»

Kanada v plamenih, na Facebooku pa onemogočeno deljenje novic o tem

Reuters - Medtem ko v Kanadi divjajo eni najhujših gozdnih požarov doslej, so ljudje pri komunikaciji in informiranju naleteli na nepričakovano prepreko. Od začetka tega meseca je na Facebooku v Kanadi onemogočeno deljenje povezav do lokalnih novic, zaradi česar imajo težave pri širjenju vesti. Kanadske oblasti so zato Meto pozvale, naj to nesprejemljivo politiko nemudoma odpravi.

Geneza težave sega daleč v preteklost, neposredni povod pa je bila nova kanadska zakonodaja, ki od upravljavcev platform zahteva, da z založniki sklenejo dogovore o deljenju dela prihodkov. Objavljanje vsebin, ki jo producirajo medijske hiše, je eden izmed razlogov za obiskanost družbenih omrežij, zato je po mnenju kanadskega zakonodajalca edino pravilno, da se tudi dobički delijo. Podobno zakonodajo so že sprejeli v Avstraliji, kjer sta se Facebook in Google na koncu vdala in privolila v plačilo. V Kanadi pa bitka še traja in trenutno Facebook ne dovoljuje deljenja povezav do kanadskih novic.

To pa je problem,...

31 komentarjev

Tudi Google bo ukinil novice v Kanadi

Slo-Tech - Po sprejetju novega zakona v Kanadi, ki predvideva plačevanje medijskim hišam, ker spletne platforme delijo in uporabljajo njihove vsebine, tudi Google napoveduje blokado deljenja novic. To je že napovedala Meta, sedaj pa bo sledil še drugi velikan.

Podobno rešitev so uvedli tudi v Avstraliji, kjer je prav tako sledilo napenjanje mišic in začasno blokiranje objavljanja povezav do novic na platformah, dokler ni bil sklenjen dogovor. Sedaj, ko je enak zakon sprejela Kanada, veljati pa naj bi začel prihodnje leto, enako grozita tudi Meta in Google. Slednji podobno kot Meta vztraja, da je zakon (C-18) v praksi neizvedljiv. Moti jih, da bi morali plačevati zgolj za objavo povezav do novic na spletnih straneh medijskih hiš, kar štejejo kot davek na povezave (link tax). Google meni, da je to nesprejemljivo, zato bodo umaknili vse povezave do kanadskih novic na storitvah Google Search, News in Discover.

Google vztraja, da želijo pomagati izboljšati zakon, zato so pripravljeni sodelovati...

9 komentarjev

Na Facebooku in Instagramu v Kanadi ne bo več novic

Slo-Tech - Meta je potrdila napovedi z začetka meseca, da bodo v Kanadi ob sprejemu novega zakona Online News Act onemogočili deljenje povezavo do spletnih novic. Včeraj je kanadski parlament zakon resnično sprejel, na kar se je Meta odzvala v nekaj urah. Še pred začetkom veljavnosti zakona bodo svoje napovedi udejanjili.

Online News Act podobno kot zakonodaja v Avstraliji in Franciji obravnava padajoče oglaševalske prihodke klasičnih medijev. Zato od spletnih velikanov, kakršna sta Meta ali Google, zahteva plačevanje nadomestil. Logika je preprosta: omenjene platforme oziroma spletišča ustvarjajo oglaševalske prihodke zaradi obiska, ki je posledica tudi deljenja medijskih vsebin. Te ustvarjajo novinarske hiše, Meta ali Google pa nudita povezave nanje skupaj z naslovi in kratkimi povzetki (snippets).

A velikani temu nasprotujejo. Ko je Avstralija na enak način regulirala splet, je Meta zagrozila z blokado novičarskih objav na svoji platformi. Na koncu je obveljal kompromisni predlog, ki je...

