» »

Prvi računalniki v Sloveniji, 9a.del - študij in pouk računalništva

Prvi računalniki v Sloveniji, 9a.del - študij in pouk računalništva

Računalniški muzej -

Teoretično računalništvo, ki je povezano z več področji matematike in elektrotehnike, se je na Univerzi v Ljubljani začelo razvijati že na začetku šestedesetih. V okviru študija tehniške matematike na Fakulteti za naravoslovje in tehnologijo(FNT), ki se je začel izvajati leta 1961, je bil v učnem načrtu vključen predmet Programiranje. V tem času je bil ustanovljen tudi Inštitut za matematiko, fiziko in mehaniko(IMFM), ki je predstavljal pomembno mesto začetnega razvoja teoretičnega in praktičnega računalništva, predvsem s svojim Računskim centrom, ki je med drugim prevzemal tudi pedagoško in raziskovalno dejavnost. Nekoliko pozneje je profesor in vodja Računskega centra IMFM dr.Tomislav Skubic enosemestrski predmet Programiranje uvedel tudi na Fakulteti za elektrotehniko. Udeležilo se ga je približno 40 študentov, ki so imeli možnost preizkusa krajšega program na takratnem računalniku Zuse Z-23 v Računskem centru. Predmet se je izvajal nekaj let. Do sredine leta 1968 so za študente obeh smeri v Računskem centru izvedli 20 tečajev. Učili so programiranje v zbirnem jeziku računalnika Zuse Z-23 in v višjem jeziku Algol. Tudi na Ekonomski fakulteti so sredi šestdesetih uvedli predmet linearno programiranje, pri katerem so se zaradi obilice numeričnega računanja začeli posluževati računalnika v Računskem centru.

Aktivnosti za uvedbo resnega študija računalništva v izobraževalni proces so se pri nas začele v začetku sedemdesetih. Stanje na tem področju je bilo v tem času že kritično. Zaradi pomanjkljivih in slabo izobraženih kadrov so redki računalniki ostajali neizkoriščeni, njihova uporaba pa površna. Nekje leta 1971 se je porodila zamisel o uvedbi enakopravnega študijskega programa Računalništvo in informatika na Fakulteti za elektrotehniko. Medtem so leta 1972 začeli računalništvo uvajati tudi na Fakulteti za strojništvo, kjer so oblikovali novo podiplomsko smer Avtomatizacija, obdelovalni sistemi in računalniška tehnologija. Na Ekonomski fakulteti so imeli v tem času že svoj predmet Računalništvo in informatika, na Visoki ekonomsko komercialni šoli v Mariboru pa so pod vodstvom Ferdinanda Marna razvijali predmet Poslovna informatika. Na Višji šoli za organizacijo dela v Kranju se je vedno bolj oblikovala študijska smer za organizatorje računalniške obdelave. Postajalo je jasno, da bi bilo dobro in potrebno to razdrobljeno študijsko smer nekako združiti v enoten oddelek in resno pristopiti k oblikovanju celovitega študijskega programa računalništva. Ko je bila stavba Fakultete za elektrotehniko na Tržaški ulici dograjena s finančno podporo Iskre je bil v okviru fakultete ustanovljen nov oddelek za Računalništvo in informatiko.

Profesorji računalništva so dobili mesto v novih prostorih. Pri pripravi študijskega programa računalništva so takrat vsak s svojimi predmeti sodelovali profesorji dr.Slavko Hodžar, ki je postal tudi prvi predstojnik novega oddelka, pa dr.Ludvik Gyergyek in dr.Jernej Virant iz Fakultete za elektrotehniko, ter dr.Polde Leskovar iz Fakultete za strojništvo. Program računalništva se je v sodelovanju z matematičnim oddelkom Fakultete za naravoslovje in tehnologijo začel izvajati v šolskem letu 1972/73 kot nadaljevalni program v zadnjih dveh letnikih študija elektrotehnike. Razpis za prve študente so objavili pozno saj so se želeli izogniti prevelikemu navalu. Sprejeli so prvih 15 študentov, katerih prejšnji študiji so morali vključevati višjo matematiko, fiziko in osnove programiranja. Novi študijski program si je prizadeval predvsem za vzgojo strokovnjakov, ki bi do potankosti poznali ustroj in delovanje računalniških sistemov. Samostojen štiriletni študij računalništva so začeli načrtovati leta 1976. Zanj so bili takrat predlagani trije temeljni moduli: Programska oprema, Računalniška logika in sistemi, ter Informatika. Dodaten pedagoški modul za šolanje profesorjev računalništva je prevzela Fakulteta za naravoslovje in tehnologijo. Samostojen študij so začeli izvajati šele v šolskem letu 1981/82.

