» »

Starship v tretje končno pristal ... in eksplodiral malo pozneje

Starship v tretje končno pristal ... in eksplodiral malo pozneje

pristajanje SN10

vir: Ars Technica
Spaceflight Now - Nekaj po polnoči po našem času so pri SpaceXu izvedli tretji polet prototipa vesoljskega plovila Starship. V nasprotju z dvema predhodnikoma je SN10 preživel pristajanje, a je eksplodiral nekaj minut kasneje.

Pred skoraj natančno mesecem dni se je Starshipov prototip SN9 bombastično srečal s tlemi in ponovil decembrsko usodo SN8. Takrat ga je na sosednjem stojalu že opazoval naslednik, SN10, ki so mu za podobne sorte podvig namenili začetek marca. Poleteti bi načeloma moral včeraj, a je prišlo do manjše napake na motorju, ki je postopek zavlekla, tako da so izstrelitev izvedli danes, petnajst minut čez polnoč po našem času. Tudi SN10 je praktično brezhibno vzletel, se povzpel do višine desetih kilometrov in izvedel spust "na trebuhu". Opazovalci so zadrževali dih v zadnji fazi, ki je prejšnja dva primerka nista prestala v enem kosu. Toda na SN10 so tako krmilne površine kot motorji delovali po načrtih in plovilo se je, sicer ne povsem mehko, uspelo spustiti na ploščad v teksaški Boca Chici.



Da pa so prisotni kljub vsemu tudi tokrat lahko videli še dodatno razgibano predstavo, je okrog osem minut kasneje poskrbel nenaden vnovični vžig enega od motorjev, ki je napravo vrgel za nekaj metrov v zrak, da je zgrmela na tla in postala kup odpadnega železja. V SpaceXu glede vzrokov še molčijo, tako da ni jasno, ali je katero od komponent motorja načel rahlo grob pristanek ali pa je bil vzrok drugje, toda ker je bilo v trenutkih pred eksplozijo mogoče opaziti gašenju podobno dejavnost, je verjetno res udarec v tla sprožil manjši požar. V podjetju so povedali, da je bil eksperiment zanje v celoti uspešen, ker so dobili vse informacije, ki so jih iskali. Treba se je zavedati, da ti prototipi, ki jih zgradijo v borih treh tednih, že v štartu nimajo predvidenega daljšega roka trajanja. Drugače bo, ko bo Starship pričel dobivati končno obliko, s šestimi motorji Raptor in koristnim tovorom na krovu.

22 komentarjev

BBB ::

thetech ::

Ne gre, pa ne gre...

Zgodovina sprememb…

  • predlagalo izbris: wajdouc ()

martincek1 ::

Glede na to, da imajo menda (vsaj na pol) narejene že prototipe do SN19, verjetno nebi bilo ravno verjetno, da bi že pri 10ki popravili vse design flaw-e, ki pred pristankom 'prižgejo raketo'.

gtu ::

Kako naredijo te posnetke? Na trenutke se zdi kot simulacija.

Invictus ::

Namesto, da bi kasneje prototip odstranili, so ga raje razstrelili kot public stunt :)).
"Life is hard; it's even harder when you're stupid."

http://goo.gl/2YuS2x

globoko grlo ::

Ampak res, reciklaza je draga stvar
Gigabyte B460M DS3H | I5 - 10400F | 16GB | 6700XT | P2 m.2 500GB

Zero0ne ::

gtu je izjavil:

Kako naredijo te posnetke? Na trenutke se zdi kot simulacija.


Verjetno nekaj takega, tole uporablja NASA za sledenje raketam, izstreljenim iz KSC v Floridi.

uname -o

7982884e ::

@OP, verjetno se ni motor prizgal, temvec je bil pritisk prevelik za poskodovan tank. Tudi na videih se vidi, da je na zacetku samo kisik usel, brez eksplozije.

