» »

Digitalni fotoaparati, rabim nasvet

Digitalni fotoaparati, rabim nasvet

«
1
2

Kriko ::

Odločam se za nakup med dvema digitalcema, ali Olympus-em 720UZ (link) ter Olympus-em C-4000 ( link )
720UZ ima 3 milijone pixlov, C-4000 pa štriri milijone. Predvsem me zanima kakšna je razlika med digitalnim in optičnim zoom-om, saj ima 720UZ 8x optičnega in 3x digitalnega, C-4000 pa oba 3x.
Rad bi mnenja teh ki imate digitalce in ko ga imate določen čas točno veste kaj najbolj pogrešate. Ker se odločam za nakup aparata ki ga mislim imet dolgo časa, bi rad izbral nekaj v tem razredu kar bi blo nekako najbolša izbira.

udarnik ::

kok se spoznas na fotografijo? amater?

digitalni zoom se vecinoma ne uporablja (prevelik sum,popacenja)

8x opticni je pri tem aparatu 40-320 F2.8-F3.5 kar je bomba napram 1mio pixlov vec--ce bos nosil razvijat slike je za 15x10 ze 2mio zadosti

mislim da mora imeti tudi navoj 49mm in bos lahko filtre dodal, v postev pride kak zascitni oz. uv in polarizacijski, na tistem 4mio verjetno ne bo nic

ce bodo kake dolge noge sle mim bo tale 320 teleobjektiv se kako prav prisel

drugace lastnik oly c-2100uz

iration ::

sicer se ne spoznam na Olympuse, ampak tok pa vem da je digitalni zoom čista farsa. jest ga nisem še nikoli uporabu. nekako me spominja na kasetarje pred 15 leti ki so mel veliko svetlečo nalepko auto-stop :D.
Tudi jaz bi imel kakšno pravico rad v življenju. Npr. pravico do tega, da delam
12 ur na dan in sem za to nagrajen s strani delujočega ekonomskega prostora, ne
pa kaznovan s strani Salmoneličevih gremlinov. - NavadniNimda

Kriko ::

Ja seveda mi je zelo, zelo pomebno to da bom lahko razvil slike in da bojo dobre.
Torej naj digitalni zoom sploh ne gledam. Ja tale 720UZ ima 8x optičnega kar praviš da je super.
Po tvoje se mi v vsakem primeru splača vzet pol 720UZ ne pa tega c-4000 čeprav je milijon pik več.
Ja sej pomeben je komplet ne pa samo milijoni pik!
UDARNIK če imaš še kak nasvet bi bil res dobrodošel, ker sam sem čisti amater.
Rabim aparat za svoje domače potrebe, važno mi je razvijanje slik 10x15, ter da lahko slikam stavr v gibanju, torej žival, človeka v teku, kak šport...
UDARNIK, bodi tolko dober in PROSIM poglej še ostale karateristike teh dveh aparatov in mi povej kaj je še pomebno in dobro ali slabo, ker sam se na te karateristike ne spoznam!
Lahki mi pišeš tudi na mail!
lp

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Kriko ()

alien-w ::

Tudi sam ti priporočam C-720 UZ, predvsem zaradi boljšega optičnega zooma. To je ena izmed stvari, ki jih pogrešam pri večini manjših aparatov (sam sem bolj pristaš le-teh) alla Ixus od cannona ali optio od pentaxa. Difitalni zoom je tako kot da bi obstoječo sliko doma na računalu z orodjem zoomiral, optični pa ohranja kvaliteto sliko kljub povečavi.

Kriko ::

Torej kot pravi UDARNIK, je več vreden tale optični 8x zoom kot milijon pik??
Kaj pa glede ostalega če ste pogledali linke za primerjavo?

udarnik ::

ta 720 je novejsi model baziran na 700-tki,ki je isti model kot moj c-2100uz ki ima lece 38-380,730 ima verjetno iste lece z drugim ccd tipalom
svetlobno je tudi dokaj zmozen v celem rangu (na koncu F3.5)

zdej ta c-2100uz ima stabilizator ki pomaga pri slikanju na dalec (saj ves rocica z dolzino -odklon vse vecji) ti modeli pa jo nimajo so pa bolj prenosni oz. manjsi --samo to ni problem ker mas mirno roko:D

glede funkcij ima tudi cisti manual mode-samo dolocas A in S, lohk filmcek posnames,manual focus...funkcij je malo morje, prenos je cez usb hiter,dela na navadne refill baterije ni-mh, ki zdrzijo cca. 100-150 slik (brez flesa)

smartmedia kartice so poceni ,kupis kako 64mb pa mas za 128 slik 1600x1200 na HQ kvaliteti (oly nastavitve)
edina slabost, so malce pocasnejse od compact flash kartic

aparat je za povprecnega uporabnika cez gvavo zadosti

edino kar za mirkat pri oly aparatih je-ko ti kaze konec baterije takoj ugasnit nic silit, da bi se kako poknu (znajo padci napetosti zjebat neko vezje) verjetno so odpravili,drugace moj dela ze celo leto bp!

ti posljem kako sliko,zaradi obcutka 8x optike,kako sede:D

Kriko ::