Prvi pouk praktičnih znanj iz računalništva za srednje šole je poskusno začel izvajati profesor dr.Izidor Hafner na Šubičevi gimnaziji v šolskem letu 1969/70. Tudi na nekaterih drugih srednjih šolah so se v tem času že pojavila posamezna predavanja povezana z računalništvom v okviru matematike ali neodvisno. Po uspešni izvedbi pouka se je dr.Izidor Hafner povezal z Zavodom za šolstvo SRS in oblikovali so manjšo strokovno službo za računalništvo, v kateri je sodelovalo nekaj ljudi, ki so prav tako neodvisno preučevali možnost uvedbe pouka računalništva. Začeli so pripravljati načrt uvajanja v šole in učni načrt predvidenega pouka računalništva. Pouk so poskusno najprej uvedli v šolskem letu 1971/72 na petih gimnazijah v Ljubljani, Mariboru, Brežicah in Škofji Loki in dveh tehniških šolah v Ljubljani in Mariboru, potem pa postopno v vseh petinšestdesetih srednjih šolah do šolskega leta 1975/76. Organizirali so tečaje za učitelje, na katerih je vsako leto sodelovalo novih 25 učiteljev, pri poučevanju pa so pomagali tudi računalniški strokovnjaki iz lokalnega okolja. Učni načrt je obsegal 52 ur. Od tega je bilo namenjenih 8 ur pripravi problema in rešitve ter 22 ur programskemu jeziku Fortran. Predvideno je bilo tudi praktično delo na računalniku. Ob izvajanju poskusnega pouka je nastajal učbenik za pouk računalništva v srednjih šolah, ki sta ga napisala dr.Ivan Bratko in dr.Vladislav Rajkovič. To je bil prvi učbenik računalništva pri nas, menda pa tudi v Srednji in Jugovzhodni Evropi. Pouk računalništva so v slovenske srednje šole takrat vpeljali med prvimi v Evropi.

18 komentarjev

FireSnake ::

Celo ekonomisti so programirali.
Danes pa ekonomisti nimajo niti predmeta matematike.
Kolikor mi je znano, so jo v Mariboru umaknili že pred časom.
Poglej in se nasmej: vicmaher.si

starfotr ::

Ekonomisti ne potrebujejo matematike za za(furat) firme.

Jure14 ::

Počasi prihajamo do "mojih" let. Spectrum v OŠ in Partner v SŠ.

fikus_ ::

To so bili časi, ko je bilo zelo pomembno poznati delovanje računalnika in šele nato programiranja.
Sam sem začel s C64, potem prvi PC286 in DOS,..., kupovanje komponent v AT in sestavljanje doma, inštaliranje drajverjev,...
Učite se iz preteklosti, živite v sedanjosti in razmišljajte o prihodnosti.

Barbarpapa2 ::

Pozdrav.

Težava "zgodnjih" časov poučevanja računalništva je bila tudi (ali pa predvsem) pomanjkanje računalnikov. Sam sem se z računalništvom v srednji šoli srečal nekje leta 1983/84, hodil sem pa na SKSMŠ (Srednja Kovinarska, Strojna in Metalurška Šola) Maribor. Seveda se je računalništvo predavalo "ex chatedra" v navadni učilnici, ker namenske računalniške učilnice nismo imeli. Smo pa imeli računalniški kabinet in v njem Apple IIe (ali pa je bil II+ :D ?) z monitorjem, disketno enoto in pa "širokim" matričnim Epson tiskalnikom s "fanfold" papirjem 8-)... Zraven smo še imeli VT100 terminal, ki je bil povezan z računalniškim centrom univerze (RCUM) v Mariboru. Imeli smo srečo, da so bili prostori tega kabineta točno nasproti prostorom RCUM na VTŠ-ju, vmes je bila edino Smetanova ulica. Fizično je bila ta povezava narejena kar v obliki teelfonskega kabla, potegnjenega čez cesto :D...

