://www.binance.com/?ref=10161115

kow ::

Vidim, da si priznal zmoto, ker si zopet zamenjal temo pogovora. Raje priznaj, da si imel butasto izjavo.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: kow ()

Invictus ::

kow je izjavil:

Paneli imajo visji izkoristek pri nizjih temperaturah. Vidim, da nisi obvescen. Ne vem o kaksnih pobeljenih zimah govoris? Sploh se ne spomnim, kdaj sem jo nazadnje dozivel.

Pa super delajo, ko je gor svinjarija in sneg. Ojačajo delovanje za 1000%...
"Life is hard; it's even harder when you're stupid."

http://goo.gl/2YuS2x

Magic1 ::

Bomo že. Po vsakem snegu na streho skidat, ob slabem vremenu pa na dinamo kolo.
V glavnem veter in sonce sta dva zelo nestanovita vira. Če se karkoli zgodi, ki občutneje spremeni klimo, smo hitro na suhem brez elektrike. Zdaj se bo neskončno miljard zmetal v solar, v razvoj nekaj trajnega gre pa drobiž. Z jedersko greš lahko v jamo živet pa še konstantna je.
Magic

fulk ::

kow je izjavil:

Ce te prav razumem, je blazni problem 1x na leto skidati sneg? Lol.


Če imaš 10 panelov in živiš na jugu slovenije, ne, ni tak rpoblem.
Če pa imaš hektare tega in si severneje, kjer je več snežne oddeje potem pa to ni več štost.

En snežni metež ti resno sfuka vso gospodarstvo.
Saj bi preživeli, ampak odpovedati se boste morali vsem bonitetam post-modernizma.
1 2
3
4


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Izpusti ogljikovega dioksida še vedno rekordni (strani: 1 2 3 4 )

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
1589541 (4410) kow
»

V Franciji nič več kratkih letov (strani: 1 2 3 4 5 6 )

Oddelek: Novice / Nakupi / združitve / propadi
25013285 (7945) 49106
»

Tudi v ZDA obnovljivi viri elektrike presegli premog

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
162871 (2030) bf4ed
»

Koncentracije toplogrednih plinov v ozračju lani dosegle nove rekorde

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
467245 (5229) Unchancy
»

Lani rekordno povečanje izpustov toplogrednih plinov (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
6116150 (14429) Zheegec

Več podobnih tem