Ej super, daj pošlji kako sliko z recimo brez zooma pa z 3x digitalnim in 8x optičnim če se ti da. Pa prosim če pošlješ vsako sliko posbej imam namreč navadno povezavo, pa če je prevelik mail imam probleme!
Pa če mi poveš še ali imajo tej aparati "stabilizator" oziroma kako se reče za slikanje stavri v gibanju!!
Torej mi v vseh primerih priporočaš 72UZ ne pa C-4000??
Praviš da bom z slikami super zadovoljen?

udarnik ::

lej :D

Pa če mi poveš še ali imajo tej aparati "stabilizator" oziroma kako se reče za slikanje stavri v gibanju!!

pozab stabilizator!
hoces enga ki tece slikat-aparat probas cim bl konstantno z objektom premikat...pok :D
drug nacin shutter-pok :D
moras trenirat pa vidis kaj rata

bi blo fajn da si ze zdaj manual dl in pogledas kako in kaj oz. kako buklo od fotografije pogledas oz. na netu morje tutor kako in kaj v doloceni situaciji (ti pa povem da je gibanje na digitalcu dost jeba, zaradi zakasnitev-drugic bomo o tem!)

Highlag ::

Kriko, praviš da ti je pomembno, da boš lahko slikal predmete v gibanju.

Nisem šel gledat linkov, ki si jih priložil, samo vem da za objekte v gibanju potrebuješ kamero, ki ima zelo hitro zaslonko.

Pri tem na hitrost vpliva tudi svetlobna prepustnost objektiva, ki pa vem da pada z manjšanjem velikosti objektiva in številom leč, ki se nahajajo v objektivu. Preveti torej tudi svetlobno občutljivost kamere oz, hitrost snemanja slik (tudi zaporednih)

Imam že nekaj izkušenj z digitalnimi kamerami (Olympus 1400, 2500 ) in moram reči da se ne odrežejo najbolje pri slikanju premikajočih predmetov. Oziroma, če je osvetlitev zadostna še gre, če pa je slaba pa časi odpiranja zaslonke hitro narastejo tudi na 0.1S ali več. Za takšne stvari so boljše klasične kamere.

Samo v vednost.:)

udarnik ::

glede premicnih objektov
za neprofesionalno uporabo bo slo,v prednosti si ker lahko vidis kaj si naredil, pri navadnem ne bos cez noc reporter ratu

vec zaj.. bos imel da pogruntas koliko casa zamuja aparat, sekvenca ti pa ne bo pomagala ker so dig prepocasni

zadnjic sem ene kolesarje slikal pa je od 30 fotk mogoce 5 dobrih-clo pri 1/250 nizje uzas:D

ce si pa pod uplivom kakih hudih fotk,kar odmisli,verjetno niso cez noc ratale!

edino kar bos pogresal, ko bos nekaj 100xslik naredil je DOF, za en kur.. je!

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: udarnik ()

zumes ::

Kriko – če se ti ne mudi z kupovanjem počakaj na C-730UZ – je boljši ma režo za xD-Picture kartice (baje so dosti hitrejše od SmartMedie) Pa še 10x zoom ma spet! Za slikce narejene z Olympusom C700UZ pa pojdi na tale naslov www.pbase.com/zume Drgac sem z Olympusom zadovoljen (par kiksov ma kot vsak)! PS digital zoom je samo za foro in mogoce za kaksno luno slikat, vprašljive kakovosti!?

City ::

Tako malo na hitro sem preletel ta forum, pa bi še malo svoje povedal. Najprej me zanima zakaj Olympus? Sam uporabljam Olympusa E-10 pa sem zelo razočaran nad njim, če si prej slikal z SLC kamero se boš težko navadil od začetka so imeli Olypusi zelooo hroščat softweare tako da sem mogel svojega poslati na servis v nemčijo (tuki ga ni) , da so mi zamenjali softweare z novejšim, no sedaj je razlika očitna, pa to nii bil edini model za katerega sem slišal da ga rad malo "poserje" problem je, da rad včasih narobe jemle čas in toploto svetlobe.

V naravi slika čudovito, v prostorih pa zelo hitro zataji.

Stabilizatorja raje ne omenjam včasih mi je pri slikanju s flešom s časom 125/s (tudi 60/s kar naj bi bila meja da slika ni zblurana, seveda odvisno kako se ti tresejo roke) in 5.6 zaslonke mi naredi pretmne slike in tudi motne, kar po vseh zakonih nebi smelo biti.

Zato ta fotoaparat za kakšne športne trenutke, ki so edinstveni ni ravno najbolj zanesliv. Koliko so sedaj Olympusi kvalitetni ne vem, vendar po svojih izkušnjah bi se težko odločil zanj.

Ko boš se odločil za kamero in če se boš spomnil sporoči kakšne so slike ker me zanima namreč svojega bom po vsej verjetnosti zamenjal.