Učitelj nam je celo dal na izbiro, ali se želimo učiti programirati v BASIC-u ali FORTRAN-u. Tistih nekaj dijakov, ki nas je računalništvo resno zanimalo, smo potem "izglasovali" BASIC, to pa zato, ker se je dalo na Applu z njim tudi risati. Sam pouk računalništva je vseboval spoznavanje zgradbe računalnika in procesorjev (v smislu, da obstaja aritmetičn-logična enoto (ALU), enoto za vhod/izhod itd., itd....). Potem smo se lotili logičnega razčlenjevanja problemov in obveznega risanja diagramov poteka, na koncu pa še samega BASIC-a. Na koncu je učitelj vsakemu od nas dodelil nalogo, ki smo jo morali rešiti v obliki programa, napisanega na Applu. Se pravi, da smo imeli 1 računalnik na 32 dijakov. Ampak "gužve" na računalniku ni bilo (računalniški kabinet nam je bil na voljo popoldan), saj sva vse programe napisala dva, ki sva imela veselje s tem :)):)):|...

Na srečo se je ravno takrat začel računalniški boom in stanje v šolah se je začelo počasi izboljševati...

P.S. Spet hvaležna "še pomnite, tovariši" tema :D


Jože

fikus_ ::

"Spet hvaležna "še pomnite, tovariši" tema"

Tokrat v res dobrem smislu, spomini na tedanji napredek, na ljudi, ki so utirali pot uporabe računalnikov. Je fajn prebrati takšne stvari.
Ko sem bil sam v SŠ, smo "ta pridni" imeli dostop do rač. Bila je ena rač. učilnica z (mislim da) 10-timi ZX Spectrumi, v kabinetu je pa profesor imel en PC.

V ta čas verjetno še pridemo s prispevki s strani avtorja chnglng.
Učite se iz preteklosti, živite v sedanjosti in razmišljajte o prihodnosti.

chnglng ::

Vsem hvala za entuziazem in pozitivne odzive na temo, še posebej pa za vaše osebne izkušnje, ki lepo dopolnjujejo te suhoparne splošne podatke :) Tu je res le nekaj malega o začetku študija in pouka računalništva! O težavah in pomanjkanju računalnikov oziroma pomanjkanju dostopa do njih pa pride nekaj v naslednjem prispevku.. Lahko pa v prihodnosti pričakujete prispevek o 2000 računalnikih za slovenske šole.. osnovne in srednje.. tu je pa že šlo za mikro in hišne računalnike, ki jih omenjate. Članki, ki pogosto vključuje še več podatkov in povezane teme, pa so seveda objavljeni na spletni strani računalniškega muzeja.

tomlin ::

FireSnake je izjavil:

Celo ekonomisti so programirali.
Danes pa ekonomisti nimajo niti predmeta matematike.
Kolikor mi je znano, so jo v Mariboru umaknili že pred časom.


Jaz sem kot drugi faks delal EPF. Neverjetno koliko jih je obupalo in zapustilo faks ravno zaradi Dr. Meška- predmet Metode optimiranja (linearno programiranja). Meni je požrlo dva meseca študiranja in vaj. Se pa lahko pohvalim dal mi je 9, ko sem mu zrecitiral skoraj celo njegovo knjigo na pamet.
Vsebino, sem kasneje veličastno pozabil, ker je žal nisem nikoli uporabljal.
Svoboda in enakost ni isto kot svoboda.
M. Friedman

Barbarpapa2 ::

Dober večer.

Ti članki so me vzpodbudili, da poskusim na internetu izbrskati kaj takega, kar bi lahko podkrepilo in dokumentiralo moje spomine na moje prve računalniške korake. Spodnja povezava sicer ne dokumentira kakšnega konkretnega dogodka, ampak lepo "paše" k današnjemu članku:

https://www.sistory.si/cdn/publikacije/...

Gre za prilogo poročevalca z dne 09.10.1984 v katerem je podana ocena o računalniški pismenosti v takratni SR Sloveniji. Članek je na straneh 8 - 14.