Bwaze6 ::

Rapid unscheduled disassembly oz. Nenadna nenačrtovana razstavitev. It's a feature, pristajalno ploščad tako lažje izpraznijo za naslednji poizkus. 8-)

nodrim ::

Se mi je zdelo, da je po pristanku bila malce postrani.

wajdouc ::

Leaning tower of Musk :D

thetech je izjavil:

Ne gre, pa ne gre...

Si prepričan? Tudi, če bi jim razstrelilo raketo na izstrelišču, bi bil to na dolgi rok uspeh. Ker bi poiskali napako in jo odpravili za naslednji test.

HupChup ::

V zadnjem podcastu na JRE je povedal veliko na to temo, med drugim tudi to, da bi ga v tej fazi bolj presenetilo, če bi vse šlo brez težav.

Celoten podcast je na voljo na Spotifyju, če koga zanima, tudi z gratis računom.

BT52 ::

Maš tudi na yt samo pogooglaj. Samo Rogan je opica. Boljši intervju je bil recimo z Sandy Mounro

AvtoR ::

Na nek način je to delni uspeh. Če drugega ne so uničili 3 motorje, kar najbrž ni tako malo denarja...

wajdouc ::

Glede na njihov način testiranja so uničeni motorji samo strošek. Dvomim, da se sekirajo zaradi 9 uničenih raptorjev, če iz tega dobijo goro podatkov za nadaljnje izboljšave.

7982884e ::

AvtoR je izjavil:

Na nek način je to delni uspeh. Če drugega ne so uničili 3 motorje, kar najbrž ni tako malo denarja...

pri tem nacinu testiranja uspeh ni direktno povezan z eksplozijami in unicenim hardverom. hardver se dela serijsko in na njem se iterira, tako da naslednji batch motorjev bo mogoce malo spremenjen glede na opazanja. trenutno se delajo starshipi ki so malo drugacnih dizajnov kot naslednji, ki bo poletel, tako da je celoten proces prilagojen temu, da se probava agresivno in hitro.

BT52 ::

Jup celo tako agresivo testirajo proizvodnjo, da morajo redno par serij uničit, ker postane prestara verzija za uporabne podatke. Trenutno jih najbolj "jebe" izstrelitvena kadenca, papirologija za izstrelitve, teste itd. Plus proizvodnja raptorjev je drugo največjo ozko grlo. Rosfraj je genialna poteza samo razreži z fleksom pa odpelji na surovino pa se ne sekiraj.

AvtoR ::

En raptor trenutno stane okoli 2 milijona $. Verjetno so tudi ti še v razvojni fazi in tako testirajo vzporedno motorje in ostale kompnente. Meni raptorji trenutno delujejo še precej nepredvidljivo. Verjetno zato tudi toliko testiranja...

pegasus ::

Upoštevati morate, da s tem načinom testiranja prihranijo 100% stroškov za PR in marketing. To je Muskova specialiteta ;)

7982884e ::

raketna industrija ni nekaj kjer rabis nek klasicen PR. ce firma hoce satelit, stopi do posrednikov, posredniki pa so ze v stiku z dobavitelji, tako da vedo glavne metrike (cena na kg, fleksibilnost v orbiti, casu, riziko nesrece, itd.).

c3p0 ::

Musk hoče bit naslednji Jack Parsons.

BT52 ::

pegasus je izjavil:

Upoštevati morate, da s tem načinom testiranja prihranijo 100% stroškov za PR in marketing. To je Muskova specialiteta ;)


Prihranijo 100% za CFD teste. Ker grafičnih itak ne morejo dobit. LOL


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Tudi Starship SN9 končal v ognjenih zubljih

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
287981 (4279) Zimonem
»

S Crew Dragonom poletela prva operativna posadka ISS

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
63626 (2676) vostok_1
»

Starship je uspešno poskočil

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
166497 (3547) pegasus
»

Orion Flight Test - danes 13.05

Oddelek: Znanost in tehnologija
349954 (8946) PrimozR

Več podobnih tem