Za informacije pa še ena odlična stran kjer ocenjujejo aparate:
http://www.dpreview.com/

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: City ()

udarnik ::

kdo kaj favorizira oly? sam isce primerjavo med tema dvema!
osebno preferiram canon v klasicnem slr, po verjetnosti lastnik novega 300v,ki pride na trg oktobra

-drugace meni tudi ni vsec avtomatsko podajanje beline,ker jo cenejsi aparati drugih znamk imajo (zajemanje bele podlage)
-prestej koliko dig. aparatov ima 8x zoom ali vec?
-pri meni je to igralo kljucno vlogo,pomisli kako svobodo imas,nic vec 28-92,72-200,120-300...pa kosta,teza,cena,prostor
-so pa res boljsi modeli ala sony carl zeiss sam to ne kosta 600eu
-imajo pa vsaki modeli hibe, tko da je dobro preveriti na testih,ce je stvar X znamke ne pomeni to avtomatsko da je boljse od Y znamke

drugac je pa photokina pa si loh greste ogledat trg fotografije

Kriko ::

Fantje najprej res hvala za vsa mnenja nisem pričakoval toliko pomoči, nasvetov...
Prosil bi vas da se ne začnete "prepirati" okoli stavri ki niso pomebne oziroma ne spadajo v to temo, ker pol se obrne čisto v drugo smer.
Sam ima imam razpolako okrog 600-650€ za digitalca, zato sem malo pregledal in omenil ta dva modela, torej Olymupsa 720UZ, ter C-4000, ker sta se mi zdela nekako najbolj upravičena tega denarja, oziroma moje amaterske uporabe in PREDVSEM znanja. Ker bo veliko slik razvil mi je to pomebno, in ker veliko slikam živali mi je pomeben tudi "stabibilzator" .
Uadrnik, hvala za sve slike, sem jih zdaj pobral dol, (prišel z nočne), jih bom pogledal primerja pa ti javim, in upam da ne boš jezen če te še kaj vprašam.
Ostalim hvala za vse lnike in napotke ter mnenja, za laike kot sem jaz je vse to res dobrodošlo!!
No, če imate oziroma vete za kak boljši aparat v tem cenovnem razredu in lahko to podkrepite z argumenti bom seveda še bolj zadovoljen, saj mi ni kar tako dat ta denar in se nebi rad zajebal in verjetno nisem edini!

YoYo ::

Da ne bom nove teme odpiral... bom kar tu se vrinil... :)

Kakšne spominske kartice naj ima digitalc? XD so vredu?
Ne rabim neke kompatibilnosti z drugimi napravami (ker jih nimam), samo da so sprejemljivo dobre za sprejemljivo ceno.

Kaj pa baterije?
Nekako mi bolj dišijo digitalci z litijevimi baterijami in polnilcem (kot mobiteli, če prav razumem), kot pa navadne baterije (AA oz. NiMh). Ker potem moram kupit še polnilec za baterije...

Format v katerem naj shranjuje slike?
Nekateri ne podpirajo ''uncompressed'' formata, ampak samo JPEG. Je to pomembno?


V grobem iščem digitalca v rangu 500 EUR oz. med 100-130 jurjev. Tujina tudi pride v poštev (predvsem IT). Nekako naj bi bil malo nad ''nedeljskim fotografiranjem'', ne pa kakšna profi zadeva za 200 in več jurjev.

Naj bi imel 3 milj. pixlov, vsaj 3x optical zoom, pa da ne bi imel preveč zakasnitve (za kakšno 'akcijo' slikat)... več pa že ne vem kaj je pomembno...

Kaj predlagate?

iration ::

tuki maš en link do avtrijskih štacun za Canon S30. drugač pa si še druge modele poglej. jest sm se odloču za Canona (G2) zato, ker ma compact flash kartice tipa II (IBM Microdrive!!) in ma dobre baterije (hmm, vsaj G2).
Tudi jaz bi imel kakšno pravico rad v življenju. Npr. pravico do tega, da delam
12 ur na dan in sem za to nagrajen s strani delujočega ekonomskega prostora, ne
pa kaznovan s strani Salmoneličevih gremlinov. - NavadniNimda

Kriko ::

Glede aparatov v tem rangu se menimo, tako da lahko tudi ti razmišljaš v enaki smro kot jaz Olymups 720UZ!

udarnik ::

*Kakšne spominske kartice naj ima digitalc? XD so vredu?
*
nebi smelo igrat kljucne vloge, sonyeve drage,smartmedia mal pocasnejse,microdrive ce veliko slik naenkrat...!kartice niso poceni!
idealne so verjetno compact flash

*Kaj pa baterije?
zdej ne vem kateri modeli majo to,ampak mora pa kostat
4 nihm +polnilec cca. 7000sit (kok dnarja tok muzke)

*Format v katerem naj shranjuje slike?
*Nekateri ne podpirajo ''uncompressed'' formata, ampak samo JPEG. Je to *pomembno?
raw ali tiff -zakaj bi rabil?
jpeg je ze tako dober pa se zasede 10x manj,za domaco uporabo cez gvavo:D



Highlag ::

Glede kompresije slik.

To je odvisno predvsem od motiva ki ga slikaš.
Če slikaš motiv, ki ima malo barv in zelo ostre prehode med posameznimi objekti je JPEG format slab, ker vnaša na sliko šum.

Pri takšnih motivih je bolje uporabljati format, ki ne spreminja originalne slike npr TIFF format. Slaba lastnost teh formatov pa je, da slike zasedejo ogromno prostora.

Je pa tudi res, da takšnih motivov skoraj ne boš slikal. Zato tudi ni treba preveč komplicirat če fotoaparat takšnih formatov ne podpira.

Glede spominskih kartic. Najbolj pomemben faktor je kapaciteta :D

Razen če seveda misliš slikati premične objekte, kjer je pomembna tudi hitrost.