Lp

Jože

pegasus ::

Dobra ideja. Recimo tole: https://archive.org/stream/Moj_Micro_19... ... prispevek "Caramo s spectrumom". To so bili tako dramatični efekti, da so se mi zalimali v spomin ;)

Duhec ::

Jejhata, spomini na Vegovo in vtis iz kletnih prostorov, ko sem prvič videl, predvsem pa poslušal veeelik stroj v katerega so vtaknili kup zluknjanih kartic, nekaj je zaropotalo... in kot rezultat je priletela ena zluknjana kartica računa, ki je bil naluknjan na vseh prejšnjih karticah.
To čudo je razumelo Fortran jezik. Tako nekako se spominjam prvega stika z "računalnikom".
V prvem letniku Vegove nismo smeti uporabljati žepnih kalkulatorjev, popularen je bil takrat TI-30, ampak smo se učili in za osnovne operacije uporabljali logaritemsko računalo ("rehnšiber"). Tudi Rotringi so bili obvezni.
...
Pred leti me je spet zamikala nostalgija, popravilo C64, spet zbiram staro šaro katero smo včasih drago plačevali, kasneje metali stran... jao ... :)
http://blackbird.si/

Barbarpapa2 ::

Pozdrav.

Duhec, bi bilo fino vedeti, kdaj ej bilo to, da se lahko malo časovno orientiramo :)...

Zanimivo pa je, da so nas SKSMŠ v Mariboru vzpodbujali k rabi elektronskih kalkulatorjev, pravzaprav je bil kalkulator obvezen pripomoček. Dejansko nas je večina imela TI30, edino en sošolec se je lahko "stegnil" za TI58, ki je bil programabilni kalkulator, ki je lahko programe hranil na magnetnih karticah. Naša razredničarka, profesorica matematike je celo eno uro posvetila temu, da nam je pokazala, kako čim bolj učinkovito uporabljati kalkulator (raba spomina ipd...). Spomnim se tudi profesorice fizike, ki nas je "grdo imela" če smo kalkulatorju rekli računalnik.."Računalnik se lahko programira, to, kar imate vi, je računalo ali kalkulator!!!", je bila njena mantra.

Kar se pa "rehnšiberja" tiče, ne bom nikoli pozabil profesorja elektrotehnike Polaka, ki je vedno imel majhen, žepni "rehnšiber" zraven. Smo enkrat tekmovali, kdo bo hitreje določene stvari izračunal in mi s kalkulatorji proti njemu nismo imeli šanse. Edino je rekel, da lahko jamči za dve decimalki natančnosti, več ne :))...

Logaritemsko - pomično računalo imam še sedaj, kaj več kot seštevati pa z njim ne znam :P

Lp

Jože

pegasus ::

E6B @ Wikipedia ... hehe, tole še imam nekje, je tudi kar blast from the past.

tony1 ::

@predzadnja dva: dajta napisati letnico, kdaj je bilo to!!! :)):| Vama je že kristalno jasno, je pa razlika, če je nekdo zahteval log. računalo leta 1975 ali pa 1985 ;)

pegasus ::

E6B je bil priporočen za PPL še v 1999 ;)

Barbarpapa2 ::

Pozdrav.

tony1 je izjavil:

@predzadnja dva: dajta napisati letnico, kdaj je bilo to!!! :)):| Vama je že kristalno jasno, je pa razlika, če je nekdo zahteval log. računalo leta 1975 ali pa 1985 ;)


SKSMŠ v Mariboru sem obiskoval v letih 1981 - 85, kalkulator je bil obvezen že v prvem letniku...

Lp

Jože

Duhec ::

@Barbarpapa2, @tony1...
Vegovci Vegovcem
Glej ŠOLSKO LETO 1979/80, ODDELEK: J 4. B, JAKI TOK, Razrednik: Dragica Perovšek (klicali smo jo "žabica"). :)
http://blackbird.si/

tomlin ::

Ena redkih tem, ki jih rad berem so NOVICE SLOTECH. Kar tako naprej, nič ne škodi, če objavite še več teh zanimivih tem.
Svoboda in enakost ni isto kot svoboda.
M. Friedman


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
!

Študent naj bo ali Kako in kam na fakulteto!!! (strani: 1 2 3 47 8 9 10 )

Oddelek: Šola
466344533 (6725) nejc_nejc
»

Prvi računalniki v Sloveniji, 7a.del - prvi mini računalniki

Oddelek: Novice / Računalniški muzej
72626 (592) Barbarpapa2
»

Prvi računalniki v Sloveniji, 4.del - prvi elektronski računalnik

Oddelek: Novice / Računalniški muzej
103466 (1474) Barbarpapa2
»

poučevanje matematike in računalništva

Oddelek: Šola
153618 (2583) lebdim

Več podobnih tem