5 komentarjev

Edge toži Microsoftu

Slo-Tech - Microsoftov brskalnik Edge, na katerega nas redmondski velikan res želi navaditi, tako da je celo Bing Chat omejil nanj, ni nič kaj diskreten. Uporabniki so ugotovili, da ob brskanju po spletu Edge pošlje zahtevek na bingapis.com za vsako spletno mesto, ki ga obiščemo. Microsoft je dejal, da navedbe preiskujejo.

Opozorila, da je Edge preveč radoveden, so se najprej pojavila na Redditu. Zakaj se to dogaja, ni natančno znano, verjetno pa gre za slabo implementacijo funkcionalnosti. Rafael Rivera je dejal, da ima Edge funkcijo, ki Bingu sporoča, ko uporabnik obišče določene strani, kamor sodijo YouTube, Reddit in podobno. A očitno je napisana tako slabo, da Bingu pošilja kar vse spletne strani, na katere oddeskamo. Funkcija se imenuje Creator follow in uporabnikom omogoča, da sledijo priljubljenim ustvarjalcem vsebine na YouTubu in drugod po spletu (obstaja seznam). Izklop te funkcije onesposobi tudi komunikacijo z bingapis.com. Dokler Microsoft ne pojasni več in ne popravi...

3 komentarji

Google zaradi medijske zakonodaje napenja mišice v Kanadi

Slo-Tech - V Kanadi se obeta sprejetje novega zakona o spletnih novicah (Online News Act), katerega osnutek (Bill C-18) je spodnji dom parlamenta potrdil decembra lani, sedaj pa bo o njem odločal še zgornji dom. Zakon uvaja nadomestila kanadskim medijem, ki jih bodo morali plačevati spletni velikani v zameno za poobjavo njihovih vsebin na svojih platformah. Google je že novembra javno izpostavil svojo nestrinjanje z novo ureditvijo, sedaj pa je začel preizkušati protiukrepe. Kanadske medije je izbrisal s svojih platform Google News in Search.

Za zdaj gre le za preizkus, ki je prizadel približno štiri odstotke kanadskih uporabnikov Googlovih storitev. Ti ob iskanju po aktualnih dogodkih ne dobijo povezav do kanadskih medijev, temveč le do tujih, denimo ameriških. Pri tem početju Google ni edini, saj je tudi Meta (Facebook) napovedala, da bo odstranila povezave do kanadskih medijev. Kanadska vlada je dejala, da novi zakon vzpostavlja ogrodje za določitev primernega nadomestila za ustvarjalce...

3 komentarji

Facebook Avstraliji pokazal zobe. In nrav.

vir: Pxhere

Slo-Tech - Avstralci so se zjutraj zbudili v precej prazen Facebook. Omrežje je namreč sklenilo blokirati objave povezav do novičarskih vsebin in sicer tako uporabnikom, kot tudi medijskim družbam. Nekaj časa so bile nedosegljive tudi strani povezane z vladnimi službami in celo nekaterimi storitvami za primer sile, a je šlo za napako, ki je bila pozneje odpravljena.

Ukrep je posledica sprejemanja prelomnega zakona v avstralskem parlamentu, po katerem bi morali spletni velikani medijskim založnikom začeti poravnavati določene odškodnine za objavljene vsebine. Zakon je bil danes sprejet v spodnjem domu, vse pa kaže, da ima zagotovljeno večino tudi za potrditev v senatu.

Kot je v svojem blogovskem zapisu poudaril William Easton, direktor Facebooka za Avstralijo in Novo Zelandijo, gre pri sprejetem zakonu za nerazumevanje odnosa, ki ga imajo založniki z njihovo platformo na kateri delijo svoje vsebine. Zato Facebooku ni preostalo drugega, kot prepovedati novičarske vsebine na svojih storitvah...