Baterije. Prva kamera, ki smo jo imeli je imela avtonomijo cca 2h. In to z NiMH baterijami.
Poraba je bila tolikšna, da ko sem enkrat zamenjal akumulatorje z navadnimi baterijami kamera sploh ni delala ampak je kazala, da so baterije prazne (pri novih baterijah)
Druga ima avtonomijo cca 8h z istimi baterijami.
Poraba je odvisna od posamezne kamere. In njenega načina delovanja. Vse kamere imajo LCD prikazovalnik in ta je mislim največji porabnik energije. Več ko je prižgan hitreje so baterije prazne. Sploh tiste, ki nimajo optičnega kukala ampak sliko opazuješ samo na LCD-ju.
Verjetno se najbolj splača imet NiMH baterije, ker so relativno poceni. Za vsak primer imej vsaj dva seta, tako da jih lahko hitro zamenjaš če je potreba

YoYo ::

Hvala za izčrpne informacije. Sicer pa... moje opazke glede Canon powershot S30: Olympus C-720UZ

- cena je identična, teža tudi
- S30 je na oko lepši (vsaj meni), predvsem pa manjši (!), C-720UZ je škatlast
- S30 zmore večjo max. resolucijo in ima več efektivnih pixlov (?)
- S30 ima ISO rating tudi 50 ter 800, C-720UZ nima. (?)
- S30 podpira RAW format, kar je baje boljše (tudi manj zasede) kot TIFF format pri C-720UZ, zakaj bi ga rabil pa ne vem:D
- S30 ima Li-ion baterijo in polnilec že zarven, C-720UZ laufa na AA oz. NiMh (meni nekako bolj odgovarja litijeva, ker ni stroška za polnilec)
- S30 podpira tudi Smart media Type II (zakaj je to dobro, ne vem) in je ''Microdrive compatibile'' (?)
- S30 hitro poide baterija (zato je dobro imeti eno v rezervi, cena:?, več kot polnilec za NiMh :D ), za C-720UZ ne vem
- C-720UZ ima 8x zoom, S30 samo 3x
- C-720UZ ima boljši odzivni čas (če sem prav razumel, lahko slike hitreje štepaš)

Ne vem pa če ima to kakšen pomen:
- Senzor size: 1/2,7'' pri Olympusu in 1/1,8'' pri Canonu

Osebno se bolj nagibam k nakupu S30. Predvsem zaradi majhnosti (je bolj žepne izvedbe) in Li-ion baterije. Po drugi strani pa Olympusov 8x zoom ni od muh.

Kriko ::

Ja po vsemu kar sem prebral do sedaj sem še vedno najbolj navdučen nad 720UZ, polnilec pa bom pač dokupil.
Resulucija je lahko večja, vendar je meni zadosti 1600x1200 ter tri milijone da bom imel zelo kvalitetne tudi razvite slike (neprofesinalna raba).
Udarnik mi je poslal par zelo lepi slik za primerjavo normlanega posnetka, 3x zomiranega in 8x zomiranega in moram povedat da me je tale 8x zoom katerega ima 720UZ prevzel in vidim da je to res zelo uporabna in pomebna zadeva. Kar se tiče baterij pa je itak znano da je treba imet rezervo, posebej če imaš več ali večjo spominsko, tako da na to sem pripravljen in imam polnilec za baterije in baterije že doma.

Kaj mi lahko kdo pove za kako trgovino v trstu ali okolici, kjer dobim najcenejše digitalce. kot sem videl na netu essedi in vobbis nikano ali sploh Olymupsa ali pa samo nižje modele!
lp

YoYo ::

kriko, od kje si? NG?

Saj ima tudi cannon 3MP.

A bi kakšna prijazna duša tudi meni poslala primerke slik od Olympusa z 8x zoomom? mail

MadMax ::

Moj Canon S20 z 3.3Mpixli ima le JPG format, toda:
max. slika 2048x1536 je ob najmanjsi kompresiji velika 2.5Mb.

Koliksne so pa vase v TIFF pri taki resoluciji?

Glede Li-ion baterij:
imajo dobre lastnosti, a niso za uporabo pozimi.


Stvari so preproste, le ljudje smo neverjetni mojstri, da jih zakompliciramo.

Kriko ::

Ma če si bral vse kar so mi povedali pike niso vse. Za razvijanje slik oziroma za kvalitetne slike na splošno je 1600x1200 dovolj ter 3 milijone pik je super. No vsaj še malo večjo resolucijo imajo vsi z tremi milijoni.
Je pa pomeben cel paket skupaj, tako da sem se tudi sam raje odločil za 720UZ ki ima 3 milijone ne pa za C-4000 kateri ima 4 milijone, če bi gledal samo pike. Po mojem znanju do včeraj, bi tudi tega kupil, če nebi naletel na par prijaznih osebkov ki so mi na razumen predvsem pa enostaven način razložili kaj je pomebno. Tri milijone, odlčen 8x optični zoom, to me vsekakor bolj veseli kot 4 milijone in ostalo vse slabše, ker večjih resolucij kot prej omenjeno jaz za mojo rabo ne potrebujem.
Mislim da za ta denar je 720UZ odlilčna odločitev!

YoYo ::

Če najdeš kakšno spodobno/ugodno trgovino v IT (blizu meje), sporoči.

