» »

Vdori v mehiške banke odnesli več sto milijonov pesov

Vdori v mehiške banke odnesli več sto milijonov pesov

Guverner mehiške centralne banke

Slo-Tech - Mehiška centralna banka je sporočila, da bo ustanovila enoto za računalniški kriminal. Ta odločitev je posledica hekerskega napada na mehiške banke, ki je potekal konec aprila in podrobnosti katerega šele sedaj kapljajo na dan. Po neuradnih podatkih so hekerji s fantomskimi nakazili ukradli med 15 in 20 milijoni dolarjev. Guverner centralne banke Alejandro Diaz de Leon Carrillo je v ponedeljek dejal, da je bila njihova država tarča napada na plačilne sisteme, kot ga še niso doživeli, zato upa, da bodo z novimi varnostnimi ukrepi podobne incidente v prihodnosti preprečili.

Zgodba spominja na napad na bangladeški bančni sistem pred dvema letoma, ko so napadalci uspeli ukrasti 80 milijonov dolarjev. Poizkusili so izmakniti kar milijardo, a so zaradi tiskarske napake in obsega nakazil v posredniški Deutsche Bank posumili na nepravilnosti in sorazmerno kmalu blokirali transakcije. Vseeno pa je poniknilo 80 milijonov dolarjev. Podobnih napadov je bilo še nekaj, denimo predlanski vdori v vzhodnoazijske in južnoameriške banke ter lanski pohod na vzhodnoevropske banke.

Vodja forenzične službe v PricewaterCoopers v Mehiki Fermin Gonzalez je dejal, da so svoj čas odgovorni napade v Bangladešu videli kot nekaj oddaljenega in zato verjetno niso resno vzeli potrebnih varnostnih ukrepov. Toda napadalci iščejo ranljivosti in ko jih najdejo, jih tudi izkoristijo, je dodal.

Ni povsem jasno, koliko denarja je zmanjkalo v Mehiki. Prizadeta je tudi druga največja banka Banorte, od koder naj bi ukradli okrog 300 milijonov pesov ali 13 milijonov evrov. Kriminalci so izvedli lažne transakcije in denar z računov finančnih družb pri Banorte preusmerili na račune, ki so jih imeli pod nadzorom, in potem dvignili gotovino. Zato v banki tudi sumijo, da so imeli notranjo pomoč, saj tako veliki dvigi gotovine (četudi razdeljeni) niso običajni. Lorenza Martinez, vodja plačilnega sistema Lorenza Martinez, je dejal, da je prizadetih vsaj pet bank. Vdor ni bil posledica ranljivosti medbančnega sistema SPEI, temveč so hekerji izrabili ranljivosti v programski opremi, ki jo banke uporabljajo za prijavo in rokovanje s tem sistemom. Torej, banke so bile žrtve napada, napadalci pa so v njihovem imenu na pravilen način v SPEI posredovali lažne transakcije.

5 komentarjev

tryhard ::

Mehiška centralna banka je sporočila, da bo ustanovila enoto za računalniški kriminal.

Ki bo polna korupcije :))

srus ::

Ob prebiranju zgornjih številk si zapornika na Dobu Bavčar in Šrot mislita le eno: "Amaterji."

Markoff ::

Kmalu bo na svet privekala nova rogue-hekerska skupina, nekaj podobnega Zetas v svetu fizične mafije. Nekoč specialci za boj proti trgovini z narkotikom, danes pa vodilni mafijski kartel v Mehiki.
Antifašizem je danes poslednje pribežališče ničvredneža, je ideologija ničesar
in neizprosen boj proti neobstoječemu sovražniku - v zameno za državni denar
in neprofitno najemno stanovanje v središču Ljubljane. -- Tomaž Štih, 2021

tasotusire ::

Rusi itak.

Zgodovina sprememb…

Baja ::

kaki rusi, trump. a ni rekel da bodo za zid plačali tako ali drugače.


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Kako so hekerji lani mehiškim bankam ukradli 20 milijonov dolarjev

Oddelek: Novice / Varnost
74276 (3257) poweroff
»

Hekerski napadi na medbančno omrežje SWIFT se nadaljujejo

Oddelek: Novice / Varnost
125618 (725) konspirator
»

Hekerji iz ruske centralne banke ukradli dve milijardi rubljev

Oddelek: Novice / Varnost
3010186 (7628) search4kids
»

Napad na bangladeško centralno banko le vrh ledene gore

Oddelek: Novice / Varnost
86884 (4590) Iatromantis
»

Za napadom v bangladeško centralno banko napad na SWIFT

Oddelek: Novice / Varnost
2613715 (11556) krneki0001

Več podobnih tem