26 komentarjev

Huaweijeva finančna direktorica Meng Wanzhou bo na odločitev počakala na prostosti

Slo-Tech - Huaweijevo finančni direktorico Meng Wanzhou so izpustili iz kanadskega pripora, potem ko je sodišče določilo varščino v višini 10 milijonov kanadskih dolarjev - sedem milijonov v gotovini, preostanek pa v obliki poroštev, ki jih je dal njen soprog Liu Xiaozong. Sodišče je po tridnevnem zaslišanju ocenilo, da lahko Mengova na odločitev glede izročitve počaka na prostosti. Mengova je osumljena kršenja ameriških sankcij zoper Iran.

Odločanje je trajalo dlje zato, ker je sodišče presojalo, ali je lahko kitajski državljan Liu, ki je v Kanadi s šestmesečnim vizumom, porok. Kasneje so poroštvo ponudile še štiri osebe (tudi njun nepremičninski agent in učitelj joge), ki sedaj solidarno...

28 komentarjev

Domače branje: novinarstvo (1. del)

Slo-Tech - Mediji in novinarstvo so pogosta tema debat na tehnoloških spletnih forumih. Včasih smo krivi novinarji, ker ne znamo pokriti tehnoloških zgodb, drugič smo udeleženi le posredno, ker pišemo (ali ne pišemo) o temah, ki razburijo spletne skupnosti. V zadnjih nekaj letih smo se začeli tudi sami pojavljati kot novica. Največkrat v razpravah o prihodnosti medijev in izginjanju občinstev, radi pa nas omenjajo tudi zagovorniki znanstvenega, podatkovnega; in drugega novega novinarstva, kakršnega je nakazala skupnost wikileaks in njeni številni posnemovalci.

Vprašanje, ali sta načeli wiki-sodelovanja in odtekajoče (leaking) odprtosti pozitivna ali negativna pojava, ni tako preprost, kot včasih radi zapišejo ideologi absolutne svobode informacij. Slovenski primer iz leta 2014, ko so se na videoportalu youtube znašli posnetki neformalnega pogovora predsednika vlade z izbranimi novinarji, je lepo razgalil nekatere zagate, ki so jih prinesle nove komunikacijske tehnologije. Je tehnologija...

14 komentarjev

Domače branje: internet (1. del)

Slo-Tech - Pisala se je druga polovica devetnajstega stoletja. Pod vladavino kraljice Viktorije je vzniknila čudovita nova komunikacijska tehnologija, ki je lahko v trenutku premagala velike razdalje in je tako skrčila svet, da se je zdel majhen kot še nikoli poprej. Njeno kabelsko omrežje je prepredlo kontinente in prečkalo oceane ter za vedno spremenilo gospodarstvo, medije in politiko. Zagovorniki novega medija so neutrudno hvalili njegove neslutene potenciale ter se prerekali s skeptiki, ki so se branili z dvomom in razširjanjem moralne panike. Države in vlade so poskušale zajeziti in nadzorovati telekomunikacijsko novost, saj so se na njenih žicah razvile nove oblike kriminala in vohunstva (nezakoniti prisluhi, borzne špekulacije ...), uporabniki pa so razvili svojo lastno telegrafsko subkulturo, zaznamovano s posebnim jezikom, pravili in navadami.

Zveni znano? Uvodne misli, s katerimi je britanski novinar, urednik in medijski zgodovinar Tom Standage začel svojo knjigo o zgodovini...

12 komentarjev

Kanada želi uvesti davek na prazne pomnilniške kartice

Slo-Tech - Ideja o obremenitvi naprav in medijev za shranjevanje in reprodukcijo podatkov z nadomestilom za dovoljeno reproduciranje ni slovenska posebnost, ampak je razširjena tudi po Evropi in svetu. V Evropi je celo Sodišče Evropske unije lani razsodilo, da je tovrstno indiskriminatorno obremenjevanje fizičnih oseb dopustno, saj avtorsko zaščitene dele v okviru dopuščenega po zakonu verjetno kopirajo, medtem ko za pravne to ne velja. V Kanadi pa so doslej tako obremenjevali prodajo zgoščenk in kaset, sedaj pa bodo vključili še pomnilniške kartice, kar je vznejevoljilo številne Kanadčane.

...

39 komentarjev