Meni ja pa še vedno bolj všeč canon. 8x zoom me zaenkrat še ni prepričal. A ga sploh potrebujem?

udarnik ::

ma primorci mate www.chl.it v Trstu,mislim da majo tam dost robe

:D glede zooma -ko bos hotu kake noge slikat,pa bos skakal 2m pred njim se spomni na nas ko ti bo njen tip rebra presteval:D zajebancija
pa brez zamere,paparazzi ze vedo!

Zzzzzzz ::

Pa da še jst mal skočm v debato:
V Münchnu (dinkel - www.dinkel-foto.de):
Olympus Camedia C 720 3mio.pixel 40-380 = 485e + 16%mwst = 560 e

YoYo ::

Pri chl.it je C-720UZ 600EUR, S30 pa 720EUR. Skupaj z davkom. S30 sem marsikje videl ceneje, ampak so trgovine predaleč.

Pri nas imata isto ceno (pri Gambitu npr. 150 jurjev) pri špagetarjih je pa 120 EUR razlike. 8-O
Eh... na... zdej si bom pa mogu še jest kupit to Olympusovo extra zoom škatlo. Pa zakaj mora bit TAKO prekleto GRD? :))


- SiroTka - ::

Hmm. Ce vas zanimajo slikce si pejte pogledat na www.dpreview.com in si preberte celotne teste digitalcev. Lahko npr. vzamete olympusa in canona in jih primerjate.
Glede baterij. Najvecji problem digitalcev so baterije, ker mucho prehitro poidejo. Zato vedi da AA baterije grejo se enkrat hitrej kot litionske. Vsekakor je pa pametno kupit se eno rezervno baterijo pa tud ce je ta litionska.
Glede nakupa ti priporocam da pocakas vsaj se en dober teden. Ta teden je namrec v kolnu najvecji fotografski sejem photokina in tam bodo prikazani najnovejsi digitalci in se marsikaj drugega, ki bo v kratkem izslo. Ko izzidejo nove verzije digitalcev se bo to sigurno poznalo na ceni starih variant.
Se opomin. Ne odlocaj se o aparatu glede na njegove specifikacije. Poglej najprej teste na uni strani, ki sem ti jo poslal in poglej kaksne slike lahko naredi tovrsten aparat. Vedi da za take slike bos rabil nekaj casa da jih naredis, saj te delajo profiji. Poleg tega pa na uni strani malo preberi forume in tam bos zvedel kaj si posamezniki, ki so kupili ta fotoaparat mislijo o njem. Pri vsem naj ti bo najbolj pomembna kvaliteta slike. Veliko je digitalcev z dobrimi specifikacijami, vendar so slike nekvalitetne (zamegljene, slabe barve,...) Npr. Cannon G2, ki je bil digitalec prejsnjega leta se glede kvalitete slike brez problema postavi ob bok 5 M pikslasem (G2 jih ma 4), veliko jih celo prekasa.

Kriko ::

Udarnik. me zanima če si ti siguren da je chl, trgovina v Trstu. Ker kolko sem uspel izvedet je 700.000 trgovcev v enem konzorciju,za prodajat samo po netu!
lp

Tuttle ::

Uh, precej branja, kar nekaj resnic in tudi precej cvetk. Ne da se mi za vsako posebej pisat.
V glavnem, kar pravi Sirotka, drži. Na koncu šteje kvaliteta fotografij, ne številke.

V zvezi s tem pa samo to, kar mi je najbolj padlo v oči: ne se obešat na stopnjo optične povečave!
8-kratni zoom pri tako majhnem objektivu ima precej sitno posledico povečane slike - manj svetlobe in s tem daljši potrebni časi osvetlitve (oz. bolj pravilno zajema). Mislim, da je že nekdo zgoraj tarnal nad tem in nad posledično zabrisanimi posnetki. Tako veliko povečavo boš lahko uporabljal praktično samo s stativom, za tihožitje :) , pa še pri tem lahko pričakuješ barvni šum. Pri akcijskih posnetkih pozabi na zoom, sploh pa v slabših svetlobnih pogojih (indoor...).

Samo še glede formata shranjevanja posnetkov - zakaj tiff ali raw? Zato, ker se shranijo original piksli, tako da lahko zadevo potem obdeluješ, popravljaš itd. na računalniku. Fotoaparati, ki shranjujejo samo v .jpg, niso resni. Pri jpg formatu se izvede kompresija po blokih 8x8 pikslov ter se posledično izgublja informacija za posamezne piksle. Jpeg ni za resno obdelavo z grafičnimi programi, saj s tem poslabšaš kvaliteto posnetka, namesto možnosti za izboljšavo.

Tuttle ::

Aja, mama wade: S30 ne podpira smart media type II, ampak compact flash type II, kar pomeni, da je reža, v katero vtakneš spominsko kartico, dovolj široka, da sprejme tudi type II, kar v bistvu pomeni, da je možno not zatlačit tudi microdrive.
Zakaj je raw boljši od tif:
1. ker zasede v povprečju 4x manj spomina
2. ker shranjuje informacijo po posameznih kanalih in omogoča popravljanje fotografije (belina, kontrast, nasičenost) še pred pretvorbo v tif.


eh, moja skleroza, še tole glede ISO 50, 800 in vse vmes:
Na kratko: za kvalitetne posnetke je najbolje fotografirati s čimnižjo nastavitvijo občutljivosti - torej tukaj ISO 50. Če pa je pomembna zgolj informativna plat fotografije in ne kvaliteta, pa je dobro imeti podporo tudi za čimvišje stopnje občutljivosti.
Gre za upoštevanje razlike v svetlobni jakosti med posameznimi piksli na ccd tipalu. To pomeni, da recimo aparat z nastavitvijo iso50 normalno meri moč signala pri posameznem pikslu na tipalu. V slabših svetlobnih pogojih pa je ta moč premajhna, da bi iz dobljenih signalov lahko prikazali spodobno sliko. Zato povečamo svetlobno občutljivost na recimo iso400, kar pomeni, da aparat ojača razlike med posameznimi piksli (tisti svetlejši so sedaj še bolj svetlejšejši :), saj je kontrast med piksli tisto, kar dejansko ustvari podobo. Slaba stran tega umetnega ojačevanja je, da se ojačajo tudi napake oz. - pri majhni osvetljenosti so razlike signala majhne in nenatančne, zato je tudi razlika v ojačanem signalu nenatančna. Praktično se to vidi v povečanem barvnem šumu pri višjih občutljivostih. So pa razlike med fotoaparati oz. v kvaliteti tipal, saj nekateri prikažejo enako šuma pri iso 800, kot ga drugi pri 400 ali tudi manj.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Tuttle ()

udarnik ::

chl
ma trgovina je v Trstu (poznam nekega Kopercana ke kupuje tam,lahko vprasam za naslov)mislim pa da je ene pa m stran od essedi-ja

glede zooma
oly 2100-uz (zdej ne vem kok je podobna optika pri c-720) ima 38-380/F2.8-F3.5,ce kdo pozna klasicne naj pove koliko kosta en bajonet recimo okoli 400 pa da ima F3.5, pri dnevnih posnetkih na 380 je ekspozicija 1/500 na gor, za zaprte prostore ni sans (brez flesa je vse pod 1/20)

za 600eu ne bos ogrozil nekoga ki fura 800ASA filme in optiko za par 1000eu
kok dnarja toliko muzike, na koncu pa itak zmeri pridemo do tega da premalo dobimo za svoj denar


ce koga zanima je tu ene par fotografij od nekega tipa,10x zoom je 380
v exif info je to 70mm
c-2100uz


Zgodovina sprememb…

  • spremenil: udarnik ()

YoYo ::

Hvala obema za izčrpne, tehnično strokovne obrazložitve. Je pa res da prej nisem vedel kaj kupit, sedaj pa še manj... :))
Vsi nekaj omenjate neke ''šume'' (barvne in drugačne). Kaj to pravzaprav je? Kao zamegljena, neostra slika?

Danes sem v rokah držal Canona S40 (istih oblin kot S30) in moram rečt, da je ENO videt ga na monitorju, DRUGO pa reality. Ni mi več tako všeč... kot en cegu je. Olympusa C-720UZ pa v SLO kot kaže (trenutno) nimajo.

Res ne vem kaj bi vzel, mudi se mi pa ne... tja do novega leta se bom že odločil :D . Če že bo Olympus, potem bo model 730UZ. Morda se bo pa G2 krepko pocenil... je kaj upanja?

iration ::

seveda je upanje! glede nato da je prišel ven G3, potem se bo kmalu pocenil. edin kar je, je to, da pr nas pride vse mal z zamudo:\
Tudi jaz bi imel kakšno pravico rad v življenju. Npr. pravico do tega, da delam
12 ur na dan in sem za to nagrajen s strani delujočega ekonomskega prostora, ne
pa kaznovan s strani Salmoneličevih gremlinov. - NavadniNimda

YoYo ::

Aja... glede CHL trgovine. Še jaz ki ne znam špagetarsko sem vse najdu.
Naslov v trstu je Via F. Severo 29 (Zona ex Ospedale Millitare), urnik: 10-13 e 15.30-19.30. Sabato chiuzo :D
Na njihovi strani je celo zemjevid do tja ter razlaga poti v pohabljeni slovenščini (!).
Sicer pa imajo tudi en kup zastopnikov, katerih seznam lahko dobiš po regijah. V stari GO sta dva, npr.

Kriko ::

Ja saj sem najdu tud isam, in CHL ni trgovina ampa kje spletna trgovina, če ste kaj brali.
Ti naročiš pol pa greš v njihove centre iskat, kjer NE plačaš PTT-ja. Pošiljajo tudi v tujino in poštnina ni draga.
Problem pa je ker sem pogledal njihovo ponudno na internetu in nimajo praktično nič, oziroma so samo stari modeli z astronomskimi cenami, zato sumim da stran spploh ni nadgrajena, torej se vidi resnost.
Sem hotel poslat mail in vprašat določene stavri, pa ga ne najdem!

YoYo ::

Ja kaj pa želiš sedaj kupit?
Canona S30 imajo, Olympusa C-720UZ tudi. Ne vem pa če so na zalogi... morda si to mislil?

