» »

Bankomati nemškega proizvajalca tarča hekerskega napada

Bankomati nemškega proizvajalca tarča hekerskega napada

Slo-Tech - Nemški proizvajalec bankomatov Wincor Nixdorf je potrdil, da so bili njihovi bankomati na Tajvanu tarče hekerskega napada, v katerem so napadalci uspeli ukrasti za 70 milijonov novih tajvanskih dolarjev gotovine (okrog dva milijona evrov). Napad se je zgodil minuli konec tedna, osumljenca, ki sta že v ponedeljek zapustila Tajvan, pa so identificirali kot ruska državljana. Prav tako so odkrili tri različne vrste zlonamerne programske opreme (malware), ki so jih uporabili pri napadu.

Hekerski napadi na bankomate sicer niso novost, so se pa doslej v glavnem dogajali ob fizičnem dostopu do bankomata, ki seveda ni nič drugega kakor fizično zelo zaščiten računalnik. To pot pa so napadalci dostop pridobili oddaljeno, pri čemer preiskovalci ne razkrivajo, ali so napadli tudi računalnike bančnih podružnic. Prizadete so tri večje banke na Tajvanu, med katerimi jo je najhuje skupila First Bank.

V Nemčiji so napad potrdili. Tiskovni predstavnik podjetja Wincor Nixdorf je dejal, da imajo vsi napadi podoben vzorec, da so banke in proizvajalec z njimi seznanjeni, in da skupaj z lokalnimi organi pregona preiskujejo incident. Več bank na Tajvanu je začasno ustavilo dvige gotovine na bankomatih, saj je okuženih okoli štiri odstotke od 27.200 bankomatov na otoku. V Sloveniji so v uporabi bankomati Wincor Nixdorf, Diebold in NCR, a za zdaj ni nevarnosti za omenjeni napad.

Wincor Nixdorf je tretji največji proizvajalec bankomatov na svetu. V začetku tega leta so potrdili združitev z Dieboldom, ki jih bo prevzel do konca leta, s čimer bo nastal gigant s 35-odstotnim tržnim deležem na svetu.

6 komentarjev

krneki0001 ::

Ponavadi gre za najeto linijo od bankomata do računalnika, ki ga upravlja. Tako je potem težje karkoli narest. Če pa so na tajvanu to "prekršili" in so linije kar osnovne in preko omaric, so lahko tudi preko telefonske omarice vdirali, potem pa ni več problema, ker moraš samo z računalnikom povedat, da kartica ima stanje na računu in da lahko dviga v nedogled.

AC_DC ::

Ponavadi gre za najeto linijo od bankomata do računalnika, ki ga upravlja.

Niso bankomati znotraj bančnega vpn omrežja + na svojem vlanu ?

Najete linije še obstajajo ?

krneki0001 ::

Kako pa boš linijo speljal nekam v eno vasico, ki je 100km oddaljena od baze?
Linijo rabiš, da vzpostaviš omrežje. Če ni direktna, potem se lahko priklopiš na routerje ki so vmes od ponudnika omrežja. Tja je pa veliko lažje vdreti.

MrStein ::

Škoda, da še niso izumili enkripcije. Oh, wait... ;)

So znane kake tehnične podrobnosti zgodbe?
Motiti se je človeško.
Motiti se pogosto je neumno.
Vztrajati pri zmoti je... oh, pozdravljen!

AC_DC ::

Kako pa boš linijo speljal nekam v eno vasico, ki je 100km oddaljena od baze?

Tajvan ni Albanija.

Princip delovanja vpn in vlana ti ni znan ?

krneki0001 ::

AC_DC je izjavil:

Tajvan ni Albanija.


Ja, v albaniji ne hekajo bankomatov. :))

Zgodovina sprememb…



Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Dvig denarja na bakomatih v tujini

Oddelek: Loža
4024641 (18131) fosil
»

Nov način vdora v bančne avtomate

Oddelek: Novice / Varnost
334852 (3189) jlpktnst

Več podobnih tem