Tuttle ::

Šum - prevedeno iz noise, ker gre za analogijo s kvaliteto zvočnega zapisa, kjer se prav tako pojavlja izraz signal-to-noise ratio (s/n na kratko, razmerje moči signala in šuma). Podobno je pri digitalni fotografiji - šum oz. slučajne ali neslučajne napake so konstantne, razmerje s/n je potem odvisno od moči signala. Tako bo v temnejših pogojih (ali na temnejših delih posnetka) signal majhen in posledično tudi s/n, tako da bo končni šum na sliki večji (z ojačanjem signala se ojača s/n). Praktično se to pokaže v kodrlajsasto flekastih posnetkih (oz. temnejših delih posnetka).
En primer na www.dpreview.com/learn/Glossary/Digital... (s pripombo, da bo tak šum, kot je v tem primeru pri 1600, pri nekaterih aparatih viden že pri 400)

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Tuttle ()

Kriko ::

Ja kupil bi Olymupsa 730UZ če ga imajo ali pa 720UZ.
Bi ga takoj naročil in šel iskat, če mi lahko pomagaš kako?
lp

Kriko ::

Sem si vzdaj vzel pol ure in skočil, čez mejo v TRONY. To je večja trgovina z vsem, med tem tudi tehniko. Žal pa imajo na spletni samo jebeno belo tehniko.
No sem šel pogledat in najdel Olympusa C-720 za 630€, kar mislim da je ugodno, pa še 20% za davek in je v premerjavi z slovenskimi trgovinami res ogromna razlika. Samo moram počakat do četrtka ali petka ko pride pošiljka! Sem vprašal tudi za C-730UZ samo je reku da je pri Olympusu problem z dostavo še starjših modelov, tako da bo treba malo počakat.
No jaz sem se odloču za C-720UZ, in upam da mi ne bo žal. Slike katere sem vidu narejene z 700UZ bom super zadovoljen!

YoYo ::

**Poglej najprej teste na uni strani, ki sem ti jo poslal in poglej kaksne slike lahko naredi tovrsten aparat. Vedi da za take slike bos rabil nekaj casa da jih naredis, saj te delajo profiji. Poleg tega pa na uni strani malo preberi forume in tam bos zvedel kaj si posamezniki, ki so kupili ta fotoaparat mislijo o njem.**

To počnem že tri dni in se mi že rahlo meša. Bolj kot gledam, manj vem kaj bi sploh rad. Sicer pa... slike gledat z mojim dial-upom je prej kot ne mukotrpno. Problem je tudi, ker je recimo canon s30 jako razširjen, pokomentiran in stestiran, Olympus 720UZ pa precej manj.


**Praktično se to pokaže v kodrlajsasto flekastih posnetkih (oz. temnejših delih posnetka).**

E, vidiš, to sem želel. Po domače povedano, da jest, butelj, zastopim.


Pa še nekaj glede baterij...
AA oz. NiMH torej hitreje poidejo kot litijeve, četudi so npr. prve 1800mAh (menda obstajajo, ne?), litijeve pa recimo 650mAh?
Kaj pa problem ''podhladitve'' litijevih baterij. Kako mrzlo mora biti, da bi se lahko pojavili problemi in kako to zgleda?

Slišal sem tudi, da ima canon ter nikon precej bolj urejen/razumljiv/logično razporejen meni kot pa npr. Olympus. Je kaj na tem ali je to bolj stvar navade?

Tuttle, ker vidim da si profi, pa tudi na Jokerjevem forumu sodeluješ pri podobni debati, bi te vprašal, neobvezujoče, kaj bi ti na tvojem mestu kupil v roku enega, dveh mesecev za ceno do največ 150 jurjev, še raje manj. Lahko predlagaš še kakšen (s)podoben model?

Ker še malo manjka in bom šel stopničko nižje ter vzel Canona A40, pa bo kar bo.

Kriko ::

Mama Wade
Pozabil sem ti oziroma mogoče celo sem ti povedat da je link katerega si nam 2x priporočal res odličen, super hvala.
Sem tudi sam se mučil gledat slike z mojimi 64kbs in moram povedat da aparata 720UZ, oziroma njegovih slik nisem najdel, zato jih ne morem primerjat ali ocenit. Sem pa tudi mnenja da profesionalci ne morejo iz aparat stisnit tolko boljše slike, ker aparat dela take slike in nekdo ne morem iz aparata izvečt takih čudežev. po moje pa temni deli niso niti pri S40, tolko boljši da bi bilo vredno dat tolko več denarja.
Če bo hotelo pravo primerjavo bi morali slikat z vsemi aparati enake slike v enakem momentu, pa bi se realno pokazalo.
Mislim da za 630 eurov (-20%) niti ne morem dobit boljšega aparata, no mogoče se motim.
Takšno je moje mišljenje.
Najbolj me pa zanima če je sploh tako velika razlika med recimo Canon-om A 40 in aparati tipa 720UZ, S-40...

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Kriko ()

YoYo ::

**Najbolj me pa zanima če je sploh tako velika razlika med recimo Canon-om A 40 in aparati tipa 720UZ, S-40... **

Pomojem je razlika precejšnja, vendar vseeno dvomim da takšna kot je razlika v ceni (saj S30 stane še 1x toliko, kaj šele S40).
Vedet moraš (približno) za kaj ga boš največ uporabljal. Za rojstnodnevno/počitniško/gasilsko ali kako slikanje za objavo na webu je pomojem čisto dovolj. Nekako bi rekel da je A40 spodnja meja za ''uporabnega'' digitalca.

Če temu ni tako, naj me kdo od profijev popravi.

YoYo ::

Aja, kriko... to mi povej...

**Mislim da za 630 eurov (-20%) niti ne morem dobit boljšega aparata, no mogoče se motim.**

Kako misliš izvesti teh -20% brez plačat carine na naši strani? Ker kolikor jaz vem, prešvercat ni tako težko, ampak lahko pride za tabo domov račun za plačilo carine (!), ker Italijani (včasih) pošljejo fax našim, da si zadevo uvozil... zato pri ''štempljanju'' IVE večkrat zahtevajo tudi model & registrsko cifro avta.

Če zadevo legalno uvoziš, plačaš carino (ki je za EU izdelke 10%, je res?). Kaj pa davek? A plačaš še NAŠ davek?

Sicer je pa pri CHL ta aparat za 30eur cenejši...

ultras82 ::

kriko: slike Olympusa C-720UZ si lahko ogledaš na teh straneh: stran1, stran2, stran3 ..najbolš da se prvo registriraš da maš dostop do vseh slik...

Kriko ::

Kar se tiče teh "zgodbic" da italijani poščjejo za tabo so navadne pričice, to pa ti povem po podtakih, enega glavnih na carini (Škofije). Enostavno povedano to so navadne "bale". Če bi to bilo res bi zaprli tri četrt slovenske obale.
Daj glede tega CHL, mi prosim pokaži kje vidiš te cene, sam sem namreč na njihovi strani najdel samo stare zadeve in še to vse po starih "astronomslih" cenah, kakršne so pač takrat bile.
Imam pa do CHL, tudi zelo blizu tako da bi potem raje šel tam.
Se pa naroči po spletu, in se gre potem iskat v eno njihovih postaj. Na tak način ne plačaš ne dostave ne drgih stroškov!
lp

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Kriko ()

Tuttle ::

"To počnem že tri dni in se mi že rahlo meša. Bolj kot gledam, manj vem kaj bi sploh rad."

Uh, poznam to. Glede na hitre spremembe in obilo ponudbe je izbira prava jeba. Jaz sem potem rade volje pozabil na spremljanje razmer na trgu, tako da gotovo veš več o ponudbi v tem segmentu kot jaz trenutno in sem daleč od profijev, sicer pa jih je dovolj na specializiranih sajtih. Moja končna izbira je bil S30, vendar tudi zato, ker sem slučajno dobil ugodno priložnost.
Se strinjam, da razlika med A40 in S30 ni takšna kot razlika v ceni. V bistvu največjo vidim v še manjšem objektivu (5,4 - 16,2 mm), ki je že pri S30 rahlo švohen.
Kaj kupiti zdaj - tega ti nihče ne bo znal odgovoriti, ker imamo vsi različne ideje, kaj je bolj pomembno. Kaj bi jaz kupil do 150K? Najbrž bi čakal, da pade G2 pod to mejo :D
Sicer pa skoraj obvezno vračunaj v znesek, ki ga boš odštel, še strošek za dodatne spominske kartice in baterije.

Še ena dobra stran, tudi nekaj o Olympusih http://www.cliffshade.com/dpfwiw/


Baterije - nazivna zmogljivost ne pove vsega, ampak vseeno - 1800 mAh NiMH bo držala dlje kot 650 Li-ion. (zdi se mi, da ima A40 možnost za mignon oz. AA baterije - potemtakem lahko not filaš par 1800 Nimh in bo zadeva precej dlje zdržala kot S30 na Li-ion 570 mAh). Oboje pa precej dlje kot alkalne. Stvar je v tem, da so fotoaparati naprave, ki v določenem trenutku lahko goltajo precej energije. Takim potrebam lahko alkalne strežejo samo do recimo prvih 30 ali 40% svoje kapacitete in jim napetost vztrajno in naglo pada, medtem ko Nimh in Li-ion bolje strežejo požrešnim zahtevam in jim napetost pada počasneje (recimo nekje do izrabe 80% zmogljivosti, odvisno od aparata), Li-ion malo dlje, s tem da slednje delujejo pri višjih napetostih in jih ne moreš mešat.
Mraz - je dober za fotografiranje (bolj hladno vezje, manj bo šuma) in nedober za izrabo baterij (pač upočasni kemijski proces v bateriji), je pa spet dober za hrambo napolnjenih baterij (spet zato, ker upočasni kemijski proces oz. praznenje) - v hladilniku.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Tuttle ()

Zzzzzzz ::

kriko: To SE dogaja. Sem imel s tem izkušnje pred dobrim letom (mejni prehod na Kozini) - je prišel domov račun, ki je vseboval naš davek in kazen. Tko da tega na slo-ita meji ne prakticiram več. :D
«
1
2


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Olympus c-730 se noče več vklopit

Oddelek: Pomoč in nasveti
222157 (1934) BlackHole
»

Nakup digitalnega fotoaparata

Oddelek: Kaj kupiti
71401 (1235) Highlag
»

digitalc v SLO

Oddelek: Zvok in slika
162069 (1725) Zzzzzzz
»

Kateri digitalni fotoaparat se splača

Oddelek: Kaj kupiti
322599 (1934) Brane2

Več